NEMAČKI MEDIJI O IZVINI, SRBIJO: Pismo Aleksandra Rodića početak je kraja cenzure medija!

Zehsiše cajtung pozdravilo postupak vlasnika Kurira

NEMAČKI MEDIJI O IZVINI, SRBIJO: Pismo Aleksandra Rodića početak je kraja cenzure medija!

Društvo -
Nemački mediji pišu o napadima na slobodno novinarstvo koje danima sprovode Informer i Pink tako što iznose brojne laži na račun Kurira, Aleksandra Rodića i njegove porodice. Pismo koje je gospodin Rodić danas objavio u Kuriru je ujedno bio povod da o medijskoj situaciji u Srbiji izveštava, piše DPA.

Nemačka informativna agencija (Deutsche Presse-Agentur) izveštava da je "vodeći srpski dnevni list objavio da postoji cenzura u medijima i pozvao na otpor".

"Veliki skandal u Beogradu: Vodeći srpski dnevni list objavio da postoji cenzura u medijima od strane vlasti i pozvao na otpor".

Zatim prenose navode iz Rodićevog pisma javnosti, kako vlast zastrašuje novinare i njihove porodice, i kako se ulepšava stvarnost.

Mediji su postali deo vlasti, pa su, morali da učestvuju u kampanji premijera Aleksandra Vučića, 80 odsto medija po nalogu krije svaku kritiku vlasti te iznose da je ekonomski i socijalni život tokom krize zdrav.

"Drage medijske kolege, vlasnici, urednici i novinari: Vi takođe znate da postoji cenzura i autocenzura. Svesni ste da postoji pritisak kome smo svi izloženi".

Nemački list ističe da su Informer i TV emiter Pink, oboje vatreni branioci aktuelne vlasti, objavili adresu na kojoj stanuje Aleksandar Rodić i da je taj postupak Asocijacija medija označila kao "direktna opasnost za njegovu sigurnost".

List naglašava da sve ukazuje da je vlada Aleksandra Vučića nedodirljiva, što je očigledno i po naslovima i fotografijama u novinama kao i po dužini njegovog televizijskog nastupa.

I u drugim zemljama u regionu se kritikuje nedostatak slobode medija od strane Brisela, Vašingtona, OEBS-a i ostalih relevantnih medija. Ali, ta kritika je ostala samo na rečima. Uprkos svemu, političari i dalje drže medije čvrsto u šaci, da bi upravljali i kotrolisali narod.

“Kritični” novinari su sklanjani, a “kritične” TV emisije su skidane sa programa. U Srbiji se iznova i iznova pokazuje da Vučič, koji svakako već sve kontroliše, dominira i medijima, što se i vidi i po broju objavljenih njegovih fotografija, naslova, kao i brojem nastupa i vremena trajanja njegovih nastupa na televiziji. To se zove medijska dominacija.

Istaknuti srpski sociolog Jovo Bakić, kao ugledni srpski sociolog, koji je u više navrata optužio EU da u tim zemljama dozvoljava "kršenje svih vrednosti na kojima je građena evropska civilizacija, kao što su sloboda izražavanja i sloboda medija", samo da bi u tim delovima Evrope bila tišina. "Da sam ja na mestu EU, na prvom mestu bih rešio pitanje kontrole medija, kao i da se opoziciji omogući više prostora u medijima", zahtevao je Bakić.

Ono što je ranije bila samo teorija, sada je otvoreno postavljeno u praksi. Došao je i taj dan da se ustane protiv vlasti, Rodić će mobilisati svoju profesiju: "Drage kolege iz svih medija: Pozivam vas da se oslobodite straha, jer jedino tako možete biti novinari. Tamo gde strah prestaje, počinje novinarstvo."

Podsećamo, TV Pink od jutros vodi brutalnu kampanju lažima protiv dnevnog lista Kurir i njegovog vlasnika Aleksandra Rodića zbog toga što je objavio pismo za javnost u kome je obelodanio istinu o pritiscima i ucenama vlasti na medije u Srbiji.

Zbog toga je na TV Pink satima ide emisija u kojoj se iznose brojne laži na račun Aleksandra Rodića, a među sagovornicima je bio i Miroslav Bogićević kome je pre dva dana skinuta nanogica pošto se dogovorio sa organima vlasti da će blatiti Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track