OČAJNI: 80 odsto doktora nauka bez perspektive!
Foto: Shutterstock

Udruženje doktoranata Srbije

OČAJNI: 80 odsto doktora nauka bez perspektive!

Društvo -
Od 447 anketiranih doktoranata, čak 60 odsto njih nema posao

NOVI SAD - Oko 80 odsto doktora nauka uvereno je da nema perspektive u Srbiji, dok je 60 odsto njih nezaposleno i sumnja da će uskoro pronaći posao!

Ovo je saopštilo Udruženje doktoranata Srbije, na osnovu ankete o stanju na doktorskim naukama u Republici Srbije koja se sprovodi od 2010. godine.

U prošlogodišnjoj anketi učestvovalo je 447 doktoranata, sa ciljem da ukažu na probleme sa kojima se susreću tokom doktorskih studija po Bolonjskom sistemu.

"Anketom su obuhvaćeni najbolji doktoranti na svim univerzitetima u Srbiji i dobijeni rezultati bi sigurno bili nešto lošiji, odnosno, alarmantniji da je uzorak bio veći. Ako se realno pogleda trenutna situacija na tržištu rada kod nas, danas sem državnih univerziteta i instituta doktori nauka u značajnijem broju rade još jedino na privatnim univerzitetima i fakultetima, međutim i to tržište je već zasićeno", piše u saopštenju ovog udruženja u kome se naglašava da ovakva situacija neminovno vodi u fenomen "odliv mozgova".

Srbija se, da podsetimo, od ukupno 144 analiziranih država širom sveta nalazi na 141. mestu kada je Svetski Indeks kompetativnosti u pitanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track