OČEKUJE NAS PAKLENO LETO: Evo kada stižu tropski talasi, najgore u julu i avgustu!
Foto: Zorana Jevtić

Vapićemo za kišom

OČEKUJE NAS PAKLENO LETO: Evo kada stižu tropski talasi, najgore u julu i avgustu!

Društvo -

Ako vas je kišoviti maj slučajno pokolebao u iščekivanju toplog leta, ne predajte se! Jer, ispred nas je dugo i tropsko leto, tokom koga će nam, sudeći prema prognozi, kiša još i nedostajati.

Već u junu, srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka i to za 0,5 stepeni.

U Beogradu i široj okolini predviđa se da će srednja minimalna temperatura vazduha u junu iznositi 16 stepeni.

Foto: Printskrin RHMZ
Foto: Printskrin RHMZ

U većem delu Srbije srednja maksimalna temperatura vazduha u junu će biti za 0.6 stepeni iznad višegodipnjeg proseka, a u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha iznosiće oko 27 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom juna biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 15 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 80 mm.

Prvi toplotni talas u julu

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.2ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 15 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 30 mm.

Tropski avgust

U avgustu nas čeka nastavak leta. Toplotni talasi, topliji i malo suvlјi avgust. Ipak, količina padavina ostaće u granicama višegodišnjeg proseka za ovaj mesec.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18.9ºS.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 7 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

Imaćemo i Miholjsko leto

Bez obzira koliko se kuvali tokom leta, nekako ipak volimo i da nam i septembar i oktobar budu topli. Mnogi baš ove mesece koriste za odlazak na odmor.

Ove godine, prema prognozama RHMZ, septembar će biti malo suvlji, dok će količina padavina ostati u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i okolini srednja minimalna temperatura iznosiće 14 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura tokom septembra iznositi 24,7 stepeni.

Foto: Printskrin RHMZ
Foto: Printskrin RHMZ

Mesečna količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Miholjsko leto nas čeka u oktobru za kada se u Beogradu i široj okolini predviđa srednja minimalna temperatura vazduha od 9.8ºS. Srednja maksimalna temperatura će biti u granicama višegodišnjeg proseka, oko 19 stepeni. Mesečna suma padavina tokom oktobra biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 6 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako će Vučić uhlebiti Nikolu Selakovića?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track