PILOTA NATERALI DA SLETI U SURČIN: Omer Mehić pred pad tražio da se spusti kod VMA!
Foto: Reuters

Izveštaj vojne komisije pokazao

PILOTA NATERALI DA SLETI U SURČIN: Omer Mehić pred pad tražio da se spusti kod VMA!

Društvo -
Pilot više puta insistirao na tome da se spusti na VMA ili u Batajnicu. Kontrola leta ga je primorala da krene ka aerodromu „Nikola Tesla“ Argument bio da je tamo sve spremno za bebu

BEOGRAD - Pilot Omer Mehić je pre pada helikoptera više puta tražio da sleti na heliodrom VMA ili na aerodrom u Batajnici, ali je pristao da krajnja destinacija ipak bude aerodrom „Nikola Tesla“, kako je od njega traženo, kad mu je rečeno da je sve spremno za prihvat bolesne bebe, pokazuje izveštaj vojne komisije.

Kako je tad saopšteno, bolesnu bebu je na aerodromu čekao sanitet Instituta za majku i dete, a bilo je najava i da će se pojaviti ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Sreto Malinović, bivši zamenik komandanta RV i PVO, kaže da je sporno to što su od pilota tražili da sleti u Surčin jer nije poznavao teren.

- Vojni piloti retko sleću na aerodrom i na prste ruke se može nabrojati koliko puta je neki vojni pilot sleteo u Surčin. Ove dve destinacije je pilot tražio iz bezbednosnih razloga, jer tu proceduru zna i nebrojeno puta ju je uvežbavao - napominje Malinović i dodaje:

- Vojni piloti znaju VMA i Batajnicu kao svoje dvorište, poznaju svaki njihov gun i istrenirani su da reaguju. Čak i da postoji rizik od nesreće, mnogo je manji nego kad se sleće na nepoznati teren. A onda je pred njega ispostavljen sentimentalni zahtev, da je sve pripremljeno za prihvat bebe, i tada pilot, koliko god da je iskusan bio, nije uspeo da savlada te uslove, a da posledice ne budu tragične. Kad ste u javnosti prikazani kao heroj i spasilac, probajte vi da odbijete da sletite na destinaciju na kojoj je sve spremljeno na dolazak bebe - kaže Malinović.

Razgovor pilota i Kontrole leta

Posada je, kako piše u izveštaju, pri povratku dobila informaciju od Kontrole leta da očekuju sletanje na aerodrom „Nikola Tesla“, a zatim je dva puta insistirala na tome da se sleti na VMA i tražila podatke o meteo situaciji:

Kontrola leta: Očekujemo sletanje na aerodrom „Nikola Tesla“.

Pilot: Destinacija nam je Banjički vis (VMA).

Kontrola leta: Mesto sletanja je aerodrom „Nikola Tesla“.

Pilot: Slećemo na Banjički vis (VMA), dostavite nam podatke o meteo situaciji.

Pilot, nakon dobijenih informacija: Zbog vidljivosti imaćemo problema da sletimo na Banjički vis (VMA), išli bismo na Batajnicu.

Kontrola: Nastavite prema Beogradu.

Pilot: Nastavljamo ka Banjičkom visu (VMA).

Kontrolor leta: Kompletan prihvat bebe organizovan je na aerodromu „Nikola Tesla“.

Pilot: Potvrđujem, dajte instrukcije za sletanje na aerodrom „Nikola Tesla“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track