TUGA: Bio zdrav kao dren, a ubio ga stršljen!
Foto: Thinkstock

Tragedija u Srezojevcu kod Gornjeg Milanovca

TUGA: Bio zdrav kao dren, a ubio ga stršljen!

Društvo -
Đorđe Radovanović preminuo samo dva minuta posle uboda insekta, što se dogodilo dok je sekao staro drvo jabuke, a porodica tvrdi da nije bio alergičan

GORNJI MILANOVAC - Ðorđe Radovanović (45) iz Srezojevaca kod Gornjeg Milanovca preminuo je prekjuče oko podneva kada ga je u voćnjaku porodične kuće ubo stršljen.Ukućani su istog trenutka pozvali Hitnu pomoć, ali su lekari na mestu mogli samo da konstatuju smrt.

Poplaveo i ugušio se

- Đorđe je u utorak ujutro s komšijom otišao do štala i voćnjaka da iseče staro drvo jabuke. Međutim, drvo je bilo šuplje i u njemu su se nalazili stršljenovi. Jedan ga je ubo, Đoko se uhvatio za grlo i izgubio svest. Ovo je strašna tragedija za nas, moj brat je do pre dva dana bio zdrav ko dren - kaže Marina Radovanović (50), sestra preminulog.

UBIO GA STRŠLJEN: Đoko (45) iz Srezojevaca na mestu pao mrtav

Prema njenim rečima, Đorđe do sada nije bio alergičan na ove insekte i već ga je jedan ubo u ruku pre nedelju dana.- Prošli put mu se nadula ruka i morao je da stavlja obloge, ali nije imao većih problema. Lekari su nam rekli da je izdahnuo u roku od dva minuta, nije mu bilo pomoći jer je žaoka pogodila tačno u arteriju na temenu glave - jecajući priča Radovanovićeva.U Domu zdravlja Gornji Milanovac kažu da je u uzrok smrti najverovatnije bio anafilaktički šok.- Ekipa je odmah došla na mesto nesreće, ali je nažalost mogla samo da konstatuje smrt. Radovanović je poplaveo i počeo da se guši, a preminuo je od otoka disajnih puteva. Pre je bila alergijska, a ne toksička reakcija. I lekari su u šoku, neverovatno koliko je brzo izdahnuo. Alergiju možemo razviti u bilo kom trenutku života - naglašava Dragica Topalović, direktorka Doma zdravlja.

Oštećuju nervni sistemKlinički toksikolog dr Dragan Joksović objašnjava da je opasnost od uboda ovih insekata velika i da je nikako ne treba zanemarivati.- Stršljenovi mogu da budu strašno opasni! Nije česta pojava da samo jedan ubod bude koban, ali postoje ljudi koji su hipersenzitivni. U slučaju otoka treba odmah pozvati lekara da bi se primio protivotrov jer u suprotnom može i glava da se izgubi. Ako nemate alergiju, potrebno je da vas ubode roj da bi vam oštetilo nervni sistem - ističe Joksović.Pokojni Radovanović je sa sestrom imao firmu za prodaju sekundarnih sirovina, a posle razvoda živeo je u porodičnoj kući u Srezojevcu sa ocem, dok je sin ostao sa majkom u Gornjem Milanovcu.

Činjenice / manje toksični od osaSTRŠLJEN OPASAN ZA LJUDE S ALERGIJSKOM REAKCIJOMstršljen je najveći pripadnik porodice osa i može da dostigne dužinu od 45 milimetaranaseljavaju Evropu, Aziju, Afriku i Ameriku, ali ne žive u područjima s hladnom klimomubod stršljena je manje toksičan od osinjeg, ali mnogo više bolanu otrovu stršljena ima dosta acetilholina, supstance koja izaziva osećaj pečenjaubada samo oko 10 odsto stršljenova jednog gnezdaobično je potrebno i do 500 uboda da bi došlo do trovanjasamo jedan ubod stršljena može biti koban za ljude s alergijskom reakcijom

Ivan OstojićPRAVA NAJEZDA STRŠLJENOVAIvan Ostojić, predsednik mesne zajednice Srezojevac, kaže da se u ovom kraju Srbije u poslednje vreme pojavio veliki broj stršljenova.- Zaista ih ima mnogo i voleo bih da upozorim meštane i goste našeg mesta da se čuvaju ovih insekata koji mogu biti veoma opasni. Veoma mi je žao Radovanovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track