VERA JAČA OD VATRENE STIHIJE: Požar sravnio srpsku crkvu sa zemljom, ali evo šta je ostalo netaknuto
Foto: Reuters

Čudo u Njujorku

VERA JAČA OD VATRENE STIHIJE: Požar sravnio srpsku crkvu sa zemljom, ali evo šta je ostalo netaknuto

Društvo -

Iako je celu Crkvu Svetog Save u Njujorku na Vaskrs pod još nerazjašnjenim okolnostima progutala vatrena stihija, ikona Svetog Save i drveni krst visok čitav metar, ostali su netaknuti!

Takođe, ni bronzana bista Nikole Tesle, poznatog naučnika i pronalazača, koja krasi ulaz u crkvu, velikim čudom nije pretrpela nikakvu štetu u tom požaru.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ikonu koja se nalazila u kancelariji starešine crkve Đokana Majsotorvića, u kojoj je sve izgorelo, i drveni krst, vatra iako je buktala svuda oko njih, nije dohvatila.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Sveštenici crkve su ih tako i nakon gašenja požara pronašli u stanju u kojem su ih ostavili kada je crkva na tom mestu još postojala! Na koji način su ta dva predmeta preživela strahovit požar, zbog kojeg srpska zajednica u celom svetu, a posebno u Njujorku, danima tuguje, još niko ne zna.

Obrad Kesić, jedan od lidera srpske zajednice u Americi, prenosi za impresije s lica mesta.

"Ovde je slika jako tužna. U nedelju su dolazili ambasador i delegacija iz Srbije, a mi smo u ponedeljak obišli našu svetinju. Šteta je ogromna, trebaće mnogo novca da bi se nadoknadilo, ali u celoj priči najfascinantnije je to što je ikona Svetog Save i veliki drveni krst ostali potpuno netaknuti. To je zaista čudo", priča Kesić za nakon obilaska naše svetinje.

Sveštenici su čudom spasenu ikonu odmah uzeli i proneli je kroz grad.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track