VRUĆINA UNIŠTAVA USEVE: Suša i sunce dižu cene hrane!
Foto: Shutterstock

Štete za poljoprivredu

VRUĆINA UNIŠTAVA USEVE: Suša i sunce dižu cene hrane!

Društvo -
Tropske temperature koje su dovele Srbiju do usijanja pogubne su i za poljoprivredu zbog čega se procenjuje da će i hrana na jesen poskupeti

Tropske temperature koje su dovele Srbiju do usijanja pogubne su i za poljoprivredu, a posledice duge suše će se tek videti. Najviše su stradali kukuruz i soja, mada štete imaju i uzgajivači voća i povrća, zbog čega se procenjuje da će i hrana na jesen poskupeti.

Poljoprivrednici smatraju da će suša prepoliviti prinose.

- Prinosi krompira, kukuruza i soje su jako podbacili i biće velike štete ako uskoro ne padne kiša. Poljoprivredni proizvodi će poskupeti, krompir možda i do tri puta - kaže jedan od poljoprivrednih proizvođača za jedan beogradski medij.

Poljorpivredni stručnjaci takođe kažu da ova godina može biti pogubnija za useve nego prošla kada je bilo velikih poplava.

- Uljari su već blago podigli cene, slično je i sa svinjskim mesom, kilogram je već 160-170 dinara, lagano rastu i cene voća i povrća - kaže jedan od ekonomista.

Očekuje se da tokom jeseni poskupi i stočna hrana ali i mleko i pileće meso. Dodatni uzrok novog udara na budžet građana je i poskupljenje struje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track