KAKO DO POSLA: Evo kako da povećate šanse da pronađete posao
Foto: Promo

Zaposlenje

KAKO DO POSLA: Evo kako da povećate šanse da pronađete posao

Edukacija -

Istraživanja pokazuju da za jedno radno mesto u proseku konkuriše između 100 i 150 potencijalnih radnika, što znači da borba za posao ne zavisi samo od kvalitetnog obrazovanja, već i od načina na koji se predstavite određenoj kompaniji.

Traženje posla može da postane beskrajan proces, ukoliko se ne pridržavate nekih od osnovnih pravila. Primera radi, slanje identičnih radnih biografija na sve strane i odlazak na razgovore za posao bez prethodne pripreme sigurno vas neće odvesti do cilja.

Link Group
foto: Promo

Sa druge strane, pridržavanjem jednostavnih saveta, koje vam predstavljamo u nastavku ovog teksta, vaše šanse da pronađete posao na kome ćete biti zadovoljni drastično će se povećati.

Konkurišite samo na mestima na kojima imate šansu

Prilikom potrage za radnim mestom, suzite svoj izbor samo na one kompanije za čije zahteve ispunjavate sve kriterijume.

Slanjem radnih biografija na sve moguće konkurse ne samo da nećete postići željeni rezultat, već rizikujete da usled velikog broja negativnih odgovora izgubite samopouzdanje, koje će vam biti potrebno prilikom razgovora za posao. Ukoliko konkurišete samo na onim radnim mestima koja odgovaraju vašem obrazovanju i ambicijama, šanse da prođete u naredni krug selekcije i dobijete posao biće znatno veće.

Link Group
foto: Promo

Istaknite svoje vrline u skladu s opisom oglasa

Pisanje radne biografije i motivacionog pisma dve su najvažnije stavke prilikom traženja posla. Detaljnim čitanjem opisa posla doći ćete do informacija koje vam mogu pomoći prilikom pisanja CV-ja i motivacionog pisma. Ono što kompanija očekuje od kandidata pokušajte da istaknete kao svoje najveće vrline. Jedna od najčešćih grešaka koju pravi većina ljudi jeste slanje istog CV-ja različitim kompanijama.

Pored toga, navedite razloge koji vas motivišu da postanete deo određene kompanije i prethodna iskustva. Tom prilikom potrudite se da ne preterujete, već napišite samo one veštine koje zaista držite u malom prstu, jer vam se može desiti da u suprotnom tokom intervjua ostavite utisak neprofesionalne osobe.

Pripremite se za intervju ozbiljnim istraživanjem

Ukoliko prođete prvi krug i u sledećoj fazi budete pozvani na razgovor za posao, potrudite se da prikupite sve potrebne informacije o kompaniji u kojoj želite da radite. Pojedinosti koje možete pronaći na zvaničnom sajtu pomoći će vam da steknete uvid u ono čime se određena kompanija bavi, a samim tim i da se upoznate sa vašim potencijalnim zaduženjima.

Za vreme intervjua trudite se da budete puni samopouzdanja i da predstavite sve svoje vrline. Izbegavajte da govorite o temama u koje niste detaljno upućeni, ili da ulepšavate svoje karakteristike. Umesto toga, pokušajte da ostavite utisak osobe koja je spremna na usavršavanje i rad u timu.

Ne nasedajte na provokacije koje dolaze s druge strane stola. Ostanite pribrani i profesionalni.

Unapredite svoje veštine

Kao što je pomenuto, traženje idealnog posla često ume da bude dugotrajan proces, koji može da traje i po nekoliko meseci ili čak godina. Dok čekate na odgovarajuće radno mesto, razmislite i o profesionalnom usavršavanju, koje će povećati vaše šanse za uspešnom karijerom.

Link Group
foto: Promo

Jedina oblast u kojoj uvek možete da pronađete veoma dobro plaćen posao je sektor informacionih tehnologija. Bez obzira na vaše prethodno obrazovanje, uz kvalitetno školovanje, tražene veštine u pomenutoj oblasti možete steći već posle 12 meseci. Nakon toga bićete spremni da pronađete posao u najperspektivnijem sektoru današnjice i započnete karijeru o kojoj ste maštali.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track