Ambasadori: Formirati specijalni sud za ratne zločine na Kosovu
Foto: Beta

Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti

Ambasadori: Formirati specijalni sud za ratne zločine na Kosovu

Politika -
Većina ambasadora učesnika u sednici Saveta bezbednosti UN o Kosmetu osudila je napade na srpsku zajednicu, njenu imovinu i kulturno nasleđe u pokrajini, ali su imali različito mišljenje o nastavku misije Unmika

NJUJORK - Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti pozvali su u Njujorku na što skorije formiranje institucija na Kosovu i Metohiji kako bi se omogućilo osnivanje specijalnog suda za ratne zločine i nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou.

Većina ambasadora učesnika u sednici Saveta bezbednosti UN o Kosmetu osudila je napade na srpsku zajednicu, njenu imovinu i kulturno nasleđe u pokrajini, ali su imali različito mišljenje o nastavku misije Unmika, a britanski ambasador predložio je i ređe održavanje sednica SB o Kosmetu.

Ambasador Ruske Federacije Vitalij Čurkin izrazio je zabrinutost zbog negativnog uticaja političke krize na Kosovu i nemogućnosti političkih aktera da formiraju vladu na osnivanje specijalnog suda za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu

Ti zločini, kako je podsetio, uključuju etničcko čišćenje Srba i trgovinu organima.

"Počinioci moraju biti nađeni. Pozivamo UN da aktivno prati osnivanje tog suda," rekao je ruski ambasador u sedištu svetske organizacije.

Čurkin, koji je govorio drugi posle kosovskog premijera Tačija, složio se sa izlaganjem premijera Srbije Aleksandra Vučića.

On je istakao da Kosovo ni posle toliko godina nije postiglo napredak u vladavini prava što se, kako je ocenio, odražava i na ekonomsku situaciju.

Izrazio je zabrinutost zbog sumnji da su visoki funkcioneri Euleksa učestvovali u korupciji iako su oni ti koji je trebalo da sprovode zakon.

"Napadi na manastire koji svedoče o tome da još postoji međuetnička netolerancija su uznemirujući," rekao je on.

Čurkin je istakao značaj međunarodnog prisustva na Kosovu i pozvao UNMIK da nastavi svoj mandat u "poptupnosti i dinamično".

Ponovio je da se ruski stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova nije promenio i da rezolucija 1244 ostaje na snazi.

Ambasador SAD Dejvid Presman istakao je da Vašington sa nestrpljenjem očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine i napredak u primeni postignutih dogovora kao i funkcionisanje svih opština u skladu sa zakonom.

Pozdravio je napredak koji su učinili lideri na KiM da prevaziđu politički zastoj i pozvao ih da što pre formiraju skupštinu i vladu.

"Napredak u dijalogu Beograda i Prištine i puna primena sporazuma ostaju od ključnog značaja za ljude na Kosovu, za napredak Srbije i Kosova prema evropskim integracijama i stabilnost u regionu," rekao je on.

Iako je dijalog političkom nivou u zastoju, napredak se nastavlja na tehničkom niviou uključujući sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, osiguranju kola, slobodi kretanja, doadao je on.

"Pretnje povratnicima i ugrožavanje njihove imovine, vandalsko skrnavljenje manastira Decani kao i zapaljiva retorika posle utakmice Srbija -Albanija su razlog za zabrinutost i ukazuju na potrebu da se udvostruče napori i ojača bezbednost ", rekao je on.

Američki ambasador je ukazao da Kfor i Euleks imaju važnu ulogu a da je podrška Kfora sprečila da se situacija posle utakmice Albanija Srbija na severu KiM završi nasiljem.

Ambasador Velike Britanije Majkl Tatam istakao je da je normalizacija u odnosima Beograda i Prištine ključna za napredak prema EU i pozvao obe strane da primenjuju postignute sporazume.

On je istakao da je neophodno je da se nastave sastanci na visokom nivou kada bude formirana kosovska skupština i vlada.

Velika Britanija sa zabrinutošću prati izveštaj o etničkom nasilju uključujući pljačke i nasilje protiv srpskih povratnika i njihove imovine, naveo je Grant.

"Takve akcije se ne smeju tolerisati, počinioci se moraju naći i kazniti", rekao je on

On je pozdravio rešenost kosovskih vlasti i islamske zajednice na KiM da reše pitanje ekstremizma i spreče građane Kosova da odlaze u borbu na strani ekstremista u inostranstvu.

Ocenio je i da je potrebno prorediti sednice o Kosovu "s obzirom na ostvareni napredak" i revidirati ulogu UNMIK-a.

Ambasador Kine ponovio je da njegova zemlja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume zabrinutost Srbije zbog pitanja Kosova.

"Kina poštuje napore srpske vlade i samog premijera Vučića da pronađe političko rešenje za pitanje Kosova," rekao je on i istakao da Rezolucija 1244 i dijalog ostaju ključni u tom pogledu.

On je istakao da Kina ceni rad Unmika i podržava nastavak njegovog mandata. Međunarodno prisustvo, kao što su Euleks, Unmik i Kfor, pomažu rešavanju situacije na Kosovu, zaključio je ambasdor.

Predstavnik Francuske rekao je da njegova zemlja prati dijalog koji je nastavljen na tehničkom nivou ali da je potrebno da dve vlade daju političku dimenziju tom procesu. On je takođe istakao da je dužnost Kosova da formira specijalni sud i omogući rad specijalnog istražnog tima s obzirom na ozbiljnost optužbi.

Ambasador Argentine naglasio je "fundamentalnu ulogu koju UN imaju na Kosovu u čuvanju bezbednosti, stabilnosti i poštovanju ljudskih prava."

Predstavnik Argentine podsetio je da je njegova zemlja glasala za rezoluciju 1244, i dalje je smatra međunarodnom zakonskom bazom za nastavak političkog procesa pregovora.

"Kad je reč o bezbednosnoj situaciji, iskreno žalimo zbog nekih ozbiljnih incidenata. Osuđujemo vandalizam na grobljima i imovini srpskih pravoslavnih crkava, " rekao je on i pozvao kosovsku policiju da obezbedi da se tako nešto više ne ponavi.

Ambasador Lukesemburga istakao je da je porebno da se stvore uslovi da se što pre nastavi dijalog na visokom nivou i među prioritetima naveo osnivanje specijalnog tribunala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track