SRBIJA SVE BLIŽA NATO PAKTU: Dačić i Gašić proširuju saradnju sa alijansom!
Foto: BETA

sastanak u Briselu

SRBIJA SVE BLIŽA NATO PAKTU: Dačić i Gašić proširuju saradnju sa alijansom!

Politika -
IPAP ne znači članstvo, ali jeste podizanje dijaloga i saradnje na viši nivo. Donošenje ovog plana je važno zbog ukupne pozicije Srbije u svetu, kaže Dačić

BEOGRAD - Ministri odbrane i spoljnih poslova Bratislav Gašić i Ivica Dačić imaće 18. marta u Briselu sastanak s predstavnicima svih 28 zemalja članica NATO. Razlog za njihov odlazak u sedište Alijanse je „Individualni akcioni plan partnerstva između Srbije i NATO“ (IPAP), koji su dve strane nedavno usvojile.

Kako Dačić i Gašić objašnjavaju, IPAP je najviši stepen partnerske saradnje, ali bez namere da Srbija postane članica NATO.

- IPAP ne znači članstvo, ali jeste podizanje dijaloga i saradnje na viši nivo. Donošenje ovog plana je važno zbog ukupne pozicije Srbije u svetu, ali nema promene našeg stava o ulasku u NATO, niti je ovim planom na bilo koji način narušena neutralnost - kaže Dačić.

Narodna skupština Srbije je 2007. proglasila vojnu neutralnost države. On dodaje da treba uvek imati na umu da je NATO faktor s kojim je potrebna saradnja.

Rusi u kriznom centru u Nišu
Rusi u kriznom centru u Nišu

U tom kontekstu, Dačić ističe i da je jedan deo briselskog dogovora s Prištinom i EU vezan za NATO, a posredi su garancije da nikakve oružane snage Albanaca ne mogu da dođu na sever Kosova bez prethodne saglasnosti Kfora i lokalnih srpskih vlasti.

- Ovakav sporazum imaju i druge zemlje koje nisu u NATO. IPAP je 20. decembra usvojila Vlada Srbije, a 15. januara i Severnoatlantski savet, čime je procedura usvajanja okončana - kaže Dačić, i precizira da IPAP važi naredne dve godine.

IPAP se inače bavi reformama u svim sferama društva i njihovim usklađivanjem sa standardima EU, te je podeljen u poglavlja: politički i bezbednosni okvir, vojna pitanja, naučna saradnja, upravljanje krizama i sistem planiranja u vanrednim situacijama, kao i zaštita tajnih podataka.

Ruski interes u Srbiji

Centar u Nišu: Rusija želi da Srpsko-ruski humanitarni centar ima što jači status

Savezništvo: Moskva želi da Srbija bude njen saveznik na Balkanu, jer su ostali sa SAD

Ne u NATO: Vladimir Putin je zapretio da će Srbiju smatrati za neprijatelja ako uđe u Alijansu

Ministar Gašić ističe da ovakva saradnja sa NATO neće loše uticati na odnose s Rusijom. Čak, kako naglašava, Komisija Rusija-NATO koja uveliko postoji u rangu je sa IPAP.

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije takođe kaže da je dokument u skladu s vojnom neutralnošću, a kao njegove najveće prednosti vidi nastavak reformi, poput demokratske kontrole sistema odbrane, kao i saradnju u vanrednim situacijama. IPAP ne podrazumeva učešće u NATO operacijama, ističe Milićeva.

Šta nam donosi akcioni plan sa NATO

Izvoz: Bolji standardi u proizvodnji oružja i time veće šanse za izvoz

Baza Jug: Otvaranje Regionalnog centra za obuku Vojske Srbijei za članice NATO

Misije: Povećano učešće u mirovnim operacijama EU i UN

Obrazovanje: Vojno obrazovanje u skladu sa principima NATO i „bolonje“

Podaci: Bilateralni sporazumi u regionu o zaštiti tajnih podataka

Pravosuđe: Obuka tužilaca i skraćenje trajanja sudskih postupaka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track