Ministar Selaković: Manevarski prostor Srbije veoma je mali
Foto: Zorana Jevtić

Prvi čovek pravosuđa

Ministar Selaković: Manevarski prostor Srbije veoma je mali

Politika -
Izjava britanskog šefa diplomatije Britanije Filipa Hamonda je samo jedno u nizu potpuno licemernih mišljenja, gde vam se kaže da će neko prijemom u Unesko doći u situaciju da mnogo više štiti srpski duhovnu i kulturnu baštinu nego što je to činjeno ranije, kaže Selaković i dodaje: Ne znam na koji način. Možda će se sistematičnije da se ruše crvke i manasitiri

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas, povodom rasprave o prijemu Kosova u Unesko, da su pravni i politički mehanizmi koje Srbija ima na raspolaganju izuzetno slabi i da sumnja da će i države koje Srbija smatra svojim tradicionalim prijateljima, po tom pitanju stati na njenu stranu. On je, takođe, ocenio kao licemernu izjavu šefa diplomantije Velike Britanije.

"Izjava šefa diplomatije Velike Britanije Filipa Hamonda je samo jedno u nizu potpuno licemernih mišljenja, gde vam se kaže da će neko prijemom u Unesko doći u situaciju da mnogo više štiti srpski duhovnu i kulturnu baštinu nego što je to činjeno ranije", rekao je Selaković odgovarajući na pitanje novinara i dodao: "Ne znam na koji način. Možda će se sistematičnije da se ruše crvke i manasitiri. Možda će novi zakon koji priprema Priština, koji predviđa da se sve srpske crvke i manastiri pretvore u svojinu takozvane države Kosovo, omogućiti da se ta priča o srpskom korenu na Kosovu najdubljem i najstarijem u potpunosti satre".

Ministar je istakao da će država razmotriti sve što joj stoji na raspolaganju da to spreči, ali i ukazao da je njen maneverski prostor tu izuzetno mali. "Države koje smatamo našim tradicionalinm prijateljima, jednim delom, sumnjam da će ovde stati na našu stranu, rukovođene svojim uskim intersima. Zašto bi neko branio Srbiju ako pre toga ima neki sopstveni interes", rekao je Selaković. Prema njegovim rečima, pravni mehanizmi koje Srbija ima na raspolaganju su izuzetno slabi, politčki takođe. Selaković je rekao da ne zna da li je ubedljiva većina u Srbiji svesna šta bi prijem Kosova u Unesko zapravo značio.

"To bi značilo da nešto što je od pamtiveka, od svoga nastanka nosilo predznak srpsko, nešto što je svojina Srpske pravoslavne crkve (SPC) prostim podizanjem ruku većine više ne može da se tako zove", rekao je ministar. Selaković je napomenuo da u potpunosti razumeme politički rezon Prištine, odnosno njenu bornu za ulazak u Unesko. "To je takozvana nova država u kojoj se nalaze četiri spomenika kulture pod zaštitimo Uneska i ti spomenici su u vlasništvu SPC, to su zadužbine sprskih srednjovekovnih vladara i biseri srpske duhovnosti - pa kakav je to onda identitet te takozvane države Kosovo", rekao je ministar i zapitao šta to imaju Albanci što su sami stvorili, a ne otomanski Turci, sem nekoliko kula u Metohiji.

Ukoliko dođe do izglasavanja prijema Kosova u Unesko, ministar Selaković je napomenuo da je manevasrski prostor Srbije u tom slučaju veoma mali, jer su "u toj prostoj većini (koja treba da glasa o prijemu Kosova) oni koji su pre 16 godina bombardovali Srbiju da joj se otme deo teritorije". "Ako su bili u stanju da bombarduju, što ne bi bili u stanju da to učine nešto drugo", naglasio je Selaković. On je poručio da se nikada ne sme zaboraviti sopstvena istorija. "Nikada mi svoju decu ne smenmo da učimo da su Visoke Dečane podigli vladari neke dinastije Nimani, da ga je gradilo pleme Gaši, a ne Fravita iz kraljevog grada Kotora sa malom braćom", naglasio je Selaković. On je podsetio da je u manastiru Visoki Dečani sačuvan svaki akt svakog turskog sultana koji je potvrdio vlasništvo nad mamastirom i zemljom, isitičući da to niko ne može da promeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track