Zaev: Spremni smo da sa Srbijom negujemo dobrosusedske odnose
Foto: Fonet

SUSRET NOVOIZABRANIH PREMIJERA SRBIJE I MAKEDONIJE

Zaev: Spremni smo da sa Srbijom negujemo dobrosusedske odnose

Politika -

Predsednici vlada razgovarali o ekonomskom povezivanju dve zemlje u digitalizaciji i IT sektoru, što je snažna poruka mladima

Samit zemalja zapadnog Balkana, koji se održava u Trstu, juče je obeležio i prvi zvanični susret dvoje novoizabranih premijera Srbije i Makedonije - Ane Brnabić i Zorana Zaeva. Makedonski premijer čestitao je Brnabićevoj preuzimanje funkcije i izrazio spremnost te zemlje da sa Srbijom gradi dobre odnose.

foto: Fonet

Zaev je u prvi plan istakao spremnost Makedonije da sa Srbijom neguje dobrosusedske odnose, ali i želju da dve zemlje posebno rade na ekonomskom povezivanju, dok je Brnabićeva poručila da Srbija ima nameru da sarađuje sa svim partnerima i zemljama koje hoće da sarađuju na ravnopravnim osnovama.

Ona je rekla da mogućnosti za ekonomsko povezivanje zemalja postoje u digitalizaciji, osnaživanju IT sektora i jačanju startapova i inovativne zajednice, što je ujedno snažna poruka mladima, koji u tome vide svoju šansu.

- Srbija je posvećena daljem ubrzanju ekonomskog rasta. Ekonomska saradnja zemalja zapadnog Balkana pozitivno će uticati na političku stabilnost u regionu, koja je osnova za svaki dalji rast i napredovanje - rekla je Brnabićeva na bilateralnom sastanku kome su još prisustvovali i ministri spoljnih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Nikola Dimitrov.

Brnabićeva se sastala sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc, predstavnicima Svetske banke i Evropske investicione banke, dok se sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom saglasila da je važno da zemlje zapadnog Balkana zajedno rade na regionalnom povezivanju, jačanju ekonomskih veza i regionalnoj stabilnosti.

Inače, akcenat ovogodišnjeg samita stavljen je na jačanje ekonomskog povezivanja u regionu zapadnog Balkana.

foto: Tanjug

Ana Brnabić sastala se sinoć na marginama Samita lidera zapadnog Balkana i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Njih dve razgovarale su o evrointegracijama Srbije, a Merkelova je premijerki Brnabić uputila poruku da Srbija uživa snažnu podršku na putu pristupanja Evropskoj uniji.

foto: Printscreen

Tera po svom Premijer Albanije ponovo briljirao

EDI RAMA U TRSTU PROŠETAO ODELO I BELE ADIDAS PATIKE

Premijer Albanije Edi Rama ostao je dosledan svom stilu oblačenja.

Rama je juče na panel civilnog društva u okviru Samita Berlinskog procesa u Trstu došao u opuštenom izdanju - belim „adidas“ patikama sa crvenim prugama i crnom odelu. Njegov sada već prepoznatljiv stil obeležila je i crvena kravata, koju je upario s linijama na patikama.

Albanski premijer je svojim dolaskom odmah privukao pažnju okupljenih novinara, koji su nagrnuli da ga slikaju dok se on samo samouvereno prošetao.

Podsetimo, Rami ovo nije prvo pojavljivanje na formalnim sastancima na kojima političari nose isključivo odela i cipele jer je sličan stajling - patike i trenerku - poneo na nedavnom sastanku u Briselu kod šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Kurir / S. Ð.

Foto: Fonet, Printscreen, Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track