INTERVJU NEDELJE IVICA DAČIĆ: Nismo obdanište, pa da Brnabićka glumi vaspitačicu!
Foto: Zorana Jevtić

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije ekskluzivno za Kurir

INTERVJU NEDELJE IVICA DAČIĆ: Nismo obdanište, pa da Brnabićka glumi vaspitačicu!

Politika -

Nema šta da nas obuzdava, Vlada je tim, a premijerka mu dođe kao prva među jednakima. Mnogi bi voleli da Vlada izgleda ko raštimovani orkestar, ali i novi dirigent, iako nije kalibra ko stari, ne diriguje loše

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić kaže da se njegov SPS ne plaši izbora, te da nas, kada je reč o mogućem vanrednom glasanju i za parlament, „ništa ne sme iznenaditi“. Iako kaže da novi „dirigent“ Vlade nije kalibra ko stari, ona ipak funkcioniše kao tim. Dačić u razgovoru za Kurir otkriva i da su mu Tadić i pokojni Miki Rakić rekli da je bilo bolje da je gradonačelnik Beograda bio Aleksandar Vučić nego Dragan Đilas.

Ima li potrebe da se istovremeno održe parlamentarni i gradski izbori?

- Smatram, kao i uvek, da izbori treba da budu redovni jer nema nijednog razloga da budu vanredni. Ali kod nas, ako kažete da ste protiv izbora, ispada da ih se plašite. Zato i kažem, nisu potrebni, ali smo spremni u svakom momentu. Ništa nas ne sme iznenaditi. Mnogi traže izbore, pa se posle toga opeku.

A na koga konkretno mislite - na opoziciju, na Tadića, s kojima ste sada na krv i na nož?

- Pa između ostalog. A što se Tadića tiče, on politički gotovo da više i ne postoji. Da nije bio predsednik, mogao bih da kažem da je ispušena muštikla. Ali ipak iz pristojnosti neću.

Ali ipak ste rekli.

- Ne, rekao sam da bih rekao. Ali da uozbiljimo stvar. Pitanje izbora je stvar političke odluke. Mi nemamo čega da se plašimo, SPS ima stabilan broj glasača u nekoliko poslednjih izbornih ciklusa. Sutra možemo na izbore, ne plašimo se.

Da se vratimo na aktuelnu vladu. Prošlo je sto dana od formiranja. Da li premijerka Ana Brnabić, po vama, drži konce u svojim rukama i da li je u stanju da zauzda ministre?

- Nije Vlada obdanište, pa da premijerka bude vaspitačica, a mi deca. Nema šta da obuzdava. Vlada je tim, a premijerka mu dođe kao prva među jednakima. Imamo ciljeve i svako se trudi da ih što bolje ispuni. Mnogi bi voleli da Vlada izgleda ko raštimovani orkestar, ali i novi dirigent, iako nije kalibra ko stari, ne diriguje loše. Hoću da kažem da Vlada ipak radi kao tim.

Po čemu se razlikuju Vučićeve i Brnabićkine sednice Vlade? Utisak je da je atmosfera danas opuštenija i da bar ne morate da budete na poslu u cik zore, a znate i da se posvađate?

- Znate, ljudi su različiti. Predsednik Vučić ima autoritet koji retko ko poseduje. I to nisu stvari za poređenje. Ono što je za mene kao političara važno jeste da je Brnabićeva izabrana Vučićev na predlog.

foto: Zorana Jevtić

A svađe?

- Kakve svađe! Ako neko ima različito mišljenje ili argumentovano kritikuje, ne znači da se svađa. Vlada je mesto gde se donose određene odluke i svako ima pravo da iznese svoj stav. To je valjda demokratija. Vi sada hoćete da ja kažem da Ana nema autoritet. Ona i Vučić su potpuno različitih senzibiliteta, i to nije za raspravu i nije toliko ni važno. Možda nema političko iskustvo, ali to ne znači da se u politiku ne razume.

Ali u Vladi koja traje svega tri meseca već ima nekoliko afera, pre svega „Vulinova tetka“. Šta mislite o rečniku Vulinovog Pokreta socijalista, koji optužuje novinare da su narkomani, zbog čega se zgrozila i premijerka?

- Lično, nikada ne bih dozvolio da moja stranka potpiše takvo saopštenje. Ne mislim da je ministar Vulin znao. Uvek sam za to da se svaka afera ispita. Znate, barem ja znam kako su se meni u prošlosti lepile etikete i konstruisale afere, a na kraju se ispostavi da mnogo od toga nije tačno. Uvek sam za to da stvari moraju da se ispitaju, pa onda da se donose zaključci.

Treba li Vulin da izađe i javno objasni kako je došao do stana na Zvezdari? Koliko je vama uverljiva priča o tetki iz Kanade?

- Vlada ne treba da bude opterećena takvim stvarima jer je veliki posao pred nama, i na ekonomskom i na spoljnopolitičkom planu. Sve treba razjasniti, ali za to postoje nadležne institucije. Ali, s druge strane, ne treba ni medijski linčovati ministra.

Da li ste odlučili o velikoj koaliciji sa SNS i zajedničkom nastupu na beogradskim izborima?

- Tačan datum beogradskih izbora se još ne zna. A što se nas tiče, izlazak na zajedničkoj listi sa SNS ili odvojeno stvar je matematike. To je stvar političkog dogovora između Vučića i mene kao šefova stranaka. A mi o tome još nismo razgovarali.

Jeste li zamerili Ani Brnabić na tome što se javno hvali da vas je rušila 5. oktobra s vlasti?

- Lično mogu da zameram bilo kome u Vladi koliko hoću, ali politika je ozbiljna stvar. SPS i Milošević su srušeni 5. oktobra, ali mi smo prepoznali svoje greške, iz njih učili i, ono što je najvažnije, opstali. A mnoge partije koje su bile članice DOS danas i ne postoje. DS je danas podeljen u nekoliko stranaka i jedva da prelaze cenzus. Pa procenite.

Šta hoćete da kažete?

- Da nije greh promeniti se, ako je nabolje. Pa i Vučić je od evroskeptika postao zagovornik EU i zato je državnik. To je jedini način da idemo napred i prilagođavamo se. Svet se menja. Devedesetih smo prespavali rušenje Berlinskog zida uz katastrofalne posledice. I ja to priznajem. Ali takve šanse više ne smemo da propustimo.

Kako ocenjujete mogućnost Đilasovog povratka u politiku?

- A što bih ocenjivao?

Vašoj stranci je bio koalicioni partner u Beogradu. A vaši sadašnji partneri ga označavaju kao tajkuna.

- Vi baš imate kratko pamćenje?

Zašto tako mislite?

- Zbog Đilasa se Vučić naljutio na mene, četiri godine sam slušao Vučićeve napade na mene zbog toga, a onda mi Tadić i Miki Rakić, kad su izgubili, kažu: „Pogrešili smo što smo te naterali, bolje je da je tada Vučić postao gradonačelnik.“ Zato, ne pominjite mi Đilasa.

foto: Dragan Kadić

O potezu lidera JS

MOJA FOTELJA NE VREDI KO PALMINA

Palma je svoju fotelju prodao za 2.500 evra. Da li mislite da bi te pare neko dao za vašu? Koliko ona uopšte vredi?

- Verovatno ne mnogo. Iz kabineta nisam ništa odneo, a nisam ni doneo. Čak i kavez u kom je bio kanarinac je iz vremena Vuka Jeremića. Ali Palma, voleli ga ili ne, radi i ima rezultate. I narod to vidi.

O smirivanju „drugova“

MRKU UPOSLITI U VLADI KO RUŽIĆA

Da se dotaknemo vaših drugova socijalista. Stiče se utisak da je Ružić, koji je ranije često talasao, sada ućutkan foteljom u Vladi i da vam sada glavobolju zadaje Mrkonjić. Kako ćete njega da „smirite“?

- Moj cilj nije bio da ućutkavam ili kupujem nekoga, nego da ga stavim u funkciju, da dobije konkretno zaduženje, kao što je sada reč o Ružiću. To mislim da je potrebno i sa Mrkom, a ne da ga stalno Zorana negde pomene u negativnom kontekstu, na šta on uvek reaguje. On je reagovao tako i kod Slobe, jednostavno je takav. On sa svojim ogromnim iskustvom može mnogo da pomogne.

Hoćete da kažete da i Mrki treba dati funkciju?

- Ne kažem da mu treba funkcija, već angažovanost, poštovanje i da može da nekome na nešto ukaže, a ne da priča u medijima.

Kurir / Razgovarala Sandra Mališić

Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VOC JOR NEJM? Dačić sa Trampom u UN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track