ŠEF DIPLOMATIJE DONEO ODLUKU POSLE BROJNIH SKANDALA: Dačić smenjuje ambasadora u Parizu
Foto: Zorana Jevtić

PUKLA BRUKA

ŠEF DIPLOMATIJE DONEO ODLUKU POSLE BROJNIH SKANDALA: Dačić smenjuje ambasadora u Parizu

Politika -

Ministarstvo spoljnih poslova, na čijem je čelu Ivica Dačić, donelo je odluku da povuče ambasadora u Francuskoj Rajka Ristića, a zbog nedavnih skandala biće smenjen i direktor našeg kulturnog centra Radoslav Lale Pavlović. SNS i SPS, kao koalicioni partneri, uveliko pregovaraju oko toga kome će pripasti mesto ambasadora u Parizu, saznaje Kurir!

foto: Privatna Arhiva

Rad dosadašnjeg ambasadora obeležili su brojni skandali i nedolično ponašanje, ali je sve kulminiralo njegovim nedavnim sukobom sa Pavlovićem oko produžavanja ugovora o radu dvojici zaposlenih u domu kulture.

- Tada su pale jako teške reči između Ristića i Pavlovića, a malo je falilo da dođe i do tuče. To je velika bruka za srpsku diplomatiju, pa je ministar Dačić poslao inspekciju da sve ispita. U Parizu su bili generalni sekretar MSP Veljko Odalović i državni sekretar Ivica Tončev, koji su sve istražili. Imajući u vidu stanje na terenu, odlučeno je da Ristić bude opozvan, a sa njim se u Srbiju, po svemu sudeći, vraća i Lale Pavlović. Još se čeka dogovor koalicionih partnera SPS i SNS oko toga ko će biti novi ambasador - priča izvor Kurira.

Inače, Ristić je u Parizu poznat po bahatom ponašanju, a jedan od najvećih skandala jeste i to što rezidenciju u samom srcu Pariza, nadomak Ajfelove kule, nije koristio samo za prijeme i kulturne manifestacije već i za lude žurke, na kojima je točeno najskuplje vino. Da sramota bude veća, on je čak organizovao i svadbe svojih prijatelja u toj rezidenciji.

foto: Dado Đilas

- Ristić se zaneo i ponašao se kao da je u pitanju njegova kuća, a ne zvaničan posed Srbije koji se koristi u diplomatske i protokolarne svrhe - otkrio je naš izvor.

Kako je dodao, sve je u jednom trenutku otišlo predaleko kada je Ristić oštetio to zdanje staro 106 godina, koje se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Francuske, i to tako što je rešio da na svoju ruku zameni stolariju i stavi PVC.

Ivica Dačić potvrdio

Ristić odlazi, stižu nova pojačanja

U MSP se juče nisu oglašavali ovim povodom, a kako je nedavno najavio Dačić, Srbija će imenovati novog ambasadora jer Ristiću ionako ističe mandat. Osim toga, ministar je najavio i veliku "generacijsko-diplomatsku smenu" i imenovanje 30 novih ambasadora do kraja godine širom sveta. Prema njegovim rečima, na ambasadorska mesta biće postavljane uglavnom profesionalne diplomate ili ugledni pojedinci koji bi na toj funkciji mogli da doprinesu državi.

B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track