TO SE ZOVE POVIŠICA! POVEĆANJE OD ČAK 3,5 PUTA: Poslaniku plata 2.000 evra! Pogledajte koliko primaju ostali funkcioneri (TABELA)
Foto: Marina Lopičić

ISTRAŽUJEMO Predlog novih zarada funkcionera

TO SE ZOVE POVIŠICA! POVEĆANJE OD ČAK 3,5 PUTA: Poslaniku plata 2.000 evra! Pogledajte koliko primaju ostali funkcioneri (TABELA)

Politika -

BEOGRAD - Plate narodnih poslanika bi od sledeće godine mogle da porastu čak 3,5 puta, sa sadašnjih 70.000 dinara na čak 200.000 do 250.000 dinara, a ministara sa sadašnjih 85.000 na 250.000 do 275.000 dinara, ako se usvoji predlog Fiskalnog saveta (FS) Srbije za reformu sistema zarada u državnom sektoru.

foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Prema proračunu fiskalaca, od ove reforme bi trebalo da se ovajde i državni sekretari, koji bi umesto 70.000 trebalo da primaju između 160.000 i 210.000 dinara, kao i generalni sekretar parlamenta, koji sada prima 70.000, a trebalo bi između 200.000 i 250.000 dinara. Fiskalni savet smatra i da premijer i predsednici Skupštine i države, koji sada zarađuju po 100.000 i 125.000 dinara, zaslužuju tri puta veću platu, odnosno da ona treba da se kreće u rasponu od 275.000 do 300.000 dinara. Stav FS je da povišice zaslužuju i direktori Poreske uprave, Uprave carine i policije.

Preplaćeni su, međutim, predsednik Ustavnog suda i zaštitnik građana, koji su sa sadašnjom zaradom od 360.000 dinara najplaćeniji funkcioneri u državi. Visina plate zaštitnika građana više puta je bila tema rasprave u parlamentu, a FS smatrala da bi ona trebalo da bude snižena u okvir od 250.000 do 275.000 dinara.

foto: Shutterstock/Ilustracija

Iako koeficijenti za obračun plata funkcionera i sudija nisu uključeni u reformu sistema plata koju sada sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave za sektore zdravstva, policije, prosvete i administracije, Fiskalni savet smatra da bi i njihove zarade trebalo da budu obuhvaćene krovnim zakonom o platama zaposlenih u državnom sektoru.

- Jedno od mogućih objašnjenja za nepotpun obuhvat je namera da se ostavi prostor da se visoke zarade određuju posebno, mimo osnovice i koeficijenata koji važe za ostatak državnog sektora... Posledica je da su zarade za pojedina radna mesta (ponovo) uklonjene iz sistemskog obuhvata, što, smatramo, nije dobro rešenje. Postoji i rizik da se sistem dalje derogira - kad postoje izuzeci (funkcioneri i zaposleni u pravosuđu), moguće je da se pojave pritisci da se i drugi sektori izdvoje iz krovne regulative - ocenjuju članovi Fiskalnog saveta u analizi stanja i smernica za reformu plata.

foto: Kurir

Oni smatraju da bi zato tokom 2019. u obuhvat kataloga radnih mesta trebalo dodati zaposlene u pravosuđu i funkcionere, što bi zahtevalo i proširenje prvobitnog raspona zarada sa 1:7,5 na 1:12.

- Suština reforme zarada u opštoj državi je to da visina plata zaposlenih postane objektivna nadoknada za rad u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje - zaključuje FS.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

BRANKO RUŽIĆ O PLATAMA FUNKCIONERA KRAJEM 2019.

foto: Zorana Jevtić

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže za Kurir da plate funkcionera u ovom momentu nisu prioritet u reformi sistema plata. - Budući da sada uređujemo sistem za najveći deo javnih službenika, oko 470. 000 ljudi, kao i da govorimo o ljudima koji se svakodnevno staraju o našem zdravlju, obrazovanju... i da je u fokusu Vlade nivo njihovih plata, plate funkcionera ostavljamo za kraj reforme, verovatno do kraja iduće godine - istakao je Ružić.

(Kurir/Sanja Đorđević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track