DAČIĆ NIJE UŠAO U UKLETI AVION: Šef srpske diplomatije izbegao vatreno krštenje posle remonta aviona starog 37 godina
Foto: Printscreen YouTube, Dado Đilas

odmah se pokvario

DAČIĆ NIJE UŠAO U UKLETI AVION: Šef srpske diplomatije izbegao vatreno krštenje posle remonta aviona starog 37 godina

Politika -

BEOGRAD - Vladin avion "falkon" ponovo je izneverio u poslednji čas. Letelica je, nakon što je duže bila van upotrebe zbog starosti i kvarova, remontovana i od danas je trebalo da ponovo bude u funkciji. Ipak, u poslednji čas javljeno je da se "falkon" - opet pokvario.

foto: Youtube printscreen

Vatreno krštenje u remontovanoj letelici, staroj čak 37 godina, trebalo je da ima šef diplomatije Ivica Dačić koji putuje u dvodnevnu zvaničnu posetu Beču. Međutim, sinoć su mu javili da je avion ponovo stavljen van upotrebe, pišu Novosti.

To mu je poremetilo planove, jer će morati da leti drugim avionom, "lir džetom" koji je manji i ima samo pet mesta, pa će morati da smanji broj članova delegacije.

"Falkon" je proteklih godina imao čitav niz incidenata zbog kojih je konačno i bio povučen sa piste i poslat "na kanal". Jedan od poslednjih dogodio se 2015. prilikom puta tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića u Vatikan.

Nikolić je, zbog incidenta u kojem je avion počeo da gubi visinu, tada bio primoran da otkaže posetu i vrati se u Beograd. Kasnije je, međutim, objašnjeno da je do nezgode došlo zbog nesmotrenosti pilota i prosipanja kafe po komandama.

Zbog kvara na "falkonu" u decembru 2012. tadašnji premijer Ivica Dačić nije mogao na vreme da poleti za Kipar. A samo mesec dana ranije, ista letelica pokvarila se po dolasku tadašnjeg potpredsednika vlade Aleksandra Vučića u Ujedinjene Arapske Emirate. Tada je bila reč o kvaru auto-pilota.

I prethodni predsednik Vlade Mirko Cvetković imao je problem sa "falkonom" i početkom 2012. godine, zbog neispravne letelice, nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Kvar na motoru "falkona" bio je uočen i 2010. kada je tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac trebalo da leti u Bagdad, kao i 2011. kada je nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić trebalo da se vrati iz Pariza.

(Kurir.rs/Večernje novosti/D. M. - V. M.)

Foto: Youtube printscreen/Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track