LJAJIĆ OPREZAN: Beograd ne sme da dozvoli ishitrene reakcije
Foto: Zorana Jevtić

moguće nove mere prištine

LJAJIĆ OPREZAN: Beograd ne sme da dozvoli ishitrene reakcije

Politika -

BEOGRAD - Priština bi, prema pisanju medija, mogla da uvede nove mere Beogradu, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je trgovina već zaustavljena i da se radi o daljoj političkoj radikalizaciji.

Efekat svih mera, smatra Ljajić, jeste da će dijalog Beograda i Prištine biti ne samo zamrznut već na duže staze onemogućen.

Ljajić je rekao da je teško spekulisati o novim merama koje Priština može da uvede, navodeći da Srbija ima neka saznanja, ali da ne bi govorio o tome dok ne vidi koje su mere u pitanju.

On navodi da je s povećanim taksama od 100 odsto i zahtevom da carinske deklaracije moraju biti praćene sa oznakom Republika Kosovo trgovina već zaustavljena i da je u tom pogledu teško očekivati da nešto novo može da se uvede.

"Mislim da se radi o daljoj političkoj radikalizaciji, bez obzira što se navodno radi o ekonomskim merama. Radi se o tome da se napravi još veći problem, jer računaju da mogu nešto da izdejstvu od EU, bilo da je u pitanju vizna liberalizacija, poboljšanje pregovaračkih pozicija ili da skrenu pažnju sa međunarodnih neuspeha", rekao je Ljajić.

Postoje najave da će 26. decembra na Kosovu stupiti na snagu novi Zakon o zaštiti potrošača koji obavezuje trgovce da pored cene istaknu i zemlju porekla proizvoda, a jedini motiv, prema ministru Ljajiću, jeste da se smanji, ograniči ili zaustavi transport robe iz centralne Srbije.

Računaju, dodaje Ljajić, da će to za kupce biti dovoljan motiv da tu robu ne kupuju.

"Ne postoji drugi razlog, jer sam u objašnjenju te namere video da oni žele da podstaknu domaću proizvodnju, a ona je jako mala. Kosovo ne može da zadovolji vlastite potrebe sa svojom proizvodnjom, rekao je Ljajić.

Prema njegovoj oceni, sve nove mere, a govori se i o preregistraciji vozila, ili stavljanje privremenih tablica, biće isključivo u funkciji politike, odnosno skretanje pažnje sa nekih problema i nametanje Prištine međunarodnoj zajednici kao političkog faktora koji mora da bude uvažen u nekim pregovorima.

"Efekat svih mera jeste da će dijalog biti, ne zamrznut, on će na duže staze biti onemogućen, jer u ovakvoj situaciji pričati o rešavanju statusa, Briselskim pregovorima, implementaciji dogvorenog je potpuno deplasirano. Prema tome, ovde je namera politička, a nikako ekonomska", istakao je ministar.

Bez obzira na neku vrstu unutrašnjeg pritiska da Srbija donese neke kontramere, odluke, dodaje, treba donositi "hladne glave" i promišljeno, jer Beograd ne sme da dođe u situaciju da ishitrenim akcijama dođe u poziciju da se zaboravi ko je prvi počeo i ko je sve izazvao.

"Kad uđete u tu spiralu mera i kontramera, onda svako gleda ono što je poslednji rezultat na semaforu. Svi će zaboraviti na koji način je čitava kriza nastala i onda ćemo imati dve strane koje će međunarodna zajednica pozivati da se urazume", rekao je Ljajić.

Poručio je da je neophodno da se stanje vrati na period od pre 6. novembra (kada su podignute takse) da bi moglo da se nastavi s rešavanjem velikih problema sa kojima se i Srbi i Albanci na Kosovu suočavaju.

"Hteli, ne hteli, pre ili kasnije, sa ovim merama ili bez mera, dijalog je jedini način da se ovo pitanje reši", dodao je ministar.

On kaže da još uvek ima zaliha robe, posebno u severnoj Mitrovici, ali plasmana gotovo da nema i ocenjuje da će zbog toga neko tu situaciju iskoristiti i da će proraditi "švercerski kanali", odnosno da će Kosovo postati Eldorado za švercere različitih boja".

Dodaje da je moguće i da će neki proizvođači izmestiti svoju proizvodnju u susednim zemljama, a posledice toga će osetiti kupci, jer će, kako kaže, roba biti skuplja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track