Najnovije vesti

PRITISAK I NA BEOGRAD I NA PRIŠTINU: EU spremio plan uoči skupa u Berlinu, hoće da stave tačku na dijalog do oktobra?!
Foto: Twitter/Maja Kocijancic

evo o čemu se radi

PRITISAK I NA BEOGRAD I NA PRIŠTINU: EU spremio plan uoči skupa u Berlinu, hoće da stave tačku na dijalog do oktobra?!

Politika

I Beograd i Priština biće pod velikim pritiskom na predstojećem skupu u Berlinu, jer EU ima ambiciozan plan vezan za KiM.

 

Prema pisanju Večernjih novosti, na skupu u Berlinu, kome će prisustvovati i Aleksandar Vučić i Hašim Tači 29. aprila, treba očekivati pritiske na obe strane, jer su evropski zvaničnici zacrtali cilj - da se do oktobra, odnosno formiranja novog sastava Evropske komisije, stavi tačka na dijalog Beograda i Prištine.

 

Iako je bilo spekulacija da Nemačka i Francuska, čiji su lideri domaćini ovog sastanka, na ovaj način žele da od visoke predstavnice EU Federike Mogerini preuzmu primat u dijalogu, izvor Novosti naglašava da nema reči o razjedinjenosti između Brisela, Berlina i Pariza i da je na ovom skupu cilj svima isti.

 

Ideja o razgraničenju, kao što je poznato, nije više aktuelna, ali, prema saznanjima "Novosti", samo delimično. Naime, nemačka kancelarka Angela Merkel se protivi bilo kakvom prekrajanju administrativne linije, ako se to odnosi na delove teritorija na kojima ima stanovništva. Manje korekcije, kada je reč o nenaseljenim područjima, saznaju "Novosti", mogle bi da dođu u obzir.

 

Pošto sadašnja garnitura evropskih zvaničnika silazi sa scene, održano je poslednje zasedanje Evropskog parlamenta u ovom sazivu, pred nove izbore zakazane za kraj maja. Novi komesari ući će u Berlamon u oktobru.

 

Merkelova, takođe, uskoro napušta funkciju, i svi oni žele da dosadašnje aktivnosti u vezi s dijalogom krunišu pravno obavezujućim sporazumom između Beograda i Prištine. Sve drugo smatrali bi velikim neuspehom, ističu "Novosti".

 

(Kurir.rs/Večernje novosti)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...