Najnovije vesti

SRBIJA SPREMA KONTRAMERE PRIŠTINI ZBOG TAKSI: Jedna od opcija zaustavljanje kamiona sa robom koji idu ka EU
Foto: Zoran Šaponjić

Beograd neće pokretati arbitražu

SRBIJA SPREMA KONTRAMERE PRIŠTINI ZBOG TAKSI: Jedna od opcija zaustavljanje kamiona sa robom koji idu ka EU

Politika

Od arbitraže se odustalo, jer se Unmik, koji je u ime takozvanog "Kosova" potpisnik CEFTA sporazuma, proglasio nenadležnim.

 

BEOGRAD - Beograd neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog enormnih taksi na proizvode iz centralne Srbije, već je odlučeno da se primene kontramere, koje se trenutno razmatraju.

 

Od arbitraže se odustalo, jer se Unmik, koji je u ime takozvanog Kosova potpisnik CEFTA sporazuma, proglasio nenadležnim.

 

U toj situaciji, Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. "Kosovo", a pojavljivanje "Kosova" kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strana, nesumljivo bi moglo da se protumači kao priznanje njegove "državnosti', zbog čega je opcija arbitraže i odbačena

.

Podseća se da je tzv. "Kosovo" postalo punopravni član CEFTA u julu 2007, a Sporazum o članstvu potpisao je Unmik u ime prištinskih institucija.

 

Od Unmika je zatražen odgovor zašto su se proglasili nenadležnim u ovom slučaju, ali nije stiglo objašnjenje.

 

Jedna od kontramera Beograd prema Prištini moglo bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji.

 

U tom slučaju, međutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zbog čega se svaki dalji potez dobro odmerava

.

"O našoj budućoj strategiji protiv suludih nameta koje je uvela tzv. "vlada"0 Ramuša Haradinaja, moglo bi da bude reči već u petak, kada u Beograd stižu politički predstavnici našeg naroda sa Kosova i Metohije".

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...