Najnovije vesti

ZAPADNI BALKAN POVOLJAN ZA INVESTICIJE: Premijerka Brnabić ukazala na svetlu budućnost Srbije i regiona (FOTO)
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

skup u Londonu

ZAPADNI BALKAN POVOLJAN ZA INVESTICIJE: Premijerka Brnabić ukazala na svetlu budućnost Srbije i regiona (FOTO)

Politika

Zapadni Balkan je region povoljan za investicije, ocenjeno je danas u Londonu na konferenciji u organizaciji uglednog britanskog lista "Fajnanšel tajms" (FT) i Komorskog investicionog sistema (KIF), a premijerka Srbije Ana Brnabić ukazala je na svetlu budućnost Srbije i regiona.

 

Brnabićeva je ukazala da Srbija iz godine u godinu napreduje, da je već više godina najuspešnija po privlačenju stranih direktnih investicija, i dodala da je to zahvaljujući reformama koje je sprovela.

 

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Prenela je da je u prvih pet meseci zabeleženo već 1,2 milijardi evra investicija u Srbiju, što je za 17 odsto više nego u istom periodu rekordne prošle godine.

Ona je ocenila da je ovaj fantastičan rezultat važan za reforme koje su sprovedene i koje omogućavaju dobru budućnost, i najavila da će biti nastavljene reforme i da će se nastojati privući investicije koje nisu radno intenzivne, već u kreativnu industriju.

 

"Doprineli smo da region postane stabilniji, da se sve više povezuje. Ako tako nastavimo, pred nama je svetla budućnost", naglasila je Ana Brnabić.

 

 

Upitana za kineske investicije, ona je rekla da Srbija ne poksusava da privlači samo kineske investicije, već se trudi da privuće investicije iz celog sveta.

 

Prema njenim rečima kineske investicije u infrastrukturu su veoma bitne, i to ne samo Srbiji, već celom Zapadnom Balkanu, te dodala da će na kraju ti projekti, kada region uđe u EU, postati evropski.

 

Istovremeno je ukazala da je hipokrizija kritikovati kineske investicije u zemlje regiona, a istovremeno se prihvataju u Zapadnoj Evropi ulaganja iz te azijske zemlje.

 

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Podsetila je da je 90 odsto investicija iz Kine otišlo u zapadnoevropske zemlje i navela da je samo u Velikoj Britaniji investirala 70 milijardi evra.

 

Ana Brnabić je istakla da su proevropske snage u Srbiji na vlasti, a i da većina građana Srbije podržava evropski put.

 

"Verujem da je put važniji od destinacije, a put je pristupni proces, koji je vreme sprovođenja reformi. Što pre svi mi napredujemo na tom putu, i pored teškog i trnovitog puta, to će biti bolje po nas u regionu, ali i za EU. Nema Plana B.

Naša spoljna politika ima dva strateška cilja - jedna je evropski put, a druga stabilnost u regionu", objasnila je srpska premijerka.

 

Brnabićeva je kazala da je njen posao "Srbija u EU", ali i dodala da pristupanje zavisi od same EU.

 

 

Albanski premijer Edi Rama rekao je da region prolazi kroz veoma interesantno vreme, u kojem su rezultati reformi vidljivi.

 

Naveo je da Albanija snažno radi na sprovođenju reformi kako bi zemlja mogla snažnije da privuče investicije i ulagačima dala maksimalne garancije i predvidivost.

 

U isto vreme, dodao je, Albanija je svesna da mora da se osloni i na svoje prirodne resurse, posebno naftu, rude i hodroenergetske potencijale.

 

Preneo je da je dobra vest da je "Šel" pronašao nalazište kvalitetne nafte u Albaniji, i dodao da uz stalno rastući broj turista, Albanija pokušava sve to da materijalizuje u svoju korist.

 

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

On je, međutim, naglasio da je za veći rast neophodno da se iskoristi potencijal celog regiona, za šta je neophodna veća regionalna saradnja i interakcija.

 

"Uveren sam da, ako budemo imali dovolljno svesti i snage, možemo da napredujemo u saradnji i otvorimo novo poglavlje u kome neće biti okretanja ka istoriji ili insistiranju na granicama, već na neku vrstu šengenskog prstora za Zapadni Balkan, onda ćemo moći da iskoristimo sve potencijale", naglasio je Rama.

 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je ulagačima da trenutno nema regiona koji bi doneo veći profit u narednih pet do sedam godina.

 

On je istakao da novac uložen na Zapadni Balkan donosi mnogo veći profit nego u bilo koji region sveta.

 

"Danas želimo da objasnimo zašto je dobro da investirate vaš novac i zašto treba da poslujete na Zapadnom Balkanu", rekao je Čadež, podvukavši da region može uspeti da deluje zajedno.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...