NAJNOVIJA SAZNANJA O AFERI REKET: 400.000 evra uplaćeno u Srbiji, transakcija išla preko Zorana Bašanovića! ŠOK
Foto: Beta/Vlada Severne Makedonije, Aleksandar Jovanović Cile

novac isplaćen u dve uplate

NAJNOVIJA SAZNANJA O AFERI REKET: 400.000 evra uplaćeno u Srbiji, transakcija išla preko Zorana Bašanovića! ŠOK

Politika -

Afera "reket" postaje međunarodna tema, ne samo zato što su SAD i EU uključeni u zahteve za njenim temeljnim čišćenjem, već i zato što protok novca odlazi iz Makedonije čime sve postaje i međunarodni zločin.

To je nemoguće sakriti, iako javnost ima utisak da makedonski istražni organi ne rade svoj posao.

Portal Večer objavio je, pozivajući se na navodne ekskluzivne informacije srpskih vlasti koje se bave organizovanim kriminalom, naročito finansijskim, da je novac od reketa za koji je osumnjičen Boki 13 plaćen i u Srbiji i da je u ceo proces bio uključen i savetnik premijera Zaeva, Zoran Bašanović iz Beograda.

Kako se radi o teškom zločinu u koji su uključene visoke državne institucije, portal Večer zbog interesa javnosti, objavljuje zvanično nepotvrđene nalaze o tim krivičnim delima, a posao tužilaštva je da te nalaze pregleda i preduzme za dodatne akcije za njihovo konačno rešavanje.

- Ne znamo da li je osoba koja je izvršila otkup i plaćanje prijavila reket. Prema našim nedavnim informacijama, tokom istrage još jedna osoba za koju se zna da je davala mito odbila je da to potvrdi i biće krivično gonjena, a protiv nje se već vodi istraga u slučaju "Empire" - piše "Večer".

Naime, već je u domaćoj (makedonskoj) javnosti pisano da je jedan od ljudi, koji su pod istragom SPO bivši izvršni direktor Telekoma Žarko Lukovski.

Prema informacijama na portalu Večer, on je pregovarao sa Bokijem 13 da ima preferencijalni status u istrazi i za to je platio reket od 400.000 evra.

Novac je nekome u Srbiji isplaćen u dve uplate, 100.000 plus 300.000 evra. U tom procesu je učestvovao i srpski menadžer, savetnik premijera Zaeva, Zoran Bašanović.

Prema srpskim vlastima, Boki 13 deo novca od reketa uložio je u hotel u Makarskoj u Hrvatskoj zajedno sa svojim partnerom i prijateljem Markom Grubničem, poznatijim kao "modni mačak". Isti izvor kaže da je od novca prikupljenog za reketiranje na Halkidikiju kupljen veliki stan za šefa SPO Katicu Janevu.

Bašanović i Marko Grubnič su takođe umešani u ilegalno prikupljanje novca za stvaranje i finansiranje Bokijeve 1TV, za šta u bankama postoje dokazi i tragovi.

Sve ove, ali i druge informacije imaju srpske vlasti. Naime, Zoran Bašanović, savetnik Zorana Zaeva, već je imao problema sa kriminalom i u Srbiji i u inostranstvu i predstavlja osobu koja zanima srpske tužilačke organe.

To je verovatno i razlog zašto ga nadgledaju i prisluškuju, a kroz razgovore i sastanke sa mnogim ljudima iz Makedonije, uključujući Bokija 13, ali i neke iz vrha politike, stižu izveštaji o nizu krivičnih dela počinjenih van Srbije u Makedoniji, za koja srpska policija i tužilaštvo znaju, ali nemaju ovlašćenja da ih gone.

Do sada, makedonski istražni organi nisu pokazali ozbiljan interes za dobijanje ovih informacija kako bi detaljno istražili aferu "reket", već i za druga krivična dela, mada se Boki 13, ali i Zoran Bašanović, pominju i u razgovorima koje je objavio italijanski portal.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja