KURIR U POŽAREVCU NA ROĐENDAN SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Pogledajte, kako izgleda njegov i Mirin grob pod lipom! Evo gde će postaviti bistu Mire Marković
Foto: Marija Dejanović

SEĆANJE

KURIR U POŽAREVCU NA ROĐENDAN SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Pogledajte, kako izgleda njegov i Mirin grob pod lipom! Evo gde će postaviti bistu Mire Marković

Politika -

Slobodan Milošević ispisao je srpsku istoriju, pamtiće ga sve generacije, a evo kako izgleda njegova večna kuća.

Slobodan Milošević je bio jugoslovenski i srpski pravnik i političar, osnivač i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), ali najviše je upamćen kao predsednik SRJ.

Njegovi socijalisti ga se neretko sećaju, pa tako i njegov naslednik i počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić ne zaboravlja važne datume. - Retko idem ili ne idem na grobove svojih roditelja i bliskih ljudi, jer sam ateista. Međutim, s obzirom na način kako je u Hagu ubijen moj prijatelj Slobodan i kako je u državi Srbiji tretiran i sahranjen, ne kao poslednji ozbiljni državnik, što njemu pripada i dolikuje, smatram svojom dužnosću dok sam živ da barem dvaput godišnje obiđem njegov grob u Požarevcu i položim cveće.

foto: Marija Dejanović

On podseća da je Slobodan Milosević bio dvaput izabrani predsednik Srbije, aklamacijom građana do sada nedoživljenom prostoru i jedanput izabran predsednik saveza Republike Jugoslavije.

- Zaslužio je bolji tretman od države. On je bio državnik u teško vreme 90-tih godina, ali je sačuvao, zajedno sa nama, našu privredu. Obnovio je zemlju posle NATO bombardovanja i kao tekovinu svoje vlasti ostavio Rezoluciju 1244 koja je danas temelj borbe za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

foto: Marija Dejanović

Kako kaže, njegovo ime treba da se pamti po dobru koje je učinio za Srbe.

- Stvorio je Republiku Srpsku, državu preko Drine srpskog naroda. Podsećam da već danas, 20 godina posle njegovog odlaska sa vlasti, analitičari ocenjuju ulogu Slobodana Milosevića krajnje pozitivno u 80 odsto raznih dokumenata, novinskih tekstova, emisija, filmova... Čak i njegovi najtvrđi protivnici iz vremena kada je bio na vlasti pišu danas knjige u kojima njegovu ulogu ocenjuju pozitivno - istakao je Mrkonjić.

foto: Marija Dejanović

U dvorištu porodične kuće bivšeg predsednika i prve dame, danas žive njegova snaja i unuk, koje danas reporter Kurira nije zatekao. Umesto njih, u dvorištu su bili čuvar, Milutin Mrkonjić, kao i građani i prijatelji porodice Milošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track