EKSKLUZIVNO! VOJISLAV KOŠTUNICA: Imao sam rešenje za Kosovo koje je podržala tadašnja vlada!
Foto: Marina Lopičić

PROGOVORIO

EKSKLUZIVNO! VOJISLAV KOŠTUNICA: Imao sam rešenje za Kosovo koje je podržala tadašnja vlada!

Politika -

Poslednji predsednik Savezne Republike Jugoslavije i nekadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže za Kurir da je imao predlog za rešenje pitanja Kosova i da ga je podržala tadašnja vlada. To je, kaže on, najbolji dokaz kvaliteta tog rešenja za južnu srpsku pokrajinu Kosovo.

- U datim okolnostima, to je bio najbolji predlog - istakao je Koštunica, koji je posle dužeg odsustva iz političkog života za Kurir progovorio o rešenju kosovske krize.

Na naše pitanje da li bi njegov predlog bio i danas primenljiv kao održivo rešenje u trenutnim okolnostima, bivši premijer je izbegao odgovor.

- Nemam vremena to da komentarišem, moji stavovi o tome su poznati, sve ima zabeleženo - poručio je Koštunica.

Održivo rešenje

On je, dok je bio premijer Srbije, predlagao da rešenje za KiM bude nadgledana autonomija, koja predstavlja kompromis koji isključuje sve ekstremne opcije.

foto: EPA

- Nadgledana autonomija, za razliku od nadgledane nezavisnosti, saglasna je Povelji UN i Ustavu Srbije. Time bi bilo omogućeno Albancima da u AP KiM sami upravljaju svojom vlastitom budućnošću i ostvaruju svoje interese, a s druge strane, Srbija bi saglasno Povelji UN zadržala svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Koštunica je isticao svoj argument da bi model Hongkonga bio uspešan, održiv i funkcionalan.

- Taj predlog o suštinskoj autonomiji u istoj meri je životan i obezbeđuje stabilno i održivo rešenje statusa pokrajine - govorio je Vojislav Koštunica.

Njegov naslednik na čelu DSS Miloš Jovanović ističe da je Koštuničina ideja bila da se u okviru Srbije prenese određeni broj nadležnosti na prištinske institucije.

foto: Beta Milan Obradović

- One bi u određenim domenima, od kojih nijedan ne bi zadirao u suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije, mogle samostalno da donose odluke. Ali važnija pitanja kao što su spoljna politika, finansije i odbrana ostali bi u nadležnosti Srbije - istakao je Jovanović.

Iznajmljivanje teritorije

Bivši šef diplomatije Savezne republike Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da je model Hongkonga, koji je svojevremeno Koštunica predlagao, nesigurno rešenje, jer predstavlja iznajmljivanje teritorije drugoj državi na sto godina, pod uslovom da se ista vrati u tom roku.

foto: Dragan Kadić

- Kina je ustupila Hongkong Velikoj Britaniji na sto godina, ali je vraćen u polunezavisnom stanju. Koštunica je bio za princip „manje od nezavisnosti, više od autonomije“, maksimum koji pokrajina može da dobije. To i danas može da bude rešenje, ali Albanci pod uticajem Zapada ne žele zajednicu sa Srbima. Amerika je stvorila nezavisnost Kosova i poklonila ga Albancima - podvlači Jovanović.

Sarađivao u pregovorima

BOCAN-HARČENKO BIO MEĐUNARODNI POSREDNIK

foto: Beta Dragan Gojić

Krajem 2007. godine pregovori Beograda i Prištine su se vodili u ministarstvu spoljnih poslova Austrije, odvojenim razgovorima delegacija s međunarodnom posredničkom trojkom. S tadašnjim predstavnikom EU u pregovorima o statusu Kosova Volfgangom Išingerom, šefom Odseka za zemlje bivše Jugoslavije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i predstavnikom predsednika SAD u pregovorima o statusu KiM Frenkom Viznerom prvo su razgovarali predstavnici Beograda, a potom Prištine. Beograd su predstavljali predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, i ministri za Kosovo i inostrane poslove Slobodan Samardžić i Vuk Jeremić.

(Kurir.rs / Foto:Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track