Najnovije vesti

ODRŽANI PREGOVORI VLASTI I OPOZICIJE, AKTIVISTI NE DAVIMO BEOGRAD POKUŠALI UPAD U SKUPŠTINU: Kad im nije uspelo, povukli se! Boris Tadić napustio sastanak (KURIR TV)
Foto: Sonja Spasić

razgovori o fer izborima

ODRŽANI PREGOVORI VLASTI I OPOZICIJE, AKTIVISTI NE DAVIMO BEOGRAD POKUŠALI UPAD U SKUPŠTINU: Kad im nije uspelo, povukli se! Boris Tadić napustio sastanak (KURIR TV)

Politika

U Skupštini Srbije danas u 15 sati održani su pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a odmah na početku desio se i manji incident kada su aktivisti Ne davimo Beograd krenuli da uđu u zgradu, ali su sprečeni u tom pokušaju. 

Na zahtev da im se objasni kako je "išla" procedura najavljivanja za prisustvo sastanku, obezbeđenje je odgovorilo da to nije pitanje za njih i da se oni time nisu bavili.

Nakon toga su se predstavnici Inicijative povukli i razvukli pano ispred zgrade, sa kojim su, inače, hteli da uđu u zgradu, ali su u tome sprečeni.

1 / 41 Foto: Sonja Spasić

Prva sesija je završena oko 17.30, a Vladimir Đukanović iz SNS je prvi izašao iz Skupštine na pauzu.

"Niko ne može da shvati na šta se žali opozicija. Mi iz vlasti smo jedini ovde bili i jedini radimo, kao što vidite opozicija neće. Svih ovih meseci pokušavamo da shvatimo šta im smeta i na šta se žale, osim ove široke priče da im smeta sve živo", rekao je Đukanović.

On je napomenuo da će vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru zakoni vezani za Agenciju za borbu protiv kourpcije, kao i za finansiranje političkih stranaka, a biće i promena kada je reč o biračkom spisku.

Moglo je i bez posrednika, kaže Đukanović i dodaje da opet nije ni loše što su tu, te da nema ništa protiv toga.

- Šta god da traže ovi iz opozicije mi smo spremni da im udovoljimo, da pričamo, ali onda oni ne dođu. Vidite da se naljute i na ove iz EU. Najgore što se kod njih dešava jedna neverovatna situacija. Jedni plaču što ne mogu da dođu, jer im oni što su važniji od njih 'zavrću uši', pa im kažu ne možete da idete- rekao je Đukanović.

Zaključio je da je opozicija krajnje konfuzna i da bi oni koji se bave političkim naukama ili socijalogijom mogli da napišu doktorsku disertaciju kako ne bi trebalo da se ponašate dok ste u opoziciji.

"Super je, svako iznese svoj stav, a da li će biti nečeg konkrenog o tom potom. Vidite da jedino vlast daje konkretne predloge. Mi smo dali preporuke koje su nevladine organizacije tražile. Spremni smo da unapredimo izborne uslove koji će doprineti boljem izbornom procesu", rekao je Đukanović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je posle prve sesije međustranačkog dijaloga, uz posredovanje Evropskog parlamenta, da je njen lični utisak dobar i da je vrlo zadovoljna kako je krenuo politički dijalog.

"Dogovorili smo se da nema izjava, dijalog i dalje traje, sada će početi druga sesija. To je sve ono o čemu ja mogu da govorim. Moj lični utisak je da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš međustranački i politički dijalog", rekla je Gojković.

Na pitanje da prokomentariše da li se dijalog odvija po Chatham house pravilu ili Žan Mone, jer je ranije predsednik SDS Boris Tadić kazao novinarima da mu nije baš najjasnije, Gojković je rekla da ne bi komentarisala Tadića, jer nije čula u kom kontekstu je to rekao.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je danas da je dobro što su predstavnici Evropskog parlamenta došli da čuju i vlast i opoziciju, međutim, njegov zaključak je, kako se izrazio "Džaba smo krečili".

"Ništa nismo čuli novo, nije bilo nekih argumenata gde bi opozicija mogla da potvrdi ono što je sve vreme govorila da joj smeta. Skoro 90 odsto njihovih primedbi vezano za parlament je ispravljeno, pa zašto se onda ne vrate i svakog poslednjeg cetvrtka u mesecu pitaju ministre šta god žele", upitao je Marković.

On je mišljenja da vanparlamentarna opozicija ucenjuje parlamentarnu opoziciju da izađe iz parlamenta, jer, kako kaže, jedino zajedno mogu da pređu cenzus.

"Blokada medija, kakva blokada medija? A šta ćemo sa društvenim mrežama, kome mi da se žalimo na tolike laži", pita Marković.

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke, izašao je nakon prve sesije i saopštio da svi "moramo da učestvujemo u dijalogu da bi bio primenljiv", ali da neće doći na sutrašnji sastanak.

"Ja hoću da učinim svaki napor da i prestavnici Saveza za Srbiju učestvuju u dijalogu. Format koji sam ja predložio je da se vode direktni razgovori predstavnika opozicije i Evropskog parlamenta", rekao je Tadić, koji se nije vratio na drugu sesiju.

Nešto ranije, oko 15 časova došli su predstavnici više stranaka vladajuće koalicije i opozicije kao i bivši poslanik EP Knut Flekenštajn.

Sastanku prisustvuju predsednica parlamenta Maja Gojković, poslanici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, Žarko Obradović iz SPS-a, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, predstavnici PUPS-a, kao i Branimir Jovanović, Milorad Mijatović i Nataša Mihailović iz SDPS-a.

Opoziciju predstavljaju lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider Nove stranke Zoran Živković, predsednik Srpskog patriotskog saveza - SPAS Aleksandar Šapić, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije kao i predstavnici Nove Srbije. Dijalogu u Skupštini Srbije prisustvuju i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević i Bojan Klačar iz CeSID-a.

Sa malim zakašnjenjem u zgradu je došao i Nenad Čanak.

foto: Printscreen

Prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka, od predviđenih tri do kraja godine, sadrži planirane dve sesije, na kojima će šefovi poslaničkih grupa i predstavnici stranaka imati po pet minuta za obraćanje.

Prva sesija današnjeg razgovora odnosi se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.

Druga sesija, koja počinje u 17 časova, baviće se izbornim uslovima i telima (monitoringom i nadzorom), posle čega učesnike čeka radna večera u skupštinskom restoranu.

Dijalog će biti nastavljen sutra od 9 sati, a tada će početi prva sesija o medijima i ulozi RTS-a i REM-a.

U 11.30 razgovaraće se o edukaciji birača i biračkom spisku, a od 14.30 časova uslediće sesija o finansiranju političke kampanje.

Šefovi poslaničkig grupa imaće po pet minuta da iznesu svoja mišljenja o tim temama.

Sastancima ne prisustvuju članice Saveza za Srbiju, kao ni predsednik SDS Boris Tadić, koji je danas napustio dijalog.

Stefanović: Voleo bih da smo mogli bez stranaca

Važno je da dijalog postoji i potrebno je razgovarati šta je to što možemo da popravimo kada su u pitanju izborni uslovi, izjavio je danas član Glavnog odbora SNS Nebojša Stefanović i dodao da bi više voleo da je dijalog vlasti i opozicije mogao da se vodi bez dolazaka stranaca.

"Voleo bih da smo to mogli da uradimo sami, nisam presrećan što je morao da dođe neko iz inostranstva da nam pokreće dijalog, ali možda kao društvo još nismo zreli i sposobni da to uradimo sami, što pokazuje slabosti našeg društva i na tome moramo da radimo", kazao je Stefanović novinarima u Beogradu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...