SRPSKA LISTA SA SAVETNIKOM KANCELARKE Merkelova: Priština da poštuje rezultate izbora
Foto: EPA, Dado Đilas

Sastanak

SRPSKA LISTA SA SAVETNIKOM KANCELARKE Merkelova: Priština da poštuje rezultate izbora

Politika -

Delegacija Srpske liste je ukazala na to da je puno poštovanje demokratske volje srpskog naroda važno, da same pozicije u vladi nisu prioritet, posebno ne u uslovima kada pobednik izbora u okviru albanske zajednice konstantno pokušava da degradira Srpsku listu i njene predstavnike svojim stavom da će razgovarati samo sa onim Srbima koje on smatra relevantnim

U Nemačkoj očekuju da će se ubrzo po formiranju kosovske vlade nastaviti dijalog Beograda i Prištine, koji je prekinut zbog odluke kosovske strane da uvede takse na srpsku robu

Predstavnici Srpske liste imali su u Berlinu sastanke sa poslanicima Bundestaga i savetnikom kancelarke Angele Merkel Matijasom Lutenbergom, na kojima su, kako je saopšteno, poručili da očekuju da će ubrzo po formiranju vlade u Prištini biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Srpsku listu su predstavljali Goran Rakić, Dalibor Jevtić i Bratislav Nikolić, a Lutenberg im je na sastanku rekao da su očekivanja kancelarke Merkel da se poštuje izborna volja svih građana i svih zajednica i da upravo vlada treba da radi u interesu svih građana.

Delegacija Srpske liste je ukazala na to da je puno poštovanje demokratske volje srpskog naroda važno, da same pozicije u vladi nisu prioritet, posebno ne u uslovima kada pobednik izbora u okviru albanske zajednice konstantno pokušava da degradira Srpsku listu i njene predstavnike svojim stavom da će razgovarati samo sa onim Srbima koje on smatra relevantnim.

Rakić je naglasio da odbijanje razgovora sa jedinim legitimno izabranim predstavnicima Srba sa Kosmeta, nedostatak poštovanja prava Srba i oštra retorika pojedinih albanskih lidera ne doprinose stabilnosti.

Drugog dana posete Berlinu, predstavnici Srpske liste razgovarali su u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke sa specijalnom izaslanicom za jugoistočnu Evropu Suzanom Šutc. I na ovom sastanku je ponovljeno da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

Inače, Jevtić je prvog dana posete Berlinu imao sastanak i sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Podsetimo, pre nekoliko dana su na Kosovu poništeni glasovi Srba iz centralne Srbije, čime Priština želi da u skupštinu uvede stranku bivšeg šefa kosovske diplomatije Bedžeta Pacolija.

Kurir.rs / Foto: EPA, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track