Najnovije vesti

U SLUČAJU „JOVANJICA“ NA POTEZU TUŽILAŠTVO: Đilasovim ljudima preti do tri godine zatvora
Foto: Kurir/Beta

Prijava

U SLUČAJU „JOVANJICA“ NA POTEZU TUŽILAŠTVO: Đilasovim ljudima preti do tri godine zatvora

Politika

Obrt - Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra i Andreja Vučića kao odgovor na spekulacije da su povezani s plantažom marihuane. Ako se dokaže da nisu krivi, oni koji su ih optuživali moraće da odgovaraju

Potpredsednik SNS Miloš Vučević podneo je juče krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja Vučića kako bi se pravosudno utvrdila istina o slučaju „Jovanjica“.

Istragom će, kako kaže, da se otkloni svaka sumnja u njihovu umešanost sa uhapšenim Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog imanja u Staroj Pazovi na kom je nađena ogromna količina marihuane. Nakon ove prijave, kako saznaje Kurir, biće saslušani i oni koji su iznosili tvrdnje da su Aleksandar i Andrej Vučić umešani u ovaj kriminal i biće pozvani da dostave dokaze na osnovu kojih su došli do tih saznanja. Ukoliko se istragom utvrdi da Vučići nemaju veze sa ovim slučajem, oni koji su tvrdili suprotno mogu da snose pravne konsekvence, pa čak i da idu u zatvor, ocenjuju naši sagovornici.

foto: Printscreen

Kleveta ili istina

Nakon što je u Republičkom javnom tužilaštvu predao krivičnu prijavu, Vučević je rekao da građani zaslužuju istinu, a da je ona samo jedna. - Sud treba da utvrdi da li je reč o kleveti ili istini. Očekujem da tužilaštvo urgentno istraži te navode, da utvrdi istinu i javno saopšti da li su Vučići povezani sa „Jovanjicom“ ili su autori tih navoda lagali i izmišljali. Ukoliko se navodi ispostave netačni i ukoliko se dokaže da je reč o gnusnim lažima i klevetama, neko će morati da odgovara zbog lažnih iskaza - rekao je Vučević i dodao da je skandalozno što su opozicioni političari - Miroslav Aleksić, Vuk Jeremić, Dragan Đilas i drugi iz Saveza za Srbiju - iznosili klevete i laži protiv Vučića, a da, kako kaže, nisu smeli da podnesu krivičnu prijavu.

Asistencija policije

Advokat Nebojša Milosavljević objašnjava da su lažne optužbe i lažna prijavljivanja krivično delo. - Procedura je takva da će tužilaštvo da pregleda sve navedene dokaze i da sasluša osumnjičene. Zatim će se utvrditi da li ima elemenata da se pokrene krivični postupak ili će da se obustavi. Takođe, treba da se saslušaju i svi oni koji su iznosili tvrdnje o umešanosti Vučića, a u procesu je moguće tražiti i asistenciju MUP oko listinga telefonskih poziva, transkripata razgovora i slično. U slučaju lažnih optužbi predviđene su kazne, a maksimalna je tri godine zatvora - kaže Milosavljević i dodaje da se u praksi u takvim slučajevima najčešće propisuju ili novčane, ili kazne uslovne slobode.

upleo se

ALEKSIĆ PRIZNAO DA JE LAGAO

foto: Dragan Kadić

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je najglasniji bio u optužbama u slučaju „Jovanjica“, zahteva da Vučević bude uhapšen i najavljuje da će podneti krivičnu prijavu protiv njega, kako kaže, za krivično delo lažno prijavljivanje i ometanje pravde. Na to je reagovao potpredsednik SNS Milenko Jovanov rečima: „Da li ima nekoga ko bi bio u stanju da mu objasni da je upravo priznao da je slagao sve što je o ovoj stvari rekao u prethodne dve nedelje? Ne može da shvati? Okej. Ništa onda...“

Aleksandar Vučić

ZA 15 DANA ISTINA

foto: Marina Lopičić

Predsednik Vučić je rekao da će krivična prijava pokazati građanima kakvi su lažovi oni koji su ga optuživali. - Trudim se da odgovorim jednom, dvaput, ali nema smisla 500 puta. Morate da prekinete jednom i da pokažete ljudima kakvi su lažovi. To je smisao prijave, a građani će moći da čuju za sedam do 15 dana istinu o svemu - poručio je Vučić u emisiji „Hit tvit“.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: Kurir/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...