BORIS TADIĆ OPTUŽUJE: Zbog Đilasa sam izgubio izbore! On je statirao u kukuruzu
Bez zadrške... Boris Tadić, Foto: Dragana Udovičić

Otvorio dušu O SABORCIMA: NISAM SE IZBORIO S KORUPCIJOM DEMOKRATA

BORIS TADIĆ OPTUŽUJE: Zbog Đilasa sam izgubio izbore! On je statirao u kukuruzu

Politika -

Osvrt: Osam godina od poraza na izborima, bivši predsednik Srbije optužio je beogradski odbor i svoje tadašnje potpredsednike u stranci da su mu okrenuli leđa i tako doprineli kraju vladavine

Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik države, priznao je da je u Demokratskoj stranci, koju je vodio, bilo korupcije, na koju je on praktično žmurio. Tadić je označio Dragana Đilasa, sadašnjeg lidera Saveza za Srbiju, za jednog od glavnih krivaca za njegov poraz na predsedničkim izborima 2012, a smatra da ga tada nisu podržali ni potpredsednici DS.

- Nisam imao suštinsku podršku ni svojih potpredsednika u to vreme - oni su imali svoje filmove, svoje ideje... To je jedino moglo da se reši brzom akcijom, novom stranačkom skupštinom - svega sam toga bio svestan - izjavio je Tadić u intervjuu za BBC na srpskom, koji je objavljen tačno osam godina od prelomnih izbora, kada je SNS došao na vlast.

foto: Marina Lopičić

Pogrešan utisak

Dragan Šutanovac, jedan od tadašnjih potpredsednika DS, kaže za Kurir da su za Tadićevo pogrešno viđenje krivi upravo ljudi kojima je bio okružen, a koji su mu odmah nakon poraza okrenuli leđa.

- Imajući u vidu atmosferu koja je kreirana oko predsednika i ljude koji su ključno uticali na taj utisak, a dobar deo njih ga je dan nakon poraza napao ili napustio, verujem da Tadić smatra da nije imao moju podršku. Međutim, apsolutno se ne slažem sa takvim stavom, naprotiv - naglašava Šutanovac.

Preletača je svestan i Tadić, ali tek osam godina posle, pa kaže da su delovi „verovatno već počeli da sarađuju sa SNS, tražeći utočište za vreme posle izbora“. U podrobnoj analizi poraza 2012. bivši predsednik se kaje zbog toga što se nije suočio s korupcijom u sopstvenim redovima.

- Moja odgovornost je što nisam uspeo da se do kraja izborim sa sklonošću ka korupciji delova DS, pri čemu svaka objektivna analiza i činjenice jasno govore da sam nasledio i taj problem - ali, ipak, to je došlo meni na naplatu. Greška je i što kadrovske promene nisam izvršio pre 2012, umesto što sam planirao da se tome posvetim tek posle izbora.

Prozvan... Dragan Đilas
Prozvan... Dragan Đilasfoto: Zorana Jevtić

Đilas je očigledno jedan od partijskih kadrova koje Tadić pominje, jer je on tada bio šef beogradskih demokrata.

- Da je beogradska organizacija DS odradila tada svoj posao kako treba, a ne statirala u kukuruzu nakon završenih gradskih izbora, ne bi se desio loš rezultat u Beogradu - kaže Tadić.

Suočavanje sa savešću

Branislav Lečić, jedan od veterana DS, kaže za Kurir da se u potpunosti slaže s ocenama Tadića, pre svega o onima o korupciji i krivcima za poraz 2012:

- Svaka partija na vlasti se opusti. Nikad nije kasno za ovakvu vrstu iskrene misli i trezvenog gledanja na stvari. Fenomen je da političari koji nisu više na vlasti bivaju i realniji i politički inteligentniji i trezveniji. Jako je važno da nam je Tadić to saopštio. Bez obzira na to što će se javiti i oni koji ne misle da je tako bilo, ovakvi lični istupi su evolucijski stepen suočavanja sa sopstvenom savešću.

Ko koči ujedinjenje DS

LUTOVAC, PETROVIĆ I ZELENOVIĆ GA IGNORIŠU

Više od godinu dana projekat ujedinjenja DS nije zaokružen, a Tadić tačno zna ko su kočničari. Okosnica budućeg velikog DS su postojeći DS, Tadićev SDS i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

- Meni se Dušan Petrović, Zelenović i Lutovac od decembra nisu javili da razgovaramo o tome i nikad nisu izneli razlog zašto su zaustavili taj proces, iako je naš dogovor bio da idemo ka tome - rekao je Tadić.

On tvrdi da nema ambicije da postane predsednik ove organizacije, ali da je „problem u tome što se za druge to ne bi moglo reći“.

O istorijskom pomirenju DS i SPS

MOGUĆE MIRENJE I SA SNS

foto: Ana Paunković

O istorijskom pomirenju DS i SPS iz 2008. Tadić kaže da će slično pomirenje možda biti neophodno i s naprednjacima.

- Ne mogu ovog trenutka da zamislim da će se neko miriti sa naprednjacima, ali nisam se ni ja pomirio sa socijalistima 2000. godine - sledila je pauza od skoro decenije, u kojoj su oni već i bili deo vlasti, usvojili su i našu političku strategiju članstva u EU. Možda će neko za 10 godina morati da se pomiri sa nekim Dačićem iz SNS, koji neće biti Vučić, jer se ni mi nismo mirili sa Miloševićem - objašnjava on.

Opet bi fotelju

PONOVO BI U TRKU ZA PREDSEDNIKA

Za Tadića su predstojeći parlamentarni izbori samo uvod u mnogo važnije - predsedničke, koji su na redu 2022. godine. On ne krije da bi ponovo ušao u trku za predsednički mandat.

- Voleo bih da ne moram da nastupam na izborima kao predsednički kandidat ili nosilac liste. Ali, ako to bude neophodno, ja ću preuzeti tu ulogu, mada ne bih voleo da se ponovo nađem u situaciji da trčim trku, jer niko neće - ne bi bilo prvi put ni da mi se to desi - napominje Tadić, uz opasku da 2004. nije želeo da krene u osvajanje Andrićevog venca.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track