NOVA FABRIKA U SMEDEREVSKOJ PALANCI Vučić: Posao za 700 ljudi! Gde su korejske investicije, vidite napredak tih zemalja
Foto: Tanjug Printscreen

Kamen-temeljac za fabriku u industrijskoj zoni Guberaš

NOVA FABRIKA U SMEDEREVSKOJ PALANCI Vučić: Posao za 700 ljudi! Gde su korejske investicije, vidite napredak tih zemalja

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji postavljanja kamena-temeljca budućeg postrojenja kompanije KyungshinCable u Smederevskoj Palanci.

1 / 4 Foto: Tanjug Printscreen

- Pozdrav korejskoj braći i hvala vam što ste odlučili da uložite u Srbiju. Tamo gde se pojave korejske investicije vidite napredak tih zemalja. Hvala na vašem trudu, ambiciji, entuzijazmu, hvala na investiciji - rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja zvanicama na ovoj svečanosti. On je dodao da je u igri za ovu investiciju bilo više zemalja, ali da je pobedila Smederevska Palanka.

foto: Tanjug Printscreen

- Ovde sada vidite livadu, ali za samo šest meseci ovde će nići velelepna fabrika u kojoj će raditi 700 radnika, od koje će živeti 700 porodica i od koje će koristi imati i Palanka i Velika Plana, Azanja, Kusadak, Rača... sva okolna mesta - dodao je predsednik i potom se zahvalio južnokorejskim prijateljima uz poziv da dovedu još neku južnokorejsku kompaniju.

- Videćete da su ovde ljudi vredni i dobri - dodao je Vučić posle čega je usledila svečana ceremonija polaganja kamena-temeljca. Predsednik se zahvalio južnokorejskoj kompaniji "KyungshinCable" što je izabrala baš Srbiju da u njoj gradi svoju fabriku, jer, kako je rekao, gde se pojavi korejski investitor vidi se ogroman napredak zemlje.

- Molio sam za više korejskih investitora u našoj zemlji, jer tamo gde se pojave korejski investitori, vidi se ogroman napredak tih zemalja. Neke od evropskih država su postale i ušle u red najuspešnijih upravo zbog korejskih investicija, rekao je Vučić na svečanosti polaganja kamena temeljca "KyungshinCable" u Smederevskoj Palanci. Vučić je zahvalio što je, iako su u konkurenciji bile i Turska, Bugarska i Albanija, investitor izabrao Srbiju i Smederevsku Palanku, koja će od ovoga imati ogromne koristi.

- Ovaj kraj Srbije imaće budućnost, poručio je Vučić dodajući da je ovo odlična vest.

1 / 13 Foto: Tanjug Printscreen

Predsednik je u toku obraćanja pomenuo i Dejana Ilića, rodom iz kraja oko Palanke, Srbina koji je ostavio neizbrisiv trag u nemačkoj auto-industriji, a radio je u BMW.

Ceremonija u industrijskoj zoni Guberaš počela je u 11 sati, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

foto: Tanjug Printscreen

Ova investicija je vredna više od 20 miliona evra, podrazumeva izgradnju postrojenja u industrijskoj zoni Guberaš, u kojem će postupno biti zaposleno između 700 i 1.000 radnika. Početak proizvodnje se očekuje tokom 2021. godine.

U Smederevskoj Palanci, kompanija će izrađivati kako delove za tradicionalne automobile, ali i komponente za baterije, koje će pokretati automobile visoke tehnologije. "Kyungshin Cables Europe" je deo "Kyungshin grupe", čija se postrojenja nalaze u brojnim državama širom sveta, a od 2018. godine započinje sa snažnom ekspanzijom na evropsko tržište i fabrika u Smederevskoj Palanci predstavljaće čvorište za područje Evrope.

1 / 6 Foto: Tanjug Printscreen

Inače, u Smederevskoj Palanci juče je položen i kamen-temeljac za izgradnju 15 stanova za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske, čiji je završetak planiran za januar naredne godine. Izgradnja 15 stanova u Smederevskoj Palanci deo je Potprojekta 9 u okviru Regionalnog stambenog programa. Potprojekat je vredan više od 25 miliona evra i predviđa izgradnju ukupno 1.080 stanova. Kako je rekao, Potprojekat 9 predviđa ukupno 1.080 stambenih rešenja i to: izgradnju 350 i kupovinu 100 stanova, izgradnju 50 montažnih kuća, dodelu 200 paketa građevinskog materijala i kupovinu 380 seoskih kuća. Vrednost radova u Smederevskoj Palanci je oko 340.000 evra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track