HOTIJU SE CRNO PIŠE KAD SE IZ BELE KUĆE VRATI U PRIŠTINU: Albanci odlepili! Hteli sve a dobili NIŠTA! Ramuš ide iz vlade
Foto: Shutterstock, Profimedia, EPA

albanska delegacija puca po svim šavovima, zavada u vašingtonu

HOTIJU SE CRNO PIŠE KAD SE IZ BELE KUĆE VRATI U PRIŠTINU: Albanci odlepili! Hteli sve a dobili NIŠTA! Ramuš ide iz vlade

Politika -

Štaviše, i Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati SAD protiv sebe

BEOGRAD/VAŠINGTON - Avdulahu Hotiju, tzv. kosovskom premijeru i predstavniku Prištine na razgovorima koji se u Beloj kući vode sa našom delegacijom na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne piše se dobro sudeći po najnovijim saznanjima iz Vašingtona.

Albanska delegacija koja je na sva usta, nedeljama pred odlazak u SAD, najavljivala kako će tamo "Srbija priznati nezavisno Kosovo" ne samo da se u Prištinu neće vratiti s "priznanjem" nego bez još mnogo toga što su smatrali već gotovim poslom.

Baš zbog organizovanog, dobro pripremljenog i jakog nastupa srpske delegacije na čelu s predsednikom Vučićem, ne samo da su se albanski snovi raspršili nego je došlo i do razdora unutar same albanske delegacije pa su počele da pucaju tikve i sevaju varnice jer ni Hoti ni njegov koalicioni partner Haradinaj nisu dobili što su hteli i očekivali nego su za stolom, preko puta kog su za pregovarače imali delegaciju iz Beograda, ostali kratkih rukava.

Tako se Haradinaj odmah uzjogunio pa je Hotiju već u Vašingtonu dao do znanja da od partnerstva u prištinskoj vladi nema ništa i da on iz nje najverovatnije izlazi ako bude potpisano ono što je na Trampovom stolu.

Naime, Ramuš Haradinaj je Avdulahu Hotiju rekao da treba da odbije sporazum, a tačka razdora su jezero Gazivode. Haradinaj traži od aktuelnog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje danas popodne sporazum sa Srbijom, jer su predmet tog dokumenta i jezero Gazivode, čime Srbija dobija pristup navodno kosovskim resursima.

Haradinaj ukazuje da u predlogu sporazuma u Vašingtonu postoje i druge problematične tačke, kao što je mini Šengen, te i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana.

-Postoji još mnogo tačaka, ali jedina prepreka je pitanje Gazivoda za koje ne razumem zašto bi bilo deo sporazuma sa Srbijom, kazao je Haradinaj i dodao da pod tim uslovom on nije spreman za dalju saradnju s Hotijem u prištinskoj vladi.

Štaviše, zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

- Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda moja stranka i ja, koji smo deo vladajuće koalicije, nećemo ga podržati, kazao je on.

Preneo je da je razgovarao sa svim relevantnim vlastima o uklanjanju te tačke iz sporazuma, dodajući da je pominjanje Gazivoda u tom dokumentu neprihvatljivo. - Apelujem na premijera Hotija da ne potpiše sporazum, kazao je Haradinaj.

Ukazao je da je svestan svih činjenica, kao i da sporazum nema elemente međusobnog priznanja. Podsetio je da je na zahtev Srbije uklonjena tačka 10 o međusobnim odnosima.

Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati SAD protiv sebe.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track