ZA KOGA JE NAJKORISNIJI SPORAZUM U VAŠINGTONU: Vasiljević dala jasan odgovor
Foto: TV Prva printscreen

Šta je Srbija postigla u novoj rundi dijaloga u Briselu

ZA KOGA JE NAJKORISNIJI SPORAZUM U VAŠINGTONU: Vasiljević dala jasan odgovor

Politika -

Za Srbiju nema loših strana sporazuma iz Vašingtona, izjavila je danas savetnica za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević.

U tom smislu, navela je da je važno prisustvo američke Međunarodne razvojne finansijske agencije (DFC) i otvaranje njihove prve i jedine kancelarije u regionu Zapadnog Balakan upravo u Beogradu.

Ta korporacija ima bužet 60 milijardi dolara, pomaže razvoj preduzeća i privrede zemlja u razvoju, tako da se može očekivati veliki priliv američkih investicija u Srbiji, istakla je Vasiljević za TV Prvu.

"To sve dovoljno govori o značaju onoga što je urađeno za zemlju, da se Srbija vrati na svetsku pozornicu, da Srbija zapravo postaje ravnopravan partner SAD, i da Amerikanci vide Srbiju kao mesto gde su njihove investicije dobrodošle", rekla je ona.

Vasiljević je navela i da činjenica se "mini Šengen" proširuje ulaskom Prištine, dovodi do toga da će bez barijera moći da se razvijaju trgovina i privreda, što je, u situaciji kada mnogo ljudi ostaje bez posla, budi novu nadu za mlade u regionu.

"Primetili ste da predsednik Vučić nijednog trenutka nije slavio pobedu nad Prištinom, već samo o prednostima sporazuma za ceo region", rekla je savetnica predsednika.

Na pitanje za koga je najkorisniji sporazum, odgovorila je: Za Srbiju i za ceo region Zapadnog Balkana.

Na kritike dela opozicije, odnosno kako je rekla, bivših ministara okupljenih oko SzS, Vasiljević je navela da su oni godinama tražili stolicu, “dovoljno veliku da sednu u nju, ali da je nikada nisu našli.

- Ostavili su Srbiju kao neintegrisano jezgro u sru Evrope, ekonomski razorenu, u dugovima. Prva poglavlja su otvorena 2015. godine, kada je Vučić bio premijer. Sve što su uradili na vlasti nije rezultiralp ničim, pa je lako sa te tačke gledišta kritikovati. Rezultati se mere, a to su u ovom slučaju konkretne stvari, rekla je Vasiljević.

Te konkretne stvari, ističe, počeće već za dve nedelje, dodajući da je i sam izvršni direktor DFC Adam Boler najavio je da će 21. septembra u Beograd doći delegacija te korporacije na visokom nivou, da će sa njima u delegaciji verovatno biti i Ričard Grenel, te da će se tada nastaviti razgovori o ekonomskim vezama.

Šta je Srbija postigla u novoj rundi dijaloga u Briselu

foto: Predsedništvo Srbije

Vasiljević je ocenila da je Srbija vratila na sto temu nestalih sa KiM i da se krajem septembra na narednoj rundi razgovara o formiranju ZSO, što je, podseća ona, Priština dugo izbegavala.

"Konačno će doći do pomaka i na tu temu. Došli smo i do toga da je predstavnicima EU pokazno da i Priština i Beograd ne odsutaju od dijaloga pod pokroviteljstvom EU i da su posvećene evrointegracijama", rekla je Vasiljević.

Ističe da je Srbija uspela sve teme u njenom interesu uspela da vrati na sto, što je, naglašava, dovoljno veliki uspeh srpske delegacije i u EU.

Tema u Briselu, u nastavku pregovora kasnije ovog meseca, pored formiranja ZSO biće i finansijske obaveze, dok se sa SAD razgovara o ekonomiji, dodala je Vasiljević.

Ona je rekla i da gotovo nije primećeno da se na sajtu Republikanske stranke u SAD pojavilo saopštenje u kojem optužuju Džozefa Bajdena, da je pre 21 godinu administracija Bajdena bombardovala Srbiju, dok Trampova administracuija sada sa Srbijom pregovara.

-Da li ste mogli da zamislite pre 10 godina da će neko da prizna da je nešto loše protiv Srbije urađeno? Ako ne vidite prednosti ekonomskog sporazuma, dolazak DFC-a, sama činjenica da je neko priznao da je nešto pogrešno urađeno prema Srbiji je dovoljan uspeh zemlje u Vašingtonu, rekla je Vasiljević.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track