VUČIĆ POSLE PREDSEDNIŠTVA SNS: Težak dan, imamo između 600 i 700, očekujem i po 1.000! I DR DARIJA MINISTARKA, EVO KOMPLET SPISKA!
Foto: Kurir TV, Ivana Žigić

u 10 sati u sedištu stranke u novom beogradu

VUČIĆ POSLE PREDSEDNIŠTVA SNS: Težak dan, imamo između 600 i 700, očekujem i po 1.000! I DR DARIJA MINISTARKA, EVO KOMPLET SPISKA!

Politika -

* Na samom početku obraćanja rekao da je danas razmatrano nekoliko važnih tema - članovi nove vlade, članovi pokrajinske vlade ali i održavanje Skupštine SNS za koju je rekao da će u zavisnosti od korona situacije biti održana do kraja marta

* Na čelu BIA ostaje Bratislav Gašić, novi generalni sekretar u Predsedništvu je Suzana Paunović

* Vučić je naglasio da je ova vlada iznad evropskog proseka kad je reč o zastupljenosti žena kao i da nije aminovana jednoglasno, bilo je tu nesuglasica umesto stranke, posebno o dva imena

BEOGRAD - Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) održana je danas sa početkom u 10 časova, a predsednik stranke Aleksandar Vučić obratio se javnosti po završetku sednice, nešto posle 11.40 časova.

foto: Tamara Trajković

Razmatrane ove važne teme

On je na samom početku obraćanja rekao da je danas razmatrano nekoliko važnih tema - članovi nove vlade, članovi pokrajinske vlade ali i održavanje Skupštine SNS za koju je rekao da će u zavisnosti od korona situacije biti održana do kraja marta.

1 / 23 Foto: Tamara Trajković

O koroni

On je odmah potom prešao na temu korone rekavši da i danas u Srbiji težak dan, te da danas očekujemo 600-700 zaraženih te apelovao na građane da budu odgovorni i disciplinovanijer u narednim danima očekuje i 900, 1.000, jer naši bolnički kapaciteti ne mogu da izdrže.

1 / 30 Foto: Tamara Trajković

O vladi i ekonomiji

- Danas je razmatrano nekoliko važnih tema - članovi nove vlade, članovi pokrajinske vlade ali i održavanje Skupštine SNS za koju je rekao da će u zavisnosti od korona situacije birti održana do kraja marta.

- Važan je program vlade, pre svega tražio sam da se odrede ciljevi... Ja lično sam insistirao da se zemlja energičnije nego ikad suprotstavi korupciji i kriminalu - rekao je Vučić dodavši da je bilo rasprave unutar same stranke danas o jednom ministru bez portfelja kao i oko jednog ministarstva odnosno kandidata iz "naše stranke" kako je rekao.

A posebno sam srećan kad vidim kako Siniša i Vesić stoje jedan pored drugog...

- A posebno sam srećan kad vidim kako Siniša i Vesić stoje jedan pored drugog... Vidite kako naša stranka ujedinjuje... - rekao je Vučić uz osmeh prethodno naglasivši da ovi predlozi za ministre nisu usvojeni većinom, bilo je tu nesuglasica nego sa 2 glasa protiv uz 1 uzdržan.

foto: Kurir Printscreen

- Bratislav Gašić ostaje na čelu BIA, o tome nije ni raspravljano, a Ministarstvo odbrane nije neka utešna nagrada... Ja sam sa tog mesta postao predsednik vlade i predsednik Republike - rekao je Vučić.

Mandatarka Brnabić otkrila ko je dobio koji resor: Ovo su ministri

Ana Brnabić je danas posle sednice Predsedništva SNS otkrila predloge za ministarska mesta pa je tako saopštila sledeće sledeće:

Ministarstvo finansija - Siniša Mali

Ministarstvo privrede - Anđelka Atanacković

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Branislav Nedimović

Ministarstvo zaštite životne sredine - Irena Vujović

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Tomislav Momirović

Ministarstvo rudarstva i energetike - Zorana Mihajlović

Gašić ostaje na čelu BIA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Bratislav Gašić ostaje na čelu BIA, te da o tome nije ni raspravljano a da će novi generalni sekretar predsednika Republike umesto Selakovića biti Suzana Paunović.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - Tatjana Matić

Ministarstvo pravde - Maja Popović

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave - Marija Obradović

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Gordana Čomić

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Aleksandar Vulin

Ministarstvo odbrane - Nebojša Stefanović

Ministarstvo spoljnih poslova - Nikola Selaković

Ministarstvo za evropske integracije - Jadranka Joksimović

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - čeka se odluka, kandidat iz SPS

Ministarstvo zdravlja - Zlatibor Lončar

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Darija Kisić Tepavčević

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji - Ratko Dmitrović

Ministarstvo omladine i sporta - Vanja Udovičić

Ministarstvo kulture i informisanja - Maja Gojković

Ministarstvo za brigu o selu - Milan Krkobabić

Nije bilo jednoglasno, želim uspeh novoj vladi

U narednoj vladi ima dosta promena, ali će to biti i vlada kontinuiteta, primetio je Vučić i dodao da na sednici Predsedništva SNS predlog sastava nove vlade nije usvojen jednoglasno. "Usvojen je ogromnom većinom, ali je bilo nesuglasica. Bila su dva glasa protiv i jedan uzdržan", rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je poželeo uspeh novoj vladi, da se izbori sa svim izazovima, dodajući da će je hrabriti i braniti kada bude potrebe, a kritikovati kada zasluži, i to sve članove, bez obriza na članstvo u stranci. Vučić je izrazio zadovoljstvo što će procenat žena u Vladi Srbije biti iznad evropskog proseka, koji je 25-26 odsto, - 47,8 ili 50 odsto. "Ja nisam neko ko podilazi 'ključ varijantama', da neko bude ministar samo zato što je određenog pola, ali mislim da smo birali energične, vredne žene, a lično sam insistirao da budu prihvaćene dve koje nisu funkcionerke SNS - Darija Kisić i Anđelka Atanacković", rekao je Vučić.

On je pojasnio da je na Atanacković insistirao, jer zna šta je gotovo ni iz čega uspela da napravi od Prve petoletke, zna probleme privrede i ima, kako kaže, strahovitu energiju koja se retko nalazi. To isto, dodao je, važi i za Dariju Kisić Tepavčević. Vučić je istakao da Toma Momirović, kandidovan za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ne bi trebalo da bude iznenađenje.

Momirović, kaže, ne samo da dolazi iz uspešne kompanije, već je bio spreman da primi udarce različitih političikih, a posebno ekonomskih neznalica, čak i kada se protivio povećanju minimalne zarade. To protivljenje povećanju minimalca je bio razlog što nije dobio sektor za rad, ali se od njega očekuje da brine o biznisu, da pregovara o poslovima u oblasti infrastrukture, da bude tvrd i čvrst, kao u pregovorima oko minimalne zarade.

"On je tada rekao 'ja sam poslodavac, isplaćujem plate i za mene je teško da povećavam minimalac'. Jedini je koji je to priznao, dok su drugi ćutali", rekao je Vučić i izrazio uverenje da će Momirović uspešno voditi ministarstvo u koje se polažu velike nade, i zbog programa Srbija 2025.

SNS u svaku vladu uneo najviše nestranačkih ličnosti, žena...

Vučić je izjavio danas da ga ne čude kritike na račun kandidatkinja za ministarke u novoj vladi, koje su se pojavile i pre nego što su one zvanično predložene, navodeći da u Srbiji postoje pojedinci koji napadaju sve, ne razmišljajući o tome imali to smisla i da li je to dobro za državu.

"Razumem kad to radi deo političara koji čeznu da se vrate na vlast da bi mogli da nastave pljačku koju su počeli pre 10 godina, ali one druge ne mogu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare upitan da prokomentariše kritike na račun budućih ministarki, posebno na račun Gordane Čomić.

Govoreći o Čomić, koja je predložena za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Vučić je rekao da se sa njom nikad nije ni u čemu slagao i da je samo jednom na televiziji rekao da poštuje njen način politickog delovanja, iako je uvek bila protiv njegove stranke.

"To za mene nije bila prepreka da razgovaram sa Anom (Brnabić) i Gordanom i da vidimo može li svojim iskustvom da pomogne u rešavanju važnih problema", rekao je Vučić.

Govoreći o kritikama da je SNS napravila partijsku državu, Vučić je rekao da oni koji kritikuju ne žele da sagledaju i vide da je SNS u svaku vladu uneo najviše nestranačkih ličnosti, žena i novih ljudi.

"Nismo dozvolili da samo iste ljude gledate 12 godina, da se ništa ne promeni. I kad imamo 50 odsto promena u ministarstvima i 50 odsto žena i dalje nismo zadvoljni u potpunosti, a tražimo vladu kontinuiteta", rekao je Vučić.

Kaže da je isti slučaj i sa gradonačelnicima i predsednicima opština, koji se takođe smenjuju, za razliku od prethodnih vlasti, kod kojih su bili po 20 godina.

Kao primer je naveo Šabac, u kojem su dve decenije na vlasti, kako je rekao, bili Dušan Petrović i Nebojša Zelenović.

SNS dame jutros poranile na sednicu, evo ko je stigao među prvima, ali Vučić ipak došao pre svih

Visoki funkcioneri SNS počeli su da pristižu nešto pre 10 časova, a među prvima su stizale dame. Međutim predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić stigao je u sedište stanke u Novom Beogradu pre svih - još jutros oko 8 sati.

foto: Tamara Trajković

U sedište naprednjaka oko 9.30 stigla je i mandatarka Ana Brnabić, kao i funkcioneri Branislav Nedimović, Siniša Mali, Goran Knežević, Nela Kuburović, Milenko Jovanov, Marko Đurić, Jadranka Joksimović, Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar, Maja Gojković... Nakon sednice predviđene su izjave za medije.

foto: Ivana Žigić

Nakon sastanka su predviđene izjave za medije. Ranije je najavljeno da će nakon sednice predsedništva SNS biti poznat sastav nove Vlade Srbije.

Podsetimo, Nova vlada imaće 21 ministarstvo, uključujući i tri nova - za ljudska i manjinska prava, i društveni dijalog, za brigu o porodici i demografiju i za brigu o selu, predviđa Predlog zakona o ministarstvima, koji se nalazi pred poslanicima. Takođe, 50 odsto članova vlade trebalo bi da čine žene.

- Imamo samo dve, tri, možda i četiri nedoumice. Biće vanstranačkih i ličnosti iz drugih stranaka. To će biti dobra vlada"; rekao je Vučić novinarima u utorak.

(Kurir.rs/I. Ž.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track