DODIK U BANJALUCI: Saradnja Srbije i Republike Srpske nikad nije bila plodotvornija nego poslednjih godina
Foto: Marina Lopičić

ANA BRNABIĆ U POSETI

DODIK U BANJALUCI: Saradnja Srbije i Republike Srpske nikad nije bila plodotvornija nego poslednjih godina

Politika -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je u poslednjih nekoliko godina ostvarena najplodotvornija saradnja Republike Srpske i Srbije, zahvaljujući srpskom držvnom vrhu, predsendiku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i njihovom timu.

Zahvaljujući njima, rekao je Dodik, saradnja s Republikom Srpskom je u fokusu prioriteta politike koju vodi Srbija.

Istakao je da su i predsednik Vučić i premijerka Brnabić veoma posvećeni saradnji s RS i podržavaju razne infrastrukturne projekte i druge stvari kako, kako je kazao, i priliči "državama gde živi isti narod".

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić, Dodik je primetio da su ranije komunikacijski sistemi između RS i Srbije bili "zapušeni" što, kazao je, nije bilo slučajno, i da će to biti promenjeno.

Ukazao je na priču da je Srbija dobra samo kada je slaba i istakao da u Republici Srpskoj misle da je Srbija uvek dobra, a pogotovo kada je moćna.

"Mi ovde nikome ne želimo ništa da učinomo nažao. Svi projekti će biti korisni i moći će da ih koriste i drugi i autoput koji je deo naših planova", rekao je Dodik.

Podsetio je da je Srbija preuzela na sebe da isfinansira most koji je dodirna tačka na Savi između Srbije i Republike Srpske.

Poručio je da će ova plodotvorna saradnja biti nastavljena i istakao da se Republika Srpska raduje svim uspesima Srbije na svim poljima.

"Svaki uspeh Srbije mi doživljamo jednako kao ljudi u Srbiji. Ima, doduše, u Srbiji onih kojima ništa ne godi, ali su oni u manjinu", primetio je Dodik.

Imati, kazao je, snažne institucije u Republici Srpskoj i Srbiji svakako je nešto što najbole promoviše zajedničke ciljeve.

Zahvalio je Srbiji za pomoć u zdravstvu, koja je, podsetio, prvo stigla iz Srbije u početku korona krize.

Zahvalan je, istakao je, zbog toga što građani RS imaju tretman domaćih u Srbiji, kada je reč o zdavstvu i školstvu.

Dodik očekuje da će Srbja razmotriti priznavanje dvojnog državljanstva.

Istakao je i da se građani RS više osećaju da pripadaju Srbiji, nego BiH, jer to je, kazao je, naš osećaj, a o osećajima se ne diskutuje.

Republika Srpska, ukazao je Dodik, je od Srbije uposlednjih nekoliko godina dobila više nego što je od BiH u proteklih 25 godina.

"Nikada iz Sarajeva nismo dobili ponudu da nešto zajedno radimo, a kad bismo ponudili, bili smo odbijeni", rekao je Dodik.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track