VUČIĆ NA DANU SEĆANJA U DONJOJ GRADINI Teško je ostati nem nad ovim kostima! Srbi imaju 3 problema
Foto: Screenshot Tanjug

Dan sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u jasenovcu

VUČIĆ NA DANU SEĆANJA U DONJOJ GRADINI Teško je ostati nem nad ovim kostima! Srbi imaju 3 problema

Politika -

Zagrlio se sa Dodikom, prisustvovao sastanku s vrhom Srpske posle kog je izjavio da će Srpska od Srbije dobiti više od 10 miliona evra pomoći. Posle sastanka održan je parastos žrtvama ustaškog logora Jasenovac

JASENOVAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas venac u Spomen-području Donja Gradina u Hrvatskoj povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Aleksandar Vučić, Donja Gradina
foto: Tanjug Printscreen

Program obeležavanja Dana sećanja predviđa prvo sastanak Vučića, predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednice RS Željke Cvijanović i predsednika Vlade RS Radovana Viškovića sa načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica, Nevesinje i Drvar.

1 / 11 Foto: screenshot Tanjug

Zagrlio se sa Dodikom pa prisustvovao sastanku s vrhom Srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar. Sastanku u Kozarskoj Dubici prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Viškovic i predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović. Glavna tema sastanka su investicije Srbije i Srpske u ove četiri opštine, koje spadaju među nerazvijene, kao i pomoć u sanaciji štete od nedavnog zemljotresa u Dubici i Kostajnici. Posle sastanka, Vučić će posetiti Spomen-područje "Donja Gradina", položiti venac i prisustvovati parastosu žrtvama genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

Donja Gradina, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
foto: screenshot youtube RTRS

Vučić: Više od 10 miliona evra pomoći za četiri opštine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Kozarskoj Dubici da će Srbija pomoći Republici Srpskoj.

- Srbija će izdvojiti više od 10 miliona evra pomoći za četiri male opštine u Republici Srpskoj, odnosno tri u Republici Srpskoj i jednu u Federaciji BiH - naveo je Vučić.

Deo te pomoći biće u novcu, a deo u projektima.

- Srbija će na svaki način pomoći da ljudi mogu da žive bolje, da mogu da vide svoju budućnost na svojim ognjištima. Zahvalan sam Republici Srpskoj što uvek i bez sujete i taštine razgovara sa nama i što dovoljno mudro i pametno traže. A mi, ukoliko smo u mogućnosti, da privučemo strane direktne investicije - zaključio je predsednik Srbije.

- Zahvalan sam Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću na nesebičnoj i kontinuiranoj pomoći koju pruža Republici Srpskoj - rekao je srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik nakon sastanka u Kozarskoj Dubici.

Parastos za žrtve ustaškog logora Jasenovac

Predsednik Srbije prisustvovao je parastosu za žrtve ustaškog logora Jasenovac gde je položio i venac posle intoniranja himne Republike Srbije "Bože pravde". Položio je venac žrtvama ustaškog terora u Jasenovcu, na grobnom polju "Topole" u Donjoj Gradini.

Predsednik Srbije je u svom govoru naglasio: Novi Jasenovci, nove Oluje neće se dogoditi više našem narodu, poručuje mala, ali snažnija Srbija koja se zalaže za mir

Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin. Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović. Poštu stradalima odali su predstavnici romske i jevrejske zajednice, preživeli logoraši i njihovi potomci, predstavnici stranih ambasada, političkih stranaka iz RS. Prethodno, održan je i parastos 700.000 žrtava ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, čije je najveće stratište bila upravo Donja Gradina.

1 / 6 Foto: Screenshot Tanjug

U Spomen području Donja Gradina danas se obeležava Dan sećanja na žrtve ustaških zločina u Jasenovcu i NDH. Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednika Vlade RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici jevrejske i romske zajednice.

Nakon intoniranja himni Srbije i RS, održan je parastos za sve žrtve ustaškog logora Jasenovac. Zvaničnici su zatim položili vence na grobnom polju "Topole".

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH. Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Vučić: Ko nema kulturu sećanja, nema ni budućnost

Za srpski narod je veoma važna kultura sećanja, jer ko je nema nema snagu ni u budućnosti, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, nakon sastanka sa predsednicima četiri srpske opštine - tri u RS i jednoj u Federaciji, rekao da mora da se uradi veliki memorijalni kompleks na području Donje Gradine kako bi svaki Srbin ma gde živeo znao da mora da poseti mesto Jasenovačkih žrtava.

- Uložićemo ogroman novac, Srbija i RS. Za nas je to veoma važno jer kulturu sećanja ko nema nema snagu ni u budućnosti, naglasio je on.

Donja Gradina, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
foto: screenshot youtube RTRS

On je naglasio da se srpski narod danas suočava sa tri ključna problema - da moramo biti deo Evrope i sveta uprkos nepravdama, da nmeđunarodni poredak, nikad manje nije postojao i da nikada manje nisu postojali moralni principi u međunarodnoj politici.

Vučić, Dodik, Vučić Dodik, kolekcija
foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

"Možete samo da se nasmejete kada oni, koji su bili za razbijanje Jugoslavije, sada govore o principu nepromenjivosti granica, i s tim u vezi čujete hrvatskog ministra spoljnih poslova, istakao je Vučić.

Poručio je da sve to govori o tome da ćemo morati "jedni druge da snažimo, okrenemo se sebi i svojim ekonomijama, i da dobro znamo šta se zbiva oko nas, verujemo sebi i sopstvenoj snazi".

Vučić danas i na prijemu povodom Dana Evrope

Predsednik Aleksandar Vučić će na poziv šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija, danas prisustvovati svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope.

Svečani prijem biće organizovan u 20.30 u Skupštini grada Beograda, saopstila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU, u okviru programa predviđeno je i obraćanje ambasadora Fabricija i predsednika Vučića.

Pored svečanog prijema, zvanice će imati priliku da vide 3D video projekciju na fasadi Skupštine grada - umetničku instalaciju studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i interaktivnu izložbu ''Priče iz Srbije'', navodi se u saopštenju Delegacije EU.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track