Najnovije vesti

Vučić započeo posetu Češkoj
00:37

Vučić započeo posetu Češkoj

zvanična poseta češkoj

VUČIĆ SVEČANO DOČEKAN U PRAŠKOM ZAMKU Zeman se izvinio za bombardovanje 1999, bio je to zločin MOLIM SRPSKI NAROD DA OPROSTI

Politika
15:56h

Danas je divno biti Srbin u Pragu, rekao je predsednik Srbije 

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

PRAG - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas u Pragu zvaničnu posetu Češkoj.

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti" (odlikovanje iz 2020). Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinjski...

Sastanak Vučića i Zemana u četiri oka

Počeo je sastanak predsednika u četiri oka. Kako se očekuje dvojica predsednika razmeniće mišljenja o proširenju EU, o situaciji na Zapadnom Balkanu, ali i o dijalogu sa Prištinom.

Sastanak je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predseenika. Po završetku sastanka Zeman Vučić, plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Češke i Srbije. Posle tih sastanaka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana.

Posle tih sastanaka predsednici su se obratili medijima.

Zeman o bombardovanju: Bila je to greška, bio je to zločin, molim srpski narod da nam oprosti

Prvi se medijima obratio češki predsednik Miloš Zeman koji je predsednika Vučića nazvao prijateljem i podsetio se 1938. kada je srpski narod stao uz češki a "mi smo im vratili bombardovanjem".

Zeman se potom obratio sledećim rečima i izvinio za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

- Bila je to greška, bio je to zločin, molim srpski narod da nam oprosti - rekao je Zeman dodavši da je Češka tada bila u NATO tek nekoliko nedelja i da se protivila bombardovanju tražeći makar još jednu članicu koja bi zajedno s njom stala ali nažalost to se nije dogodilo.  

Miloš Zeman
foto: Printscreen Tanjug

Vučić: Danas je divno biti Srbin u Pragu

Vučić se potom obratio rečima zahvalnosti domaćinu rekavši da u češkom narodu nemamo samo prijateljski nego i bratski narod. 

- Izvinjenje predsednika Zemana reči su hrabrog čoveka koji se nikome ne dodvorava... Nikada nećemo zaboraviti ove reči koje niko do sada nije izgovorio - rekao je Vučić Zemanu.  

Srbi će od danas Čehe smatrati bratskim narodom

Od ovog trenutka srpski narod će doživljavati češki narod ne samo kao prijateljski, već kao bratski narod, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pragu, posle izvinjenja koje je javno srpskom narodu uputio predsednik Češke Miloša Zemana zbog učešće u bombardovanju nekadašnje SRJ Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da će da će Srbija i Srbi večni biti zahvalni na tome, jer to što je danas izgovorio predsednik Zeman oko bombardovanja niko drugi nije rekao.

- Ta zahvalnost neće prestati ni njemu lično, ni bratskom češkom narodu, podvukao je on. Vučić je kazao da zna da u današnje vreme nije naročito popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu.

- Živimo suviše brze živote i ljudi traže konkretna rešenja. Ono što sam danas doživeo u Pragu i gostprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, koje je od strane Zemana priređeno meni u ime Srbije, me je duboko dirnulo, naglasio je on.

Istakao je da je Zeman hrabar čovek, koji je drugačiji i ne dodvorava se nikome, koji uživa ogroman ugled u Kini i mnogim azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama. Dodao je da se pitao šta mi možemo da uradimo da uživamo isti ugled. Zahvalio se Zemanu i na divnim rečima koje je posvetio Srbiji.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Tanjug

Češka će podržavati Srbiju najsnažnije na putu ka EU

Češka snažno podržava evropske integracije Srbije, istakao je danas u Pragu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da se češki predsednik Miloš Zeman zanimao za to kako napreduje dijalog Beograda I Prištine.

Na pitanje novinara da li Zeman veruje da je moguće postići neko rešenje u dijalogu, Vučić je odgovorio: To je on mene pitao.

- Mnogo sam toga danas od njega naučio, slušao sve vreme šta je govorio. To je on mene uglavnom pitao, kao stoje stvari, dokle smo stigli, kako to izgleda. Ja baš nisam bio pod nekim velikim nabojem optimizma posle jučerašnjeg susreta u Sloveniji, rekao je Vučić. On je istakao da će Češka podržavati Srbiju na najsnažniji mogući način na putu evropskih integracija.

- Vrlo snažno i čvrsto pružaće podršku Srbiji, rekao je Vučić.

Na pitanje kako Zeman vidi ideju iz deklaracije Brdo - Brioni, da se, po pitanju evropskih integaracije, Zapadni Balkan posmatra kao celina, Vučić je rekao da to nije problematično, ako Srbija bude napredovala kako želi.

- Vi uzmete deo koji se vama sviđa da biste iznosili političke zaključke, ali, takođe postoji i drugi deo, da će to biti u skladu sa onim što države ili teritorije postanu, rekao je Vučić. Dodao je da je dobro da nas posmatraju kao celinu u smislu geopolitičke celine.

- Nemam ništa protiv i ne treba da se stidimo što smo deo Zapadnog Balkana, jer nećemo biti manje uspešni od bilo koga drugog. A, u skladu sa onim što budemo radili i uradili, bićemo, cenjeni i poštovani, i bliže ili dalje od EU, rekao je Vučić.

 Zeman je ušao u istoriju Srbije, on je prvi koji se izvinio

Vučić je izjavio danas da je izvinjenjem srpskom narodu, zbog učešća Češke u NATO bombardovanju, predsednik Češke Miloš Zeman ušao u istoriju Srbije. Vučić je medijima u Pragu, odgovarajući na pirtanje Tanjuga o značaju tog izvinjenja za Srbiju rekao da je Zeman prvi, ali sigurtno ne poslednji predsednik koji se izvinio.

"Reč predsednika Češke ima ogromnu težinu. Sve što je govorio sa mnom rekao je i na konferenciji za novinare. Mislim da ne postoji ništa važnije, on je prvi ali ne i poslednji predsednik koji je to uradio. Hvala mu na tome", rekao je Vučić. Vučić je dodao i da je Zeman vrhunski intelektualac i veliko intelektualno ime Evrope koje niko ne može da se potcenjuje.

Zeman priredio svečani ručak u čast Vučića

Zeman je priredio danas u Praškom zamku svečani ručak u čast predsednika Srbije koji se zatim upisao u Knjigu počasnih gostiju Praškog zamka. Predsednik Srbije je potom obišao katedrale Svetog Vita, Svetog Vaclava i Svetog Vojtjeha koje se nalaze u okviru zamka, a u pratnji kardinala Dominika Duka, nadbiskupa praškog i primasa češkog.

Vučić započeo posetu Češkoj
00:37

Vučić započeo posetu Češkoj

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom. Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić ce razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina. Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta u Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije korona virusa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja