NADLEŽNI MORAJU DA REAGUJU! Utaja poreza Šolakovog Granda ne sme da prođe nekažnjeno! DA LI NEKO ŠTITI JUNAJTED GRUPU?
Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen

RAZRAĐENA ŠEMA

NADLEŽNI MORAJU DA REAGUJU! Utaja poreza Šolakovog Granda ne sme da prođe nekažnjeno! DA LI NEKO ŠTITI JUNAJTED GRUPU?

Politika -

Iako je otkrivena razrađena šema po kojoj Grand produkcija, koja je deo Šolakove Junajted grupe, godinama izbegava porez u slučaju honorara članova žirija „Zvezda Granda“, epiloga još nema. Za ovaj prestup zaprećena i zatvorska kazna

Redakcija Kurira

Ni posle skoro 10 dana otkako je Kurir otkrio da Junajted grupa Dragana Šolaka ima razrađenu šemu za utaju poreza u slučaju honorara za članove žirija takmičenja „Zvezde Granda“ - nema reakcije nadležnih!

I u „Grandu“ i dalje vlada ćutanje, jer je, osim što se pres-služba oglasila šturim saopštenjem, svim članovima žirija zabranjeno da govore. Takvo naređenje izdao je kreativni direktor „Zvezda Granda“ Saša Popović, koji je zbog ove afere prekinuo odmor i zakazao hitan sastanak s članovima žirija.

Siva zona

Beogradski advokat Ivan Simić ističe da u slučaju da postoje okolnosti koje ukazuju da se radi o izbegavanju poreskih obaveza, nadležna Poreska uprava i drugi državni organi treba da ispitaju poslovanje ove kompanije.- Sve transakcije koje se tiču platnog prometa moraju se vršiti sa računa na račun, bilo da se radi o zaradi bilo o nekoj drugoj vrsti prihoda i sve podležu određenom poreskom režimu i tretmanu. Dakle, bilo koja isplata mora biti evidentirana i kao takva tretirana u odnosu na to da li je lice koje je uplatu primilo ostvarilo određenu dobit ili je pak neko pravno lice ostvarilo određenu dobit. Sve druge transakcije koje se vrše na ruke nalaze se u takozvanoj sivoj zoni i apsolutno su podložne postupcima koje sprovodi Poreska uprava u okviru provere da li su ispunjene obaveze po osnovu javnih prihoda, odnosno Javno tužilaštvo ako se radi o nekoj vrsti privrednog prestupa kada je neko pravno lice vršilo određenu isplatu mimo propisa i zakona kojima se oporezuje platni promet. Takođe, u najkvalifikovanijem slučaju možemo govoriti i o delu poreska utaja, ali to pod pretpostavkom da je neko svesno i sa namerom hteo da izbegne plaćanje poreza - naveo je Simić za naš list.

Bes u žiriju takmičenja

Neće da izvuku deblji kraj

l U žiriju „Zvezda Granda“ i dalje vlada nezadovoljstvo time što ih je produkcija u saopštenju svela na jadne zvezdice koje volontiraju za promociju. Po tonu kojim je sročeno saopštenje ispada da je članovima žirija isplativo da izgube ceo dan ocenjujući mlade nade, i to potpuno besplatno, jer, eto, deo su najgledanije emisije. Grand o svom žiriju govori kao o početnicima kojima je potreban marketing, a ne da je reč o velikim imenima domaće estrade. Dodatno, žiri je ljut, pošto bi afera sa utajom poreza mogla da se prelomi preko njihovih leđa, jer su znali za ovaj finansijski prekršaj, a nisu ga prijavili nadležnima, već su prećutno zauzeli ulogu saučesnika. Ukoliko bi sarađivali s nadležnima i otkrili razmere ove prevare, verovatno bi im, kako to dosadašnja sudska praksa pokazuje, to bila olakšavajuća okolnost.

Zvezde Granda
foto: Ana Paunković

Inače, čelnici ove kuće već danima jure svoje kontakte u državi kako bi sprečili istragu nadležnih o neplaćanju poreza. Međutim, kako smo pisali ovih dana, nezvanično saznajemo da nadležne institucije već rade na slučaju finansijskih malverzacija u Šolakovoj „Grand produkciji“, te će najverovatnije biti pokrenuta istraga.

Danima ćuteKurir je, podsetimo, otkrio da Grand članovima žirija „Zvezda Granda“ preko fiktivnih ugovora isplaćuje 500 ili 1.000 evra po emisiji, a ostatak novca - hiljade evra, daje na ruke, čime se zaobilazi poreski sistem i nanosi šteta državnoj kasi. Međutim, uprkos brojnim dokazima i svedočenju učesnika, iz Granda uporno ponavljaju istu priču - da nema nikakvih ugovora za pomenuti šou, da muzičke zvezde volontiraju kod njih, a da je korist takvog aranžmana što se pojavljuju u najgledanijoj emisiji.

Šta kažu nadležni

Poreska ne može da govori

l Kurir je ovim povodom kontaktirao s Poreskom upravom, gde su nam kazali da ne mogu da govore jer je reč o tajnim podacima. - Shodno članu 7 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku smatraju se i čuvaju kao tajni podatak. Poreska uprava Republike Srbije utvrđuje, kontroliše i naplaćuje javne prihode i u vezi s tim preduzima sve zakonom propisane mere iz svoje nadležnosti - naveli su oni.

Osim Đorđa Davida, koji je indirektno priznao da dobija novac, ostali iz žirija - Dragan Stojković Bosanac, Viki Miljković, Ana Bekuta, Marija Šerifović i Jelena Karleuša - danima već ćute. Ipak, samo nekoliko dana ranije je naš izvor iz žirija rekao da je sve što smo otkrili tačno, odnosno da se skoro sve na ruke isplaćuje. A i sam Popović je, podsetimo, pre dve godine u emisiji kazao da Jelena Karleuša ne sedi u žiriju za džabe, te da je za to odlično plaćena.

Nastavićemo da pišemo

Na godišnjem nivou (ukupno za 40 emisija) Karleuša zaradi oko 240.000 evra, Šerifovićka 180.000 evra, David 120.000 evra, dok Viki Miljković i Ana Bekuta godišnje uzmu po 100.000 evra, a Dragan Stojković Bosanac 80.000 evra. Kurir neće odustati od istraživanja i pisanja o ovom slučaju.

Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track