07:40

SRBIJI NIJE U INTERESU DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI! Stevica Deđanski: Svako brine o svojim interesima, pa tako i mi

ukrajinska kriza

SRBIJI NIJE U INTERESU DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI! Stevica Deđanski: Svako brine o svojim interesima, pa tako i mi

Politika -

Ako je suditi po porukama nemačkog kancelara Olafa Šolca, posle nedavnog teškog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pred našu zemlju je stavljena "nepristojna ponuda".

Aleksandar Vučić, Olaf Šolc, Berlin
foto: Instagram

Prema pisanju medija, reč je o tome da se naša zemlja uslovljava - ulazak u Evropsku uniju u zamenu za sporazum sa Prištinom kojim se faktički priznaje tzv. Kosovo, "disciplinovanje" Republike Srpske i odricanje od Rusije.

A kakvu bi poruku sada u Beograd mogao doneti specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin koji je jutros stigao u zvaničnu posetu Beogradu, a sa kojim se u 9 sati sastaje predsednik Vučić, i da li sada, slanjem svog izaslanika u Srbiju, znači da je Nemačka rešila da preuzme ključnu ulogu na Balkanu?

Na sva ova pitanja, odgovor su dali gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije novinar i bivši dopisnik "Politike" iz Nemačke Miroslav Stojanović i direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski.

kurir tv
foto: Kurir televizija

- Prvi put Nemačka ima tu tročlanu koaliciju, nikada se to nije događalo da se u tom koalicijonom sporazumu Zapadni Balkan tako istaknuto formuliše. Kada je Berbok došla u Beograd rekla je da je to strateški interes Nemačke i tada je iskoristila priliku da predstavi Manuela i rekla je da će on ovde biti njene i vladine oči i uši. On je došao jutros i treba napomenuti da on nije jedini specijalni izaslanik Nemačke. Imamo jednu pravu invaziju izaslanaka, pored Amerikanaca tu su i Britanci. EU je na neki način priznala i sopstvenu grešku da je balkanski vijalet ostavila po strani, sad ga vraća u fokus. Evropa hoće da ovaj prostor bude pod njenom kontrolom i vizirom - rekao je Stojanović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Na pitanje voditelja Gorana Anđelkovića i Olje Lazarević šta se očekuje od susreta Manuela Saracina sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Deđanski kaže da će u fokusu biti odnos Prištine i Beograda.

- Ja sam siguran da će u fokusu biti odnos Prištine i Beograda, što se tiče sukoba u Ukrajini mi tu imamo jasan stav. Mi imamo jasnu politiku, a to je politika EU. Javno je rečeno to i od toga se ne odstupa. Imali smo jasne stavove osude Rusije u Ukrajini - kaže Deđanski.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje Deđanski smatra da Srbiji nije u interesu da uvede sankcije Rusiji.

Svako brine o svojim intresima, pa tako i mi. Nama nije u interesu da uvedemo sankcije Rusiji. Imali smo garant Brisela, potpisali smo briselski sporazum a ništa nije učinjeno sa njihove strane. Sada je momenat da se to promeni, mi nikada nismo bili problem tu, samo želimo i da se neki srpski interes ostvari - rekao je Deđanski.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:12

ŠVAJCARCI BESNI NA AMERIKANCE: IDI TI PRIJATELJU TAMO PA SE BORI! Novinar tvrdi da narod pritiska vladu da vrati NEUTRALNOST

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track