09:53

ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA JEDNO OD REŠENJA? Stručnjaci o krizi na KiM: Dobili smo mesec dana da postignemo kompromis

povratak dijalogu?

ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA JEDNO OD REŠENJA? Stručnjaci za Kurir TV: Dobili smo mesec dana da postignemo kompromis

Politika -

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević i istoričar Aleksandar Gudžić komentarisali su u Jutarnjem programu Kurir televizije trenutna dešavanja na Kosovu i Metohiji.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kosovski premijer Aljbin Kurti odložio je primenu odluke o zabrani srpskih ličnih dokumenata na Kosovu i Metohiji i tablica tek nakon zahteva američkog ambasadora.

Vuković ističe da više nema dileme ko je donosilac odluka kada su u pitanju potezi Prištine.

- Ima više stvari koje sam zapazio ovde. Više nema dileme ko je donosilac odluka kada se radi o Prištini. Amerika je pokazala malo kolokvijalnijim jezikom da je ona donosilac odluka kada se radi o potezima Prištine, odnosno kada dođe do iskakanja u sistemu, oni to popravljaju. Ja sam već govorio o tome da se vrlo često u lobiranju radi o argumentaciji, ali ono što jeste poen u ovoj borbi su, prvo, pokazalo se da je nemoguće praviti takve poteze bez pristanka Srbije, a drugo je konkretna situacija koja se odigrala, a to je ishitrenost Prištine, što je bilo vrlo traumatično za srpsko stanovništvo. Svaki potez na Kosovu prema državljanima Srbije, mora da se radi u dogovoru sa Srbijom - rekao je Vuković.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Uz Srbiju su u nedelju stali i Vašington i Moskva, Antonijević kaže da je to očekivano.

- To je nekako i očekivano, Albanija sarađuje i sa Srbijom i sa Makedonijom na Otvorenom Balkanu. Za početak, ovo nije prvi put, Amerika je intervenisala mnogo puta kada je Priština donosila jednoglasne odluke. U nedelju je Brisel mnogo radio, Borelji se više puta čuo sa Kurtijem, kao i Lajčak. Kada pogledate njegovu objavu na Twitteru, on kaže da je dobar potez što se odustalo od te mere. U narednih mesec dana će se videti koliko je moguće nastaviti dijalog. Dobili smo nekih mesec dana da se vratimo na pitanje slobode kretanja i da se postigne kompromis - rekao je Antonijević.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Vuković smatra da Priština koristi demonstraciju sile kako bi izvršila pritisak na Beograd.

- Ono što bih želeo da pomenem, poslednjih godina Priština koristi ovakvu demonstraciju sile kako bi izvršila pritisak na Beograd da u nekim pregovorima bude popustljiviji. Beograd vodi razumljivu politiku i negde pristaje na kompromis i dogovor koji bi zadovoljio obe strane, ali Priština ovakvim akcijama pokazuje Srbima da nisu dobrodošli i prihvatljivi. Zvanična Priština kao razlog što je uvela ovu administrativnu meru je što je i Beograd uveo sličan dokument. Kurti želi u istu ravnu da postavi i kosovska i srpska dokumenta, što je neprihvatljivo - izjavio je Vuković.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:37

70% MLADIH ALBANACA ŽELI DA ODE SA KOSOVA! Stručnjaci u emisiji izneli jasne činjenice: Kosovo je područje IZNEVERENIH OČEKIVANJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track