AMERIKA PORUČILA KURTIJU DA JE ZAMENLJIV! Eskobar okupio kosovsku opoziciju, ispituje li se teren za zamenu kosovskog premijera?
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Shutterstock

otpisuju ga

AMERIKA PORUČILA KURTIJU DA JE ZAMENLJIV! Eskobar okupio kosovsku opoziciju, ispituje li se teren za zamenu kosovskog premijera?

Politika -

Dvosatna radna večera koju je nedavno za lidere kosovske opozicije priredio američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u prištinskoj rezidenciji ambasade SAD mogla bi se tumačiti i kao signal da Vašington sprema alternativu za aktuelnog premijera Aljbina Kurtija, ili makar kao direktna opomena njemu da je zamenljiv.

Nespremnost da primeni sporazume i provociranje incidentnih situacija i za aktuelnu američku administraciju figuriraju kao glavni razlozi za smenu Kurtija, baš kao što su figurirali i 2020. godine prilikom rušenja njegove prve vlade, ocenjuju sagovornici Kurira.

Shvatili da im je problem

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da je interesantno što se sa kosovskom opozicijom u Prištini sastaju i Eskobar i predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Suzana Grubješić
foto: Kurir

- Kurti je već bio smenjen zbog istih razloga: nefleksibilnosti i nespremnosti da se rešavaju životni problemi, ali i primenjuju sporazumi koje su njegovi prethodnici postigli u dijalogu sa Beogradom. Ni ova američka administracija nije spremna da toleriše rigidnost i provociranje incidenata, destabilizaciju i ugrožavanje teško stečenog mira u ovom delu sveta - objašnjava naša sagovornica.

Politički analitičar Branko Radun smatra da je očigledno nastupila faza u kojoj je Amerika, tj. određeni njeni krugovi, shvatila da joj je Kurti problem.

Branko Radun
foto: Kurir Televizija

- I ova večera i poruke koje mu se u poslednje vreme šalju navode na zaključak da Amerikanci sad ispituju mogućnost zamene Kurtija, odmeravaju kako bi se opozicija ponašala i ko je tu na kojim pozicijama. Kurti se nekada uklapa u američku agendu, a nekada ne. Faktor nestabilnosti je nešto što se u određenim okolnostima želi zadržati kao sredstvo uticaja. Kurti je već jedanput bio smenjen, a sada je izgleda opet u fazi razmimoilaženja s Vašingtonom. Ova Eskobarova večera s opozicijom šalje poruku aktuelnom premijeru da je zamenljiv, a videćemo koliko je daleko i od stvarne smene. U zvaničnim krugovima Kurti ima veću podršku Berlina i Londona nego Vašingtona - ocenjuje Radun.

Doveo do tenzija

Procena direktora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića je da će Kurti, ako i bude promenjen, biti smenjen na izborima.

Dušan Janjić
foto: Kurir TV

- U proceni da li Kurti važi ili ne važi za mezimca Amerike treba uzeti u obzir da on sarađuje s Kvintom otkad je najavio obračun s organizovanim kriminalom i on će tu i dalje tražiti podršku. Amerika je vešta u upravljanju sukobima, a ne njihovom rešavanju. Sada se gleda da se nađe neko rešenje o tablicama i ličnim kartama, da se taj akutni problem kao slepo crevo odstrani i onda da se počne sa Zajednicom srpskih opština, koja zahteva dijalog. Tada treba skloniti i neke političke aktere koji su dovodili do tenzija, a Kurti je jedan od njih - kaže Janjić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track