BORBA! SRPSKE LIČNE KARTE SAČUVANE, SLEDI BITKA ZA TABLICE Vučić: Ovo je dobro za nas, ali odmah su usledile nove pretnje Kurtija
Foto: Beta/Milan Obradović, AP/Michael Sohn

Posle dogovora beograda i prištine

BORBA! SRPSKE LIČNE KARTE SAČUVANE, SLEDI BITKA ZA TABLICE Vučić: Ovo je dobro za nas, ali odmah su usledile nove pretnje Kurtija

Politika -

Nisu to lako prihvatili, a kao dokaz da je to tačno, usledile su odmah nove pretnje iz Prištine. Mi, kad rešimo jednu stvar, odmah dolaze druga, treća, rekao je predsednik

Beograd i Priština postigli su dogovor o dokumentima, odnosno o ličnim kartama, što je prekjuče obelodanio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ðuzep Borelj. Postignuti dogovor predviđa da Srbija ukine ulazno-izlazni dokument za sve koji imaju kosovsku ličnu kartu, dok je kosovska administracija, sa druge strane, odustala od uvođenja takvog dokumenata za one koji imaju srpske lične karte. Iako je ovo dobra vest za sve građane Srbije na KiM, diplomatska borba još nije gotova - sledi ona zbog registarskih tablica, sudeći prema izjavi Aljbina Kurtija da „do oktobra nećemo videti vozila s nevažećim tablicama na Kosovu“.

Dogovor u vezi s ličnim kartama, kako je rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dobar je za nas i svima će samo biti lakše, a ne teže. Međutim, predsednik ukazuje i na to da Kurtijev stav pokazuje da on želi sukobe i nemire.

Usmeni dogovor

Vučić je kazao da je Srbija uspela da u dogovoru s Prištinom izvuče najbolje moguće, navodeći da je taj dogovor usmeni, te da se kretao u okviru sporazuma koji je potpisan 2011.

- Trudili smo se nešto da ispravimo i nadam se da smo uspeli. Ovo je dobro za nas - rekao je Vučić i poručio prištinskoj strani da ne obmanjuje javnost.

- Oni su i od 2011. putovali sa svojim dokumentima, samo što im je u Srbiji izdavan jedan papir i ništa ih to nije remetilo osim što je oduzimalo pet minuta vremena. Nikome nije teže, svima je lakše - naglasio je Vučić. Podvukao je da smo uspeli da se izborimo za srpsku državnost i da srpska dokumenta važe na KiM.

- Nisu to lako prihvatili. A kao dokaz da je to tačno, usledile su odmah nove pretnje. Kurtijeve reči upravo su to, nove pretnje Srbiji. Njegove reči kako se nada da do oktobra na Kosovu više neće biti nevažećih tablica, a tu misli na one koje su izdate u Srbiji, jesu ništa drugo do pretnja - ističe Vučić. Podvlači da ovakav Kurtijev stav pokazuje da on želi sukobe i nerede, a ne rešenje kroz dijalog i dogovor.

- Mi, kad rešimo jednu stvar, odmah dolaze druga, treća i tako dalje - rekao je Vučić.

Jarinje, Kosovo, KiM, Administrativni Prelaz
foto: Nemanja Nikolić

Kratka normalizacija

Kurti jeste, kako je izjavljivao, zadovoljan postignutim dogovorom, međutim, samo dan kasnije ponovo je počeo da podgreva situaciju.

- Dali smo srpskim građanima dva meseca da preregistruju vozila na Republiku Kosovo. Nadam se da do oktobra nećemo videti vozila s nevažećim tablicama na Kosovu. Tako nešto nije protiv Srba, već se radi na poštovanju zakona i reciprociteta - istakao je Kurti.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su ovim dogovorom sačuvane srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, ali su obezbeđeni i mir i stabilnost. On je istakao i da je ovo prvi korak ka normalizaciji odnosa, ali i naglasio da Srbi sa KiM neće odustati od KM tablica.

Tabla na prelazima

Šta piše

Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova*) se vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u dijalogu 2011. i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244.

- Bili smo na pragu ozbiljne krize i sukoba na severu KiM, koje je, pre svega, želeo Aljbin Kurti. Međutim, uspeli smo da se dogovorimo i pronađemo rešenje - istakao je Petković. Dodao je da je situacija nakratko normalizovana, ali da nam tek predstoje razgovori o pitanju tablica.

- Tu je situacija dosta teža. Kurti odbija da prihvati KM tablice, a Srbi ne žele da odustanu od tablica koje izdaje Srbija. To otvara prostor za novo zaoštravanje odnosa - naveo je Petković.

Premijerka Ana Brnabić kazala je da je Beograd zadovoljan dogovorom o ličnim kartama. Ipak, ona je naglasila da ćemo od 1. septembra ući u period velike nestabilnosti jer nije postignut dogovor o registarskim tablicama:

- Ne znamo kako će se kosovski političari ponašati, oni su neodgovorno pokazali koliko im nije stalo do mira, do 31. oktobra svi moraju da promene tablice i prihvate tablice koje hoće Priština, ali mi ne odustajemo od KM tablica. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ðuzep Borelj rekao je da ga raduje što je pronađeno rešenje pod okriljem EU.

- Posebno sam zahvalan predsedniku Vučiću, koji je pokazao veliku odgovornost - istakao je Borelj. On je, međutim, dodao da rad na slobodi kretanja nije gotov:

- Neki problemi i dalje ostaju. Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se reši problem s tablicama.

Milovan Drecun

Može lako da eskalira

Komentarišući ovaj sporazum, bivši predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je intenzivna diplomatija SAD i EU doprinela da do njega dođe.

- Srbija, s predsednikom Vučićem na čelu, pokazala je ogromnu dozu spremnosti i konstruktivnosti kako bi do dogovora došlo. Ovime je rešen jedan problem i to je jako dobro. Smanjene su tenzije i nervoza na obe strane, ali ostaje problem tablica i to je pitanje koje vrlo lako može da eskalira - upozorava Drecun. Dodaje da je postizanjem sporazuma o ličnim kartama zadržano prisustvo Srbije na KiM.

Štampano izdanje 29.08.2022.
foto: Kurir

Boško Vukčević

SPREMI SE ZA ŠKOLU UZ KURIR! DANAS VAS UZ DNEVNO IZDANJE NOVINA ČEKA POKLON HEMIJSKA OLOVKA - NARUKVICA

Kurir, poklon, dodatak, novine, olovka
foto: Promo

Spremili smo lepe, zanimljive i raznovrsne poklone.

Danas vas uz dnevno izdanje novina čeka poklon – hemijska olovka - narukvica.

Ovaj poklon biće zanimljiv svakoj devojčici. Proizvod je višenamenski. Može se koristiti kao hemijska olovka, a kada se zatvori, ima funkciju narukvice. Lepo i korisno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja