ŠTA SE KRIJE IZA PRIHVATANJA PLANA: Kurtijev manevar za izbegavanje ZSO
Foto: BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/DS

POLITIKA

ŠTA SE KRIJE IZA PRIHVATANJA PLANA: Kurtijev manevar za izbegavanje ZSO

Politika -

Odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da prihvati evropski plan samo je politički manevar kako bi izbegao da formira Zajednicu srpskih opština, što je preduslov da se o planu Zapada uopšte pregovara, ocena je analitičara.

Kurti je, naime, u ponedeljak, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, poručio da Kosovo prihvata predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Šta je tema

- Dobra razmena sa specijalnim izaslanikom EU na radnom ručku u Prištini. Prihvatamo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i smatramo ga dobrom osnovom za dalju diskusiju i solidnom platformom za napredovanje - naveo je Kurti na svom Tviter nalogu.

Aljbin Kurti
foto: BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/DS

No, da ovaj Kurtijev potez nije korak ka nastavku dijaloga, već samo politički manevar kako bi zaobišao formiranje Zajednice srpskih opština, ocena je bivšeg diplomate Zorana Milivojevića.

- Taj evropski plan nije u ovom trenutku tema, tema je ZSO. Naime, puna implementacija Briselskog sporazuma i formiranje ZSO moraju da budu prva tema, a tek onda može da se razgovara o evropskom planu. To što je Kurti prihvatio evropski plan ništa ne znači, to je samo politički manevar da bi amortizovao pritisak Zapada, koji traži formiranje ZSO, ali i unutrašnji pritisak, jer ako bi prihvatio formiranje ZSO, to bi bio kraj njegove političke karijere - kaže Milivojević za Kurir.

Na potezu

Ukazuje da je Kurti pod pritiscima Vašingtona, koji je preuzeo obavezu da isposluje formiranje ZSO i uložio je svoj autoritet po tom pitanju.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

- Amerikanci jednostavno moraju da ispoštuju ovo što traže, odnosno formiranje ZSO, ali istovremeno moraju da reše i svoj unutrašnji problem, jer Kurti očito ima podršku nekih struktura, i to pre svega Nemaca i Engleza. S druge strane, Srbija je spremna da razgovara i tu se ništa ne menja, ali Srbija nema šta da se meša u ovu priču, sve je sada na Prištini, Vašingtonu i Briselu - zaključuje Milivojević.

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track