KURTI SE ZAIGRAO: Udaljio Prištinu od Amerike, rizikuje članstvo u Savetu Evrope i ostaje bez para iz EU?!
Foto: Kurir, AP Olivier Matthys

sve manje strpljenja

KURTI SE ZAIGRAO: Udaljio Prištinu od Amerike, rizikuje članstvo u Savetu Evrope i ostaje bez para iz EU?!

Politika -

Uprkos sankcijama SAD protiv Prištine i upozorenja da one mogu biti pooštrene, ali i proširene kaznenim mehanizmima EU, kosovski premijer Aljbin Kurti i dalje ne odstupa sa svojim specijalcima i gradonačelnicima od opština na severu Kosova i Metohije. Posle obustavljanja zajedničke vežbe sa Natom i zabrane kosovskim zvaničnicima da idu u posete Americi, sledeći konkretni potezi protiv prištinskih vlasti, koji se pominju i u kosovskoj i u srpskoj javnosti, mogli bi biti blokiranje članstva u Savetu Evrope, ukidanje vizne liberalizacije, zatvaranje fondova EU...

Oštro

Uz sve to, Kosovo već sad trpi nikad ozbiljnije kritike svog najmoćnijeg saveznika. Isti ton mogao se čuti i juče od specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji je uoči ovonedeljnih sastanaka u Beogradu i Prištini upozorio da "Kurti nije poslušao predloge međunarodne zajednice povodom situacije na severu, iako je obećao da će gradonačelnici imati samo tehnička ovlašćenja". On je za BBC rekao da je situacija na severu posledica nedostatka spremnosti kosovskog premijera da sasluša međunarodnu zajednicu.

Gabrijel Eskobar
foto: screenshot Video Plus

- Dali smo mu mnogo signala, da povuče gradonačelnike iz zgrada opština, da ukloni Kosovsku policiju iz zgrada i onda da hitno uđe u proceduru o formiranju Zajednice srpskih opština - naglasio je Eskobar.

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja podseća za Kurir da su SAD odigrale ključnu ulogu u smirivanju tenzija, čime se još jednom pokazalo da je to jedina država koja ima kapaciteta za rešavanje kriza.

- Njihova jasna poruka u vidu sankcija koje su uputile Kurtijevoj vlasti pokazale su da Kosovo ne može da ima apsolutnu podršku za sve svoje aktivnosti koje želi da sprovede. Uvođenje još restriktivnijih sankcija zavisiće od toga u kojoj meri je Priština spremna da implementira sve elemente na koje se obavezala još od Briselskog sporazuma 2013. i koliko iskreno žele da učestvuju u rešavanju krize u četiri opštine na severu Kosova. Verovatno da će dalje sankcije ići u smeru nemogućnosti da Kosovo aplicira za članstvo u različitim međunarodnim organizacijama poput Nato saveza, kao i u stopiranju finansijske podrške koja je predviđena ohridskim dogovorom - ocenjuje naš sagovornik.

Nikola Perišić
foto: Kurir Televizija

On napominje i da se može izazvati i suprotan efekat - politička kriza na Kosovu, iako se iza ovih odluka SAD krije želja da primoraju i kosovsku stranu na određeni vid ustupaka.

- Ta politička kriza mogla bi da se reši isključivo vanrednim parlamentarnim izborima, što bi značilo i privremeno stopiranje pregovora Beograda i Prištine, a samim tim i novo odlaganje potencijalnog rešenja za status Kosova - zaključuje Perišić.

Ne odustaje

Iz Prištine i dalje nema ni nagoveštaja da će uvažiti poruke Amerike, ali i ostalih međunarodnih faktora. Kurti je i juče ponovio da su opštinske zgrade na severu Kosova mesta na kojima gradonačelnici treba da rade.

- Gradonačelnici su u svojim kancelarijama i tako treba da ostane - poručio je on.

A povodom zahteva SAD i EU za povlačenjem pripadnika Kosovske policije iz opštinskih zgrada, on je opet pomenuo njegove uslove:

- Možemo da razmotrimo uklanjanje Kosovske policije iz ovih zgrada, ali prvo nasilne kriminalne grupe koje su napale i povredile novinare, našu policiju i Nato vojnike, moraju da se vrate u Srbiju ili da odu u zatvor.

Afrim Kasoli

Kosovo rizikuje članstvo u Savetu Evrope

Bivši zamenik Pokreta Samoopredeljenje Afrim Kasoli upozorio je da će Kosovo pretrpeti sankcije zbog nesaradnje sa međunarodnom zajednicom po pitanju severa Kosova, ali i zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, te da će se to najviše odraziti na njegovo članstvo u Savetu Evrope.

Aljbin Kurti, Savet Evrope
foto: EPA/Filip Singer, Shutterstock

- Nesumnjivo, ambasador SAD Hovenijer je jasno stavio do znanja da u Vašingtonu nema volje da se lobira za članstvo Kosova ili da se osigura priznanje. Ako SAD odustanu od lobiranja, ne verujem da će bilo koja zemlja biti prioritet ovog procesa - izjavio je on za Ekonomiju onlajn.

Anđelo Mikele Ristuća, komandant Kfora

Kurti je pogrešio, dosta je sa jednostranim akcijama

Komandat Kfora Anđelo Mikele Ristuća kritikovao je Kurtija, naglasivši da je pogrešio što je postavio gradonačelnike albanske naiconalnosti na severu Kosova koje srpska većina ne priznaje.

Anđelo Mikele Ristuća
foto: Printscreen

- Misija Nato se ne može i ne sme smatrati kišobranom pod kojim se može skloniti posle jednostranih akcija koje narušavaju veoma nesigurne ravnoteže... Pre svega odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da postavi gradonačelnike albanske nacionalnosti koje srpska većina ne priznaje, ne uzimajući u obzir suprotne savete cele međunarodne zajednice. Druga jednostrana akcija prištinske vlade bila je upotreba sile bez konsultacija sa nama, čime je naša intervencija bila neophodna da bi se izbegla tragedija - izjavio je on u intervjuu italijanskom dnevniku Korijere dela Sera.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track