"DO TITOVE SMRTI SVE JE BILO U REDU, A ONDA SMO DOBILI ULTIMATUM" Bjelajac: Milošević je uz Putina i Sadama najozloglašeniji
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"DO TITOVE SMRTI SVE JE BILO U REDU, A ONDA SMO DOBILI ULTIMATUM" Bjelajac: Milošević je uz Putina i Sadama najozloglašeniji

Politika -

Na društvenim mrežama veliku pažnju izazvao je deo intervjua koji je 1989. godine stranim medijima dao Slobodan Milošević.

Jedna od reakcija je da se tadašnje Miloševićeve reči nisu poklopile sa onim što se događalo nekoliko godina kasnije.

Slobodan Milošević, Josip Broz Tito
foto: EPA Saša Stanković, Profimedia

Gost "Pulsa Srbije" koji se prisetio uticaja tadašnjeg predsednika i nedaća koje su zahvatile našu zemlju je Mile Bjelajac, istoričar.

- Stižu nove generacije koje su fizički i memorijski odvojeni od tog vremena. Lično pamtim to vreme, visilo je pitanje o vazduhu na koji način će se rešiti jugoslovenska kriza. Tada je na dnevnom redu bilo uvođenje političkog pluralizma. Tačno je da merila i potrebe čoveka moraju da budu osnova političkog sistema. Kada je nastupila velika ekonomska kriza, odmah posle smrti Tita, dobili smo ultimatum kluba poverilaca pariskog i londonskog, to su klubovi banaka. Kada su odbili naš zahtev da nam se prolongira otplaćivanje glavnice, Jugoslavije je došla u nezavidnu situaciju, došlo je do restrikcije roba i goriva - rekao je Bjelajac, pa nastavio:

00:51

NAKON SMRTI TITA DOBILI SMO ULTIMATUM IZ PARIZA I LONDONA Bjelajac analizira: Milošević je negativac u zapadnim medjima

- U pregovorima sa Zapadnom zajednicom, kada se uključio i MMF, a to važi i danas, da on postavlja političke uslove. U vezi Miloševića postoje mnoge legende, mislim da je on najpoznatiji političar kao posledica globalnih medija danas u svetu pored ovih američkih, Putina, Huseina... Imate ove pozitivne i negativne, ali je Milošević u tim medijima pretežno bio negativan.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:42

POKOJNI SLOBA MILOŠEVIĆ SE JAVIO BABA ROSKI! Imao je poruku sa Miru SVE REKAO ŠTA ĆE BITI SA NJOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track