DESTRUKTIVNO I IRACIONALNO Deo opozicije divljao u Skupštini, zviždao šutirao, urlao! ORLIĆ: Ne gurajte, to je fizičko nasilje
Foto: Nenad Kostić

nezrelo: od sednice parlamenta napravili buvljak i cirkus

DESTRUKTIVNO I IRACIONALNO Deo opozicije divljao u Skupštini, zviždao šutirao, urlao! ORLIĆ: Ne gurajte, to je fizičko nasilje

Politika -

* Uprkos tome što je predsednik Skupštine nekoliko puta naglasio da je "zahtev dela opozicije za vanredne izbore sa oduševljenjem prihvaćen", oni su ipak počeli sa blokadom parlamenta čime su pokušali da stopiraju današnji rebalans budžeta koji predviđa povećanje penzija, isplatu pomoći majkama dece do 16 godina, kao i dupliranje subvencija za poljoprivrednike, te povećanje sredstava za decu s retkim i teškim bolestima

* Idemo na rebalans, jel ste uspeli da blokirate rad Skupštine, niste i nećete uspeti! Jel smo uspeli da izguramo rebalans, jesmo, jel smo uspeli da se izborimo za penzionere, majke, naše poljoprivrednike, rekla je premijerka

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas je održano peto vanredno zasedanje, na kojem je trebalo da se razmatra 25 tačaka dnevnog reda, među kojima su rebalans budžeta, izbor ministra privrede, akcize, penzijsko i invalidsko osiguranje, upravljanje privrednim društvima u vlasništvu Republike.

I pored današnjeg divljanja malog dela opozicionih poslanika - uz nezrelo ponašanje poput vike, cike, urlanja, pištanja i zviždanja iz pištaljki, premijerka Ana Brnabić, koja je i pored ometanja i buke izlagala bez prekida, konstatovala je na kraju sednice da "nisu uspeli da blokiraju rad Skupštine i da nikad neće uspeti".

1 / 19 Foto: Nenad Kostić

Skupština završila rad, nastavak sutra u 11.30 sati

Skupština Srbije završila je za danas rad, a kako je najavio predsednik parlamenta Vladimir Orlić, rasprava u pojedinostima će biti nastavljena sutra u 13 sati. Orlić je pre toga najavio da će sutra u 11.30 sati na dnevom redu biti glasanje o novom ministru privrede.

Orlić je nakon što je zaključio pretres u načelu o svim aktima sa dnevnog reda, među kojima i rebalans budžeta, rekao da se otvara rasprava u pojedinostima. Orlić je najavio da će se 6. septembra od 11.30 glasati o trećoj tački dnevnog reda - izboru ministra proivrede Slobodana Cvetkovića.

13.02 - Idemo na rebalans!, rekla je premijerka Brnabić najavljujući povećanje penzija od 5,5 odsto, zatim povećanje plata od 5,5 odsto u javnom sektoru, te isplatu od po 10.000 dinara pomoći u čak 947.000 prijavljenih porodica u septembru, kao i dupliranje subvencija za poljoprivrednike sa 9.000 na 18.000 dinara. Ona je naglasila i da je reč o istorijskom povećanju sredstava u budžetu za poljoprivrednike od 35 milijardi dinara, kakvo Srbija dosad nikad nije imala, kao i dodatni budžet od 3,9 milijardi dinara za lečenje naše dece od retkih i najtežih bolesti, koji nije ni postojao do momenta dokad Aleksandar Vučić nije postao predsednik. Te dodatnih 23 milijardi dinara za kapitalne investicije, idemo dalje, borimo se dalje!

- Jel ste uspeli da blokirate rad Skupštine, niste i nećete uspeti! Jel smo uspeli da izguramo rebalans, jesmo, jel smo uspeli da se izborimo za penzionere, za majke, za naše poljoprivrednike? Jesmo, idemo dalje, živela Srbija!, završila je izlaganje na današnjoj sednici posle čega se sednica i završila.

Skupština Srbije, Ana Brnabić
foto: RTS Printscreen

- Zato što smo mi istrajali i izborili se, zato što se mi nikada nismo povukli, niti ćemo se povući, i to smo svi mi zajedno uradili, svi naši građani, to je jaka Srbija, kad se svi građani svaki dan bore da smo bogatiji i jačijer nismo Jel smo uspeli da istrajemo, uspeli smo!, rekla je premijerka prethodno.

12.42 - Nemoj mi tu te papire, nikakve, preda mnom! Ovo je klasičan primer kako opozicija urušava sistem za koji tvrdi da ne postoji... Važno je da to građani Srbije vide... Radite nasiljem, a ja to ne priznajem, želim da istaknem koliko su oni građani Srbije izmanipulisani što su izašli na proteste, evo da vidite ko vas predstavlja... Ako kažu da nema sistema, što se ne odreknu svojih plata i dnevnica, zašto se Borko Stefanović ne odrekne svoje plate... Ovo što radi opozicija jeste demaskiranje njihovog pravog lica, a to je uništenje Srbije - rekao je poslanik i dodao da je upravo ovo razlog što više nije u njihovim redovima.

Skupština Srbije
foto: RTS Printscreen

- Dođite, dođite...Marinika Tepić i Borko Stefanović da pokažu kako se bore nasiljem, kako se unose licem i hoće da me isprovociraju... - čulo se u Skupštini.

12.40 - Pojedini poslanici dela opozicije, poput Aleksića, nisu hteli da uzmu reč ni na amandmane koje su sami podneli nego su nastavili da zvižde, pište, urlaju i prave buku. I pored toga, poslanici su nastavili rad, javljajući se za reč.

- Što se podneli ovolike amandmane, mučili skupštinsku službu, prijavljivali se, a nećete ni slova da kažete... - rekao je Orlić da pojedine poslanice pište i vrište na smenu.

- Lazoviću, hoćete sad nešto o amandmanu koji ste sami podneli? A nećete, zauzeti ste - rekao je Orlić pa dodao: - A šta radite vi, Đorđo Đorđiću, tu? Penjete se na kameru, šta ste vi alpinista, fri klajming, Tarzan...

- Evo, Aleksić se hvali da poznaje poljoprivredu, da se njome bavi, ajde javite se za reč, objasnite ljudima zašto nećete da se poljoprivrednicima dupliraju subvencije... Šta ima Miroslav Aleksić da im se dupliraju subvencije sa 9.000 na 18.000... A nećete? - kazao je Orlić koji je potom konstatovao da nastavljaju da pište.

12.34 - Orlić čestitao pobedu reprezentacije Srbije u košarci, ovacije u Skupštini, premijerka i ministri ustali i aplaudiraju. Šef parlamenta čestitao je usred sednice ubedljivu pobedu košarkaške reprezentacije Srbije nad Litvanijom. U tom trenutku ustala je premijerka i svi njeni ministri koji su to pozdravili aplauzom i ovacijama dok je deo poslanika opozicije - Milivojević, Novaković, Marinika Tepić, poslanica Milošević iz Niša, nastavili da zvižde i udaraju po klupama uz uzvike "lopovi" na šta ih je Orlić pitao dal su normalni, jel to viču našim košarkašima koji su ponos Srbije, koji se bore za Srbiju...

12.22 - Poslanik Zaim Redžepović, koji se predstavio kao Bošnjak iz Sandžaka, rekao je da uslovi za rad ne postoje jer to uzurpira jedna manjina.

- Možete da pištite koliko hoćete, ali u Sandžaku će morati da se radi... Ovo što vi danas radite je zapravo model šta ćete raditi sutra kad budete vlast... Iako neke od vas poštujem, danas mi je jasno šta su vaši planovi... Evo glume nekakvu silu... Jeste zadovoljni mestom ili treba još... Da vas snime bolje - kazao je Redžepović koji je govorio uporedo s bukom i pištanjem.

Zaim Redžepović
foto: RTS Printscreen

On je zamolio Orlića da im obezbedi još pištaljki na šta je Orlić odgovorio:

"Pištanje, to je njihov vrhunac...Jadno i bedno... To vam je očigledno najbolje i najpametnije bilo što ste mogli da učinite danas... Sram da vas bude pred narodom danas, i majkama koje ovo gledaju... Eno, Ksenija Marković tamo udara klupu kao i Marinika Tepić koja uništava imovinu građana Srbije..."

12.19 - Zelenoviću, ne gurajte druge poslanike! To je fizičko nasilje... siledžije obične, stid i sram da vas bude, ne gurajte obezbeđenje, rekao je Orlić pa dodao: Rekao sam Ćuti Jovanoviću, Novakoviću, Zelenoviću, ne smete da dodirujete nikog, to što sad radite, to je odvratno fizičko nasilje...

Skupština Srbije
foto: Nenad Kostić

12.14 - Brnabić: Recite mi, poštovani građani Srbije, jel ovo normalna Srbija, jel ovo nenasilna Srbija. Dok su poslanici dela opozicije pravili cirkus u Skupštini uz nenormalnu buku, viku, zviždanje i pištanje iz pištaljki, pojedini poslanici uredno su se javljali za reč i izlagali nadvikujući se sa bučnom manjinom. Isto je sve vreme činila i premijerka Brnabić koja je uz svu buku izlagala bez prekida, a potom upitala jel ovo normalna i nenasilna Srbija. Nekoliko puta je ponovila, ne verujući da mogu da puštaju muziku u trenutku dok se govori o povećanju sredstava za lečenje dece od najtežih bolesti.

Skupština Srbije
foto: Nenad Kostić

11.58 - Orlić: Sramota kakvu ova Skupština nije videla. To je vaša bruka i sramota, siledžije obične... Eno, Marinika Tepić šutira klupu, uništava državnu imovinu, rekao je šef parlamenta Vladimir Orlić koji je opisivao šta se dešava u sali pa rekao da je poslanica Tepić donela nekakvu klepetušu. Pozvao je građane da vide ovu bruku i sramotu, te čuju šta radi Srđan Milivojević u Skupštini koji ne da da penzioneri dobiju povećanje, a majke i samohrani očevi pare za svoju decu.

- Duvate tu u pištaljke kao nesazreli, pravite cirkus, puštate muziku dok poslanik govori o lečenju bolesne dece... Bruko, jedna, bruko i sramoto i Marinika koja i dalje lupa tamo, pokušava da razori klupu... Svaka vam čast, sigurno su ponosni svi na vas koji vas poznaju.... I Rakićka koja duva tamo - rekao je Orlić pa upitao: A šta imate protiv lečenja dece... A jel vam aplaudira Kurti, Lazoviću? On vam je idol...

Opkolili premijerku i ministre
Opkolili premijerku i ministrefoto: Printscreen/RTS 2

11.35 - Blokada Skupštine. Deo poslanika opozicije, koji čine tek osminu aktuelnog saziva Skupštine Srbije, njih ukupno 38, blokirao je danas rad parlamenta kojem je na dnevnom redu imao rebalans budžeta u okviru kog treba da bude usvojena odluka o povećanju penzija penzionerima, ali i isplata jednokratne novčane pomoći majkama čija su deca rođena posle novembra 2006. godine.

Poslanici dela opozicije nedoraslim nezrelim i nedoraslim ponašanjem blokirali su rad važne sednice.

1 / 16 Foto: Printscreen/RTS 2

Samo što je predsednik Skupštine Vladimir Orlić tražio izjašnjavanje poslanika o hitnoj sednici, poslanici dela opozicije izašli su iz svojih klupa uz viku, zviždanje iz pištaljki i transparente, te doslovno opkolili premijerku Anu Brnabić i ministre njene vlade, koji predstavljaju predlog rebalansa budžeta kojim se predviđaju dve najvažnije stavke - povećanje penzija i isplata jednokratne novčane pomoći majkama i samohranim očevima dece do 16 godina.

00:24

Skupština Srbije

- Evo da vide građani Srbije kako Milivojević brani da penzioneri dobiju povećanje a majke pare - rekao je predsednik parlamenta Orlić pošto je u Skupštini počela nesnosna buka, urlanje i vika koja se nastavila i kada je predsednica Vlade Srbije Brnabić uzela reč i počela da obrazlaže rebalans budžeta, kao i predlog za imenovanje novog ministra privrede Slobodana Cvetkovića

Brnabić: Ja sebe čujem, vi samo nastavite da vičete

Premijerka Brnabić je tokom cirkusa i bahaćenja jedva osmine ukupnog broja poslanika u Skupštini nastavila bez prekida da obrazlaže predlog rebalansa ali i predlog imenovanja novog ministra privrede. U jednom trenutku je zastala i delu opozicije koju pravi džumbus po sali rekla sledeće: Ja sebe čujem, vi samo nastavite da vičete..., posle čega je nastavila sa izlaganjem čiji je značajan deo posvetila važnosti izložbe EXPO 2027, za koju je Beograd dobio organizaciju. Ona je naglasila ekonomski element te izložbe, stavivši u prvi plan zaradu koju bismo od Expa mogli imati, a u tom smislu pomenula je sumu veću od milijardu evra.

06:00

Premijerka u Skupštini Srbije

U toku su poslanička pitanja.

Orlić: "Želite izbore? Sa oduševljenjem prihvatamo tu važu želju, a te vaše pretnje..."

Želite izbore? E onda da znate da sa oduševljenjem najveća poslanička grupa je konstatovala tu vašu želju, a pošto ste me pitali, da vam kažem, obavestićemo vladu i predsednika države o toj vašoj želji i dobićete odgovor u najkraćem roku, a što se tiče tih vaših pretnji da ćete sebi da date za pravo da sprečite penzionere da dobiju veće penzije i majke u Srbiji da dobiju novac za svoju decu, e to je nasilje, to što vi radite, to je pretnja jednim odvratnim nasiljem... Što se tiče izbora, oduševljeni smo... a vičite i vrištite koliko god hoćete...", rekao je predsednik Skupštine Orlić odgovarajući poslaniku opozicije Radomiru Lazoviću koji je iz poslaničke klupe, mašući Poslovnikom, zatražio vanredne parlamentarne i beogradske izbore, te zapretio rečima da se "današnja sednica neće održati", istovremeno se nadvikujući s predsednikom Skupštine dok mu je replicirao.

Radomir Lazović
foto: RTS Printscreen

U okviru poslaničkih pitanja govorio je i poslanik opozicionih Dveri Ivan Kostić koji je zatražio organizovanje konsultacija za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, te Miroslav Aleksić koji je takođe zatražio vanredne izbore i ostavku predsednice vlade.

Neviđeno u Skupštini: Pale čestitke, poslanica postala baka pred Skupštinu

Poslanik SPS Radovan Arežina svoje obraćanje kolegama počeo je čestitkama đacima i studentima za srećan početak i dobru školsku godinu, a potom je i poslanici i visokoj funkcionerki SPS Snežani Paunović čestitao jer je neposredno pred današnju sednicu postala baka, ali svom unučetu, kako je naglasio.

O košarkašu Boriši Simaniću

On je zatražio i da se košarkašu Boriši Simaniću država Srbija adekvatno oduži jer je dao bubreg za Srbiju, te da mu se odobri da se potpuno leči o trošku države i tretira kao osvajač olimpijske medalje. Zatražio je i da se ustanovi nagrada sa njegovim imenom.

Vika u Skupštini

Za reč se prijavio i poslanik dela opozicije koja zagovara blokadu rada parlamenta, Srđan Milivojević, koji je takođe zatražio vanredne izbore pa zapretio blokadom rada Skupštine na šta je Orlić kazao da i penzioneri i majke mogu da čuju da se i Milivojević zalaže za to da oni ne dobiju svoje povećanje penzija i pare za decu, na šta je Milivojević počeo da glasno i nerazumljivo da viče iz svoje poslaničke klupe.

Srđan Milivojević
foto: RTS Printscreen

"Možda jedini niste čuli, ali vaša inicijativa za vanredne izbore je sa oduševljenjem prihvaćena... Neka čuju građani Srbije da ne date da penzioneri dobiju povećanje, a majke pare za svoju decu, a dobro znate da se sedica za rebalans saziva po hitnom postupku i da je trezor zaključan, i sve stoji, dok se Skupština ne izjasni", rekao je Orlić odgovarajući poslanici opozicije Mariniki Tepić koja je takođe pozvala na blokadu današnjeg rada parlamenta.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je, na zahtev 104 poslanika, sazvao peto vanredno zasedanje koje je jutros počelo s nepunih pola sata zakašnjenja, oko 10.20, kada je predsedavajući Orlić konstatovao da je u Skupštini prisutna većina odnosno 189 poslanika.

Orlić: Prihvatamo inicijativu dela opozicije, postaraćemo se da dobiju odgovor u najkraćem mogućem roku, ali to nije opravdanje za cirkus

"Prihvatamo inicijativu dela opozicije, postaraćemo se da dobiju odgovor u najkraćem mogućem roku. Ali to nije opravdanje za ono čime su danas pretili da ne dozvole penzionerima da dobiju povećanje, da majke dobiju novac za svoju decu. Služe se nasiljem da spreče ono što je za narod važno. Oni bi Narodnu skupštinu da pretvore u buvlju pijacu ili cirkusku šatru", rekao je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić uoči početka današnje sednice parlamenta o rebalansu budžeta.

Poslanici dela opozicije održali konferenciju, evo šta traže

Poslanici dela opozicije održali su, pola sata pred početak sednice, konferenciju za medije u holu parlamenta na kojoj su rekli da će blokirati rad današnje sednice Skupštine dok im se ne ispune zahtevi - održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

Skupština Srbije
foto: Nenad Kostić

Na koji način će blokirati rad Skupštine, nisu precizirali. Konferenciju su držali Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Marinika Tepić, Zoran Lutovac...

Deo poslanika opozicije koji je zapretio neodgovornim ponašanjem na sednici Skupštine, a da ona još nije ni počela, čini tek osminu saziva parlamenta, odnosno u klupama ih ima ukupno 38.

Šta je danas na dnevnom redu u Skupštini

Na dnevnom redu je 25 tačaka, među kojima su predlog rebalansa budžeta za ovu godinu i izbor Slobodana Cvetkovića za ministra privrede.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i predlog izmena Zakona o akcizama i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike.

Na dnevnom redu su i izmene zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, dualnom obrazovanju, prosvetnoj inspekciji, Nacionalnom okviru kvalifikacija i izmene Zakona o visokom obrazovanju.

Biće razmatrani i Predlog zakona o učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Srbije, izmene Zakona o kulturi i Predlog zakona o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu, kao i više međunarodnih sporazuma.

00:31

NOVO ZASEDANJE SKUPŠTINE: Poslanici o rebalansu, izboru ministra privrede, izmenama zakona

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track