DA, SRBIJA DANAS ŽIVI PRAVU EKONOMSKU BAJKU! Siniša Mali detaljno odgovorio na svih 5 pitanja Dušana Nikezića
Foto: Zorana Jevtić

reakcija

DA, SRBIJA DANAS ŽIVI PRAVU EKONOMSKU BAJKU! Siniša Mali detaljno odgovorio na svih 5 pitanja Dušana Nikezića

Politika -

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je na pismo koje mu je uputio potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

"Drago mi je što Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, ima samo pet pitanja ovog ponedeljka. To mi govori da je ipak do sada nešto naučio, bilo je bar 100 ekonomskih dilema koje su ga mučile u ranijim obraćanjima. Napreduje Srbija, napreduje i Nikezić", naveo je ministar Mali na početku objave na Fejsbuku.

Nikezić je ministra zamolio za odgovore na pet pitanja, pre nego što, kako je naveo, "nastavite sa bajkama o razvojnom, uravnoteženom, socijalno orijentisanom budžetu" i "rastu na svim poljima".

Ubrzo su stigli detaljni odgovori ministra finansija:

"1. Pita se Nikezić kako će BDP u apsolutnom iznosu 2024. godine biti između 74 i 75 milijardi evra. Objasniću mu, računica je jednostavna pa se nadam da će razumeti. Za 2023. godinu projektovan BDP je 69 milijardi evra, koji podrazumeva realni rast BDP-a od 2,5 odsto, kao što sam vam već više puta objašnjavao. Za 2024. godinu predviđen je realni rast BDP-a od 3,5 odsto i deflator BDP-a od 4,9 odsto. Rast će u 2024. godini biti u potpunosti vođen domaćom tražnjom, očekujemo nastavak rasta investicija, dok će povećanje zarada i penzija uticati na rast realnog standarda građana.

Siniša Mali
foto: Printscreen/HappyTV

2. Pita se Nikezić i kako smo otklonili mogućnost da kriza pređe na građane. Podsetiću Vas da su plate i penzije povećane ne samo u nominalnom iznosu, već i u realnom, što znači da i pored svetske krize, koja traje već godinama, raste životni standard građana. Osim toga, prema zvaničnim podacima, BDP per capita je 2012. godine, dok ste vi i vaši pajtosi bili na vlasti, iznosio 4.677 evra, a u 2022. godini 9.067 evra. Brojevi ne lažu.

3. Dalje pominjete troškove kamata. Reći ću vam i da nije tačno da troškovi kamata iznose 1,6 milijardi evra, već su u 2022. godini iznosili 0,9 milijardi evra, a u 2023. godini će iznositi oko 1,2 milijardi evra. Trebalo bi da znate da su troškovi kamata prouzrokovani rastom kamatnih stopa na međunarodnom finansijskom tržištu, te su samim tim porasli troškovi finansiranja i ostalih država, kao i privatnih kompanija. Upkos tome, radili smo na snižavanju troškova zaduživanja i koristili povoljne uslove na tržištu prethodnih godina, kako bi fiksirali kamatne stope na niskim nivoima i aktivno upravljali javnim dugom Srbije kroz hedžing transakcije. Prosečna ponderisana kamatna stopa je 2012. godine, kada ste vi upravljali Srbijom, iznosila 5,29 odsto, a početkom ove godine je bila 2,95 odsto. Brojevi ne lažu.

Podsetiću vas, Nikeziću, i da ste nam ostavili 8 milijardi dinara u državnoj kasi, što nije bilo dovoljno ni za isplatu penzija. Danas, Srbija na računu ima 466 milijardi dinara obezbedjenih za reagovanje na sve izazove i eventualne šokove. Javni dug je značajno ispod limita koji propisuje Mastriht, a zdrave javne finansije nam dozvoljavaju visoku likvidnost i u uslovima skupljeg novca na međunarodnom finansijskom tržištu.

Dušan Nikezić
foto: Beta/Milan Obradović

4. Zatim, imate drskosti da pominjete i ulaganja u infrastrukturu, iako niste bili sposobni da izgradite ni kilometar auto-puta. Reći ću vam i da je uprkos izazovima prouzrokovanim rastom cena materijala na tržištu, što dovodi do povećanja vrednosti investicionih projekata, Republika Srbija odlučna da ulaže u infrastrukturne projekte kao što su izgradnja bolnica i auto-puteva, kao i da ulaže u energetski sektor i obnovljive izvore energije. Izgradili smo više kilometara auto-puteva nego što ste vi mogli da sanjate dok ste rukovodili državom.

5. Kada je reč o troškovima za državnu administraciju, kako vi to zovete, i tu još jednom pokušavate da obmanjujete javnost i pokazujete da ne umete da se bavite suštinom, već samo izvlačite iz konteksta. Jel vam 23 milijardi dinara za ulaganje u nauku državna administracija? Jel biste vi to sveli na nivo od pre 15 godina kada je bilo četiri puta manje? Jel vam državna administracija kupovina čizama i uniformi za našu vojsku i policiju, jel vam državna administracija kupovina hrane za učeničke i studentske domove, za gerontološke centre? Znamo kako ste vi vodili računa i o nauci, i o vojsci i o mnogim drugim stvarima koje su propadale u državi, dok ste se vi bogatili".

Nikezić je pismo završio poručujući:

"Odgovori na ova pitanja Stranci slobode i pravde istovremeno predstavljaju i osnovu za izradu Budžeta po meri građana Srbije, u kojem bi bilo dovoljno para i za povećanje plata lekarima na 150 hiljada dinara, nastavnicima i vaspitačicama na 100 hiljada dinara i medicinskim sestrama na 85 hiljada dinara, da obezbedimo besplatan obrok i udžbenike za sve đake u Srbiji, da sa 200 miliona evra pomognemo 2.000 srpskih firmi umesto šačice stranih investitora, da gradimo puteve, škole i bolnice iz pretpristupnih grantova EU umesto iz skupih kredita stranih vlada, da uložimo u srpsku poljoprivredu i energetiku umesto što uvozimo hranu, ugalj i struju...

Sve ove mere će biti sprovedene već u rebalansu Budžeta za 2024. godinu, koji će nova Vlada Srbije pripremiti za samo nekoliko meseci, kada vas, nakon izbora, pošaljemo u političku i ekonomsku istoriju".

Ministar Mali je na to dodao da se "Srbija gradi, napreduje, raste".

"Ne možete to zaustaviti. Držali ste nas u ekonomskom vakuumu 12 godina prićajući laži da doživljavamo 'demokratski preobražaj', a doživljavali smo samo nezaustavljivo srljanje u ambis bankrota. Da, Srbija danas živi pravu ekonomsku bajku, hvala što ste primetili. Srećan sam što smo sa poglavljem basni završili", zaključio je Siniša Mali.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track