Tadić: Novu vlast čekaju nova uslovljavanja

Brisel

Tadić: Novu vlast čekaju nova uslovljavanja

Politika -
On je izrazio uverenje da će nove vlasti imati snage da odgovore na ove nove uslove, jer je neophodno da Srbija što pre počne pregovore o pridruživanju

BRISEL - Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, koji učestvuje na Kongresu Partije evropskih socijalista (PES) u Briselu, izjavio je da je promena vlasti u Srbiji donela nove probleme i uslovljavanja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

On je izrazio uverenje da će nove vlasti imati snage da odgovore na ove nove uslove, jer je neophodno da Srbija što pre počne pregovore o pridruživanju.

“Javnosti treba jasno reći sa kakvim zahtevima se suočavamo”, rekao je Tadić za Tanjug koji je naveo da je o ovome razgovarao i sa drugim liderima levice koji su se okupili u Briselu, pa i sa predsednikom Evropskog parlamenta, nemačkim socijaldemokratom Martinom Šulcom.

On je precizirao da se radi o sedmoj stavci na listi uslova koje je u Beogradu nedavno izneo lider nemačkih hrišćanskih demokrata Šohenhof, a koji se odnosi na ugovor o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom.

“Dok sam bio predsednik Republike taj sedmi zahtev mi nikada nije bio naveden kao uslov za pregovore, nego tek kao uslov za stupanje u punopravno članstvo EU”, rekao je Tadić i dodao da u nove uslove spada i dizanje dijaloga sa Prištinom na politički nivo.

“Ja sam i ranije predlagao politički dijalog, ali sada se traži da se i o čisto tehničkim problemima raspravlja na najvišem nivou, a to će sigurno proizvesti tenzije u Srbiji”, istakao je Tadić.

On je dodao da ne bi optuživao novu Vladu ili novog predsednika zbog novih okolnosti koje su nastupile, ali da treba biti svestan da svaka politička promena u Srbiji nosi nova uslovljavanja.

Tadić je upozorio da će ukoliko Srbija zakasni sa pregovaračkim procesom to višestruko odložiti trenutak pristupanja EU, što će pogoditi sve građane, a može se izračunati i u finansijskom smislu.Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izabran je danas za člana Predsedništva Partije evropskih socijalista (PES), saopšteno je ranije iz DS.

Tadičh je juče učestvovao na mini samitu lidera Zapadnog Balkana, gde su se između ostalih okupili crnogorski premijer Igor Lukšić, vođa bugarskih socijalista Sergej Stanišev i lider albanske levice Iljir Meta, a bio je prisutan i komesar za proširenje Štefan File.

"Razgovarali smo kako odgovoriti na globalnu krizu i kakoograničiti ulogu finansijskih institucija", rekao je Tadić.On je sa svojim sagovornicima pokrenuo i pitanje proširenja EU."Konstatovali smo da ideja proširenja nije popularna uuslovima krize, pa evropske političke partije na izborima izbegavaju tu temu, a razgovarali smo i kako prevazići taj problem".PES okuplja stranke socijalističke, socijaldemokratske i laburističke orijentacije iz zemalja članica Evropske unije.DS u okviru PES ima status pridruženog člana, što je ujedno i najviši oblik članstva koji u okviru te organizacije mogu imati stranke koje dolaze iz zemalja koje nisu članice EU, navela je DS u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track