VUČIĆ SE IZBORIO ZA INTERESE SRBIJE Iz deklaracije izbačene tačke koje su Kosovo predstavljale kao jednu od država učesnica Samita
Foto: Video plus

samit u tirani

VUČIĆ SE IZBORIO ZA INTERESE SRBIJE Iz deklaracije izbačene tačke koje su Kosovo predstavljale kao jednu od država učesnica Samita

Politika -

Zahvaljujući zalaganju predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Deklaracije sa Samita u Tirani izbačene su tačke koje su Kosovo predstavljale kao jednu od država učesnica Samita.

Ovako su glasile tačke 6 i 7 koje su izbačene, a koje se odnose na zemlje učesnice - jer Kosovo to nikako ne može biti, te tačke ni po koju cenu nisu bile prihvatljive za Srbiju.

Važno je bilo iz tačaka izbaciti termin "država" (countries), jer predsednik Vučić nikada neće dozvoliti da se Kosovo predstavlja kao nezavisna država.

Tačka 6:

"Uvereni smo da je rat punog obima koji Rusija vodi protiv Ukrajine pokazao kritičnu potrebu i presudnu važnost ujedinjene i snažne Evrope sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet naših naroda. Istakli smo da naše države spajaju zajedničke evropske vrednosti i vizija njihovog daljeg razvoja u okviru ujedinjene Evrope."

Tačka 7:

"Ponovo smo potvrdili našu odlučnost da intenziviramo zajedničke napore kako bismo osigurali dalji napredak i međusobnu podršku naših zemalja ka članstvu zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine i Republike Moldavije u Evropskoj uniji."

Posle intervencije predsednika Vučića i srpske delegacije, izmenjene tačke glase ovako:

Tačka 6:

"Uvereni smo da je rat punog obima koji Rusija vodi protiv Ukrajine pokazao kritičnu potrebu i ključni značaj ujedinjene i snažne Evrope, sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet naših naroda. Naglasili smo da nas spajaju zajedničke evropske vrednosti i vizija njihovog daljeg razvoja u okviru ujedinjene Evrope."

Tačka 7:

"Ponovo smo potvrdili našu odlučnost da intenziviramo zajedničke napore kako bismo osigurali dalji napredak i međusobnu podršku ka članstvu regiona Zapadnog Balkana, Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije u Evropskoj uniji."

Bonus video:

07:04

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track