Premijer Dačić čestitao pobedu Angeli Merkel

Posle izbora u Nemačkoj

Premijer Dačić čestitao pobedu Angeli Merkel

Politika -
Uveren sam da ćemo nastaviti da unapređujemo odnose dve zemlje jer je Nemačka jedan od najvećih političkih i ekonomskih partnera Srbije, istakao je Ivica Dačić

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić danas je čestitao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel pobedu njene stranke na parlamentarnim izborima u Nemačkoj.

"Uveren sam da ćemo nastaviti da unapređujemo odnose dve zemlje jer je Nemačka jedan od najvećih političkih i ekonomskih partnera Srbije", istakao je Ivica Dačić u čestitki upućenoj nemačkoj kancelarki. Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja se kandiduje samo u Bavarskoj, na izborima održanim u nedelju osvojile su 41,5 odsto glasova, što je za 7,7 odsto više nego četiri godine ranije.

Iako su nemački konzervativci predvođeni kancelarkom Merkel ubedljivo pobedili na izborima, oni neće moći da vladaju bez koalicionog partnera jer u Bundestagu, koji će imati 630 poslanika, većinu od 319 mesta imaju ipak opozicione stranke.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) osvojila je 25,7 odsto, Zeleni 8,4 odsto a levica 8,6 odsto glasova. SPD je postigla nešto bolji a druge dve stranke slabiji rezultat nego na prošlim izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track