DAČIĆ: Spustiti tenzije i sa Hrvatskom racionalno sarađivati
Foto: Dado Đilas

Blokada evrointegracija srbije nema dobar odjek u EU

DAČIĆ: Spustiti tenzije i sa Hrvatskom racionalno sarađivati

Politika -

Nije dobro da Hrvatska blokira Srbiju i to ne nailazi na dobar odjek u EU, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, poručivši da ne bi trebalo podizati atmosferu, već naći razlog za racionalnu saradnju.

Dačić je, govoreći o najnovijim tenzijama u odnosima Srbije i Hrvatske nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23, ocenio da je jučerašnja poseta premijera Aleksandra Vučića Mostaru bila veoma korisna i potrebna kako bi se malo "stalo na loptu" i racionalno prišlo regionalnim problemima.

"Ne treba da se ponašamo kao da ne želimo dobro jedni drugima. Dobro je da su premijer Vučić i hrvatska predsednica razgovarali i nadam se da će doći do stišavanja baražne vatre koja postoji", naveo je Dačić.

On je ukazao i da je sama Hrvatska donela takvu odluku u Saboru da bilateralni problemi neće kočiti proces evrointegracija.

"Odluka Hrvatske je suprotna onome što je ta zemlja ranije govorila", ističe srpski šef diplomatije, dodajući da teme i uslovi koje je Hrvatska sada pokrenula nisu novi. Dačić kaže i da se u Amsterdamu sreo sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačem i da su dogovorili redovne sastanke predstavnika dva ministarstva nakon izbora u Srbiji.

Prema njegovim rečima, o uslovima Hrvatske može da se razgovara, ali naglašava da je zakon o jurisdikciji pozdravila međunarodna zajednica, te da i neke zemlje EU imaju iste zakone. Dačić navodi i da u ovom trenutku ne postoji dijalog srpskog i hrvatskog ministarstva spoljnih poslova, ali podvlači da je Srbija spremna da bude konstruktivna u regionalnoj saradnji.

"Čak i ne odgovoramo na različite izjave iz Zagreba. Sve to prođe, prođu dnevno-političke stvari, ali ostaje ono što ćemo moći da naučimo", naveo je ministar.

Dačić podseća da dve zemlje imaju burnu saradnju, ocenivši da "ako ovako nastavimo, još 50 godina ćemo se baviti time ko je koga više maltretirao".

Govoreći o teritorijalnom razgraničenju, Dačić je rekao da se o tom pitanju razgovara veći niz godina i da postoje radne grupe koje se bave tim pitanjem, ali da se one nisu sastale godinama. Na pitanje da li postoje tajne optužnice protiv hrvatskih državljana, ministar je odgovorio pitanjem: “Da li postoje protiv srpskih?".

"Postoje sigurno prema Srbima i to je tema o kojoj se raspravljalo kad je (Boris)Tadić bio predsednik. Trebalo bi da sednu naši pravosudni i tužilački organi i pogledaju ta pitanja... Treba naći način da se stvari razjasne", rekao je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će nova vlada desnice u Hrvatskoj imati dovoljno hrabrosti da prihvati pruženu ruku Srbije i zaključio da je lako započinjati svađe, a da je teško miriti se.

(Tanjug/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track