DOBRE VESTI ZA EVROINTEGRACIJE SRBIJE Joksimović: Do kraja juna poglavlja 23, 24 i 5
Foto: Dado Đilas

Dugotrajan proces

DOBRE VESTI ZA EVROINTEGRACIJE SRBIJE Joksimović: Do kraja juna poglavlja 23, 24 i 5

Politika -

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da veruje da će poglavlja 23, 24 i 5 biti otvorena do kraja juna, kao i još nekoliko poglavlja do kraja godine.

"Naravno da u evropskim integracijama ima uvek puno posla, to je proces koji je i zahtevan, dugotrajan, nekada frustrirajući, nekada nije uvek sve jednostavno, ali strateški cilj jeste da mi uredimo svoju zemlju i zato je važno da ćemo, verujem do kraja juna, otvoriti poglavlja 23 i 24", rekla je Joksimović.

Joksimović je podsetila da je reč o suštinskim poglavljima koja se tiču reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovamog kriminala, manjinskih i ljudskih prava.

"To su teme koje se važne za nas i dobro je da smo konačno dobili i saglasnost Hrvatske", rekla je Joksimović.

Ona je ukazala da je proces evropskih integracija takav da postoje uvek mogućnosti da neka od zemalja pokuša da svoje bilateralne interese ugura u pregovarački proces, istakavši da ovog puta Hrvatskoj to nije uspelo.

"Argumentacija je pobedila politizaciju, i to je dobro. Mislim da smo mi kao zemlja kandidat pokazali jednu odgovornost i da smo kao vlada reagovali na jedan umeren i razuman način, jer je za nas važno da sačuvamo dinamiku evropskih integracija i ubrazamo je", rekla je Joksimović. Podsetila je da će na taj način Srbiju voditi u suštinske reforme. "Evropske integracije nisu samo deo spoljne politike, one su i mehanizam kojim mi ubrzavamo našu unutrašnju agendu reformi", istakla je Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja