IVICA DAČIĆ: Ne zanima me EU ako Hrvatska treba o tome da odlučuje
Foto: Marina Lopičić

Reagovanja zvaničnika Srbije

IVICA DAČIĆ: Ne zanima me EU ako Hrvatska treba o tome da odlučuje

Politika -

BEOGRAD - Ako će Hrvatska biti ta koje će da odlučuje da li će Srbija da uđe u Evropsku uniju ili ne, odjednom mi je palo interesovanje za Uniju, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom hrvatskog protivljenja otvaranju pregovaračkog poglavlja 26

To se sve očekivalo i znalo se. To pokazuje koliko je neprincipijelna pozicija da se blokira poglavlje koje nikakve veze nema sa zahtevima koje je Hrvatska postavila, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

On je istakao da mu je žao zbog hrvatskog blokiranja, jer želi da Srbija što pre postane članica EU, ali da je to "sitna stvar da bismo se oko toga sekirali".

Foto: Tanug Tanja Valič
Foto: Tanug Tanja Valič

Evropska unija bi mnogo više pažnje trebalo da posveti onome što se u Hrvatskoj dešava, konstatovao je Dačić.On je dodao da je manje važno da li će Srbija poglavlje 26 otvoriti sada, za tri ili za pet meseci.

- Pa ne misli neko valjda da će Srbija sada da se uplaši i ugrozi svoje nacionalne i državne interese time što je neko blokirao otvaranje nekog poglavlja, zaključio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas žaljenje zbog odluke Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 (o obrazovanju i nauci) u pregovorima EU i Srbije, dodajući da je to neprincipijalna odluka koja nema veze sa zahtevima Zagreba. "Ne misli valjda neko da će Srbija da se uplaši i da ugrozi svoje nacionalne interese time što je neko blokirao otvarenje poglavlja.

Jadranka Joksimović: Politička odluka Hrvatske

BRISEL - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras u Briselu da u blokadi Hrvatske ne vidi ništa osim loše političke namere suseda.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Ona je istakla da to nije obećavajući signal i napomenula da se poglavlje 26 tiče mladih, obrazovanja kulture, "onoga o čemu govorimo u svetlu dobrosusedskih odnosa".Prema njenim rečima, samim činom dolaska na Međuvladinu konferenciju premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije pokazali su iskrenu posvećenost evrointegracijama, a praksa Hrvatske postaje učestala i zabrinjavajuća.

Joksimović je kazala i da Vučić neće prisustvovati sutrašnjoj Međuvladinoj konferenciji ako na njoj budu otvarana samo poglavlja 5 i 25.Prema njenoj oceni, to je ispravana odluka, a konkretni zahtevi Hrvatske su potpuno neuobičajeni i nisu u skladu sa praksom.

Kako je rekla, Srbija treba da bude zadovoljna što je postignuto u poglavljima 5 i 25, koja će sutra biti otvorena.Mi radimo svoj posao, uradili smo sve što treba i za poglavlje 26, ali politička namera Hrvatske je drugačija, smatra ona.Joksimović je zaključila da Srbija ostaje posvećena evropskom putu kao nacionalnom cilju i da to radi zbog sebe, zbog čega neće posustati.

Foto: Beta
Foto: Beta

Zorana Mihajlović: Hrvatska nema dobre namere

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je večeras da to što je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, pokazuje da ta zemlja nema dobre namere."Srbija je sve vreme bila vrlo strpljiva, sve što je trebalo da se radi, da se uskladimo sa evropskim standardima i sa poglavljima, mi zaista vredno radimo. To kažu sve institucije Evrope. Mislim da ovo zaista nije način", rekla je Mihajlović za N1.

Govoreći o tome što je veći deo delegacije Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, napustio Brisel jer je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje pregovaračkog poglavlja 26, koje se bavi kulturom i obrazovanjem, Mihajlović je rekla da se nadala da će ipak sve rešiti."Tako da ovo nije dobra namera", zaključila je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja